Egyre többen döntenek életmódváltás mellett, melynek oka a sok betegség jelenléte, melyek lesben állva keresik áldozatukat. Az életmódváltás egyik fő alapköve az alma lehet. Miben rejlik az alma sikere, és milyen összetevőket tartalmaz? Összeszedtük a főbb tudnivalókat!
Az alma története hosszú-hosszú évekre nyúlik vissza. Mindenki ismeri a paradicsomi bűnbeesés történetét, amikor is egy alma ejtette kísértésbe Évát. A világtörténelem során fontos szerepet kapott az alma, gondoljunk csak a Trójai háborúra, vagy Tell Vilmos történetére.
Gyümölcssav és vitamintartalma igen magasnak mondható, továbbá több, mint 20 féle ásványi anyagot is tartalmaz. Megtalálható még az almában kalcium, foszfor, vas, magnézium, nátrium, kálium, kálcium, A-vitamin, B-komplex vitamin és kevés C-vitamin is.
Régen a skorbut és a fogínyvérzés ellenszereként is sikeresen használták. A népi gyógyászatban is megvolt az alma helye, a hányinger és a tengeribetegség leküzdésére reszelt almát etettek a pácienssel.
Miben rejlik az alma sikere?
Az érés során az alma rostjai feloldódnak és pektin válik ki belőlük. A pektin a bélbe kerülve vékony védőréteget alkot a bél nyálkahártyáján. Az alma savas leve frissítő hatású, serkenti az emésztést, jó hatással van a májra és erősíti a bélnyálkahártyát is. Érelmeszesedésben szenvedőkre is pozitívan hathat az alma, ugyanis vérkeringést serkentő hatása is igen erős.
Továbbá az alma:
- koleszterinszint-csökkentő hatású,
- méregtelenítő hatású,
- segíti a veseműködést,
- csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét,
- a köszvény ellen is felveheti a harcot.
Ehető-e az alma magja?
Az alma magja alapjában véve nagyon egészséges, mivel nagyon magas a B-17 vitamin tartalma. A B-17 vitamin megfelelő mennyiségben gátolja a sejtek rákos elváltozását beindító enzimek működését. Szinte az összes gyümölcs magjában megtalálható a B-17 vitamin kisebb-nagyobb mennyiségben.
De vigyázat!!!
A B-17 vitamin egy ciántartalmú vegyület! Nagy mennyiségben elfogyasztott pl. barackmag akár kisebb ciánmérgezést is eredményezhet, de kis mennyiségben nincsen káros hatással a szervezetre, sőt!
A B-17 a szervezetben benzaldehiddé és ciánná bomlik fel. Az egészséges sejtek egy enzim segítségével aminosavakhoz tudják kapcsolni a ciánt, így az nem lesz káros rájuk nézve. A rákos sejtek viszont nem tudják megkötni ezt a ciánt, így az elpusztítja azokat.