A kiváló gabonahelyettesítő

A pohánka (más néven hajdina) már régen ismert a magyar emberek körében, mégis, kevesen használják, vagy termesztik ezt a növényt. De milyen növény is valójában a pohánka és mire lehet használni?

A pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, ezért nem sorolható a gabonafélék közé. Ettől függetlenül a növénytermesztők a magját a gabonafélék helyettesítőjeként tartják számon.

Termesztése nem jelent nagy gondot. A talaj-előkészítés, a magágykészítés és a vetésmélység is megegyezik a kalászos gabonákéval. Egy dologra viszont nagyon ügyelni kell: mivel nincs olyan gyomirtó szer, amit a pohánkában alkalmazni lehetne, így a gyommentes magágykészítés kifejezetten fontos. A magokat június közepétől július közepéig lehet elvetni, mivel rendkívül rövid tenyészidejű növényről van szó.

A pohánka lisztjéből finom lepény is készíthető
A pohánka lisztjéből finom lepény is készíthető

 

A pohánkát magjaiért és zöldtakarmányként is termeszthetjük, betakarítását az alkalmazási módnak megfelelően kell elvégezni:

  • Magnak vetés esetén: a betakarítást vetéstől számított 75-85.-napon kell elvégezni. A szemveszteség minimalizálása érdekében a növényeket deszikkálni kell, az eljárás után 4-6 nap múlva aratható az állomány. Betakarítás után még magas a magok nedvességtartalma, ezért azonnali tisztításra és szárításra van szükség.
  • Zöldtakarmánynak való vetés esetén: a betakarítást a virágzás kezdetén kell elvégezni, ez a vetéstől számított 30-40. nap környékére tehető. Ideális zöldtakarmány növény, mert szára nagyon lassan fásul, így sokáig megőrzi minőségét.
A pohánka egyéb felhasználási módjai
  • a pohánka rendkívül jó méhlegelőnek is, ezért a méhészek kifejezetten kedvelik pohánkás terület közelébe telepíteni a méhcsaládokat,
  • gyógynövénynek is sokan gyűjtik a pohánkát. Magas vérnyomás ellen kiváló gyógyszernek bizonyult, már felmenőink is használták, de emellett serkenti az emésztést, jó hatással van az idegrendszerre, valamint a kellemetlen szájszagot is megszünteti.
  • a pohánka magja lisztté őrölve étkezési célokra is felhasználható. A lisztje ugyan nem áll össze úgy, mint például a búzaliszt, de kásák, lepények elkészítéséhez ideális alapanyag lehet.
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A gyógynövényágazat helyzete Magyarországon Egyre többen foglalkoznak a gyógynövények termesztésével, főleg azok, akik nem szeretnek kémiai úton előállított gyógyszereket szedni a betegségek ell...
Lehet vetni a pohánkát! A pohánka több néven is ismert, mint hajdina, tatárka, tatárbúza, haricska, szerecsenbúza. Bár lisztes magját a búzáéhoz hasonlóan fogyasztják, a gabo...
Csattanó maszlag kerülhetett a kölesbe és a hajdin... Egyes feltételezések szerint csattanó maszlag magja kerülhetett egyes köles és hajdina tételekbe. A NÉBIH szerint valóban előfordulhat, ugyanis az eml...
Figyelem! Több kertészeti pályázat kiírása is módo... Több, a kertészetek korszerűsítésével kapcsolatos pályázat is módosult néhány nappal ezelőtt. A változások többek között az ültetvénytelepítés támogat...
Összefog a gyógynövény ágazat, többet termesztenén... Újjáalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyógynövény alosztálya, a cél a termesztett gyógynövények arányának növelése a gyűjtöttekkel szemben...
Kúrálja és előzze meg a téli betegségeket ezekkel ... A hideg idő megérkeztével igen gyakori a megfázás. A télies időjárás miatt fontos felkészülni a betegségek megelőzésére és az enyhébb lefolyású meghűl...