Egészségesebb, ami organikus?

Tényleg egészségesebbek az organikus élelmiszerek? Az organikus élelmiszerek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, az azokban található tápanyagok ugyanis az agyra, a szívre és az immunrendszerre is jótékonyan hatnak.

Az organikus élelmiszereket vizsgáló kutatók ezúttal számos korábbi tanulmány adatait nézték át, ebből 196 a tejjel, 67 a hússal foglalkozott, és ezek alapján egyértelműen világossá vált, hogy az organikus és a hagyományos élelmiszerek között alapvető különbségek vannak.

Az organikus tej és hús például 50 százalékkal több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a hagyományos, az organikus hús pedig emellett még két olyan szaturált zsírból is kevesebbet tartalmaz a hagyományosnál, melyek megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az organikus tejben továbbá 40 százalékkal több a CLA (konjugált linolsav), amely a fogyásban és a rák elleni harcban is segít, ráadásul vasban, E-vitaminban és bizonyos karotinoidokban is gazdagabb.

A bio zöldségek lehet, hogy nem olyan szépek, de sokkal egészségesebbek, mint a vegyszerekkel kezeltek
A bio zöldségek lehet, hogy nem olyan szépek, de sokkal egészségesebbek, mint a vegyszerekkel kezeltek

 

Egy a kutatásban résztvevő  professzor szerint érdemes átállni az organikus táplálkozásra, a fenti élelmiszerek mellett ugyanis az organikus gyümölcsök és zöldségek is jóval egészségesebbek, például több bennük az antioxidáns, mint a hagyományos, friss termékekben.

Sokan azért választják az organikus élelmiszereket, mert azokban kevesebb a növényvédő szer, az antibiotikum vagy az egyéb adalékanyag,illetve, mert véleményük szerint az ezeken élő állatoknak jobb a sora, illetve a talajnak is jót tesznek az így termesztett növények. A mostani vizsgálat emellett azt is alátámasztja, hogy tápanyagban is jóval gazdagabbak ezek az áruk, így hosszú távon az egészségünket is pozitívan befolyásolják.

Nincs egyetértés

Egyes táplálkozási szakértők még mindig nincsenek meggyőződve arról, hogy az organikus élelmiszerek egészségesebbek. Szerintük az eredmények nem elégségesek ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni: érdemes az organikus termékeket választani. Egyes kutatók szerint fel kellene állítani két csoportot, amelyeknek tagjai hónapokon át ugyanazt ennék és innák, az egyetlen különbség csupán az lenne, hogy az egyik csoport organikus termékeket kapna, a másik pedig nem. De szerintük még így is csak arra lenne lehetőség, hogy egyes betegségre utaló jeleket összevessenek az alanyokban, például a koleszterinszintjüket vagy a súlyukat.

Forrás: Life.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mossuk vagy hámozzuk? Megoldás vegyszermaradványok... Megszokott rutin, hogy a boltban megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt megmossuk. Sokan azonban attól tartanak, hogy ettől még az é...
Szigorodik, de enyhül is a bioélelmiszerek szabály... Nagy többséggel fogadta el a Strasbourgban ülésező Európai Parlament a bioélelmiszerek szabályozásának átalakítását, amely 2021-től új alapokra helyez...
Egyen bio tücsökkenyeret, ha tenni akar a környeze... Sokat cikket találunk, amelyek a rovar alapú élelmiszerekről szólnak vagy a fogyasztásukra buzdítanak. Európában azonban kevés ilyen étel kapható. Ám...