El nem adott kenyerekből főz sört az ismert üzletlánc

Az élelmiszer-pazarlás ellen küzd a Spar üzletlánc Ausztriában, ezért arra társult egy sörfőző üzemmel, hogy az Interspar pékségében sütött, ám nem értékesített kenyerekből sört készítsen. A kiskereskedelmi lánc a salzburgi Gusswerk sörfőzdével működik együtt azért, hogy a felesleges organikus kenyerekből sört főzzön.

Az osztrákok nagy részének örömteli hírről a Handelszeitung.at oldal írt, ezt az anyagot szemléztük. Jelenleg a sör Ausztriában a Spar, Eurospar és Interspar üzletekben vásárolható meg. Az sör árpa- és malátatartalma részben helyettesíthető különböző organikus pékáruk felhasználásával, erről az üzem sörfőző mestere Reinhold Barta ezt mondta:

Igazi kihívás „kenyérsört” főzni, ugyanis a kenyér sótartalma jelentősen hat a sör ízére. A kenyérhéj karamellás jelleget biztosít az italnak, ami kifejezetten egyedi, karakteres ízében jelenik meg leginkább.

Sörfőzés kenyérből - ezt az ötletet valósította meg a Spar üzletlánc Ausztriában - a képen a biosörrel koccint az INTERSPAR-pékség vezetője, Dieter-Erich Schranz és a Gusswerk sörfőző mestere, Reinhold Barta - fotó: INTERSPAR/evatrifft
Sörfőzés kenyérből – ezt az ötletet valósította meg a Spar üzletlánc Ausztriában – a képen a biosörrel koccint az INTERSPAR-pékség vezetője, Dieter-Erich Schranz és a Gusswerk sörfőző mestere, Reinhold Barta – fotó: INTERSPAR/evatrifft
Nagy péküzemben sok a maradék – biosör lesz belőle

Az Interspar pékség Ausztria legnagyobb kézműves péksége. Ilyen nagy méret esetében elkerülhetetlen, hogy megmaradjon a pékáru egy része. Ezért annak érdekében, hogy csökkentsük az élelmiszer-pazarlás mértékét, a feleslegessé vált kenyerekből borostyán színű, organikus sört főzünk – folytatta Barta.

A sör és a kenyér hasonló alapanyagokból készülnek, már az ősi egyiptomiak is felismerték a „kenyérsörben” rejlő lehetőségeket. A Young&Urban névre keresztelt termékkel a Spar és régi hagyományt gondolt újra. A cég arra számít, hogy 5,5 százalékos alkoholtartalmú ital népszerű lesz a vevők körében.

Így néz ki a Young & Urban biosör, amit kenyérből főznek - Fotó: INTERSPAR/evatrifft
Így néz ki a Young & Urban biosör, amit kenyérből főznek – Fotó: INTERSPAR/evatrifft
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Alkobeer projekt – Alakor biosör A nyáron adtunk hírt Facebook oldalunkon arról, hogy elkészült az első magyar biosör, ami az ősi eredetű alakor búzából készül, melynek kiemelkedő a b...
Eltűnik a házi kenyér a boltok polcairól A Magyar Élelmiszerkönyv hamarosan több ponton változik. A kenyerekre vonatkozó leíráson is módosítottak az alkotók, nem is kicsit. Több kenyérfajta b...
Okos élelmiszerekkel hódítanák meg a magyar piacot... Nagy dobásra készülnek a sütőipari cégek, úgynevezett okos élelmiszereket dobnának piacra Magyarországon. ’Okosságuk’ abban rejlik, hogy finomságuk me...
Az országos sörvizsgálat alapján kifogástalan a mi... A nyár egyik legjobban fogyó termékét, a világos dobozos söröket tesztelte Szupermenta projektjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih...
Tudta, hogy több a sörfőzde Magyarországon? Folyamatosan nő a hazai sörgyártással foglalkozó vállalkozások száma 2016 óta. Annak ellenére több a sörfőzde Magyarországon, hogy a 2016-os 149 milli...
Meglepődik, hogy a sör lehetett a mezőgazdaság kia... Bizonyíték nélkül a tudósok eddig csupán feltételezni tudták, hogy a mezőgazdaság kialakulása összefüggött a különféle gabonák magvának szénhidrátjait...