Megszokott rutin, hogy a boltban megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt megmossuk. Sokan azonban attól tartanak, hogy ettől még az ételben maradhat a növényvédő szerek maradéka. Félelmük nem is alaptalan, de mint mindenre, erre is van megoldás.
Minden esély megvan rá, ha boltban vásárolunk zöldséget és gyümölcsöt, hogy azon/abban növényvédő szerek maradéka, vagy baktériumok sokasága legyen megtalálható. Ennek elsősorban a hagyományos keretek között termesztett zöldségek és gyümölcsök esetében van valószínűsége, de a bioélelmiszerekben is előfordulhatnak ilyen káros anyagok.
A növényvédő szerek akár fejfájást, levertséget, puffadást is okozhatnak. Rosszabb esetben azonban hasfájás, hasmenés és gyengeség is jelentkezhet növényvédő szer maradvánnyal szennyezett étel elfogyasztása után.
Egyesek szerint egy alapos mosás már épp elég ahhoz, hogy tiszta ételt tegyünk az asztalra, de ez nem így van. A tiszta víz nem tud minden káros anyagot eltávolítani a zöldségekről és a gyümölcsökről. Többen vallják azt, hogy mosogatószer segítségével eltávolíthatóak a nemkívánt kórokozók az ételről. Tény, hogy sok káros dolgot képes a mosószer eltávolítani, de az is biztos, hogy így a mosogatószer maradványát is elfogyaszthatja a gyanútlan ember.
A hámozás sem jelent biztos védelmet a nem kívánt vegyszerekkel és baktériumokkal szemben. Ellenben van olyan házi készítésű permetszer, amellyel ha bepermetezzük a zöldséget és gyümölcsöt, majd alaposan megmossuk, a vegyi maradványok és a baktériumok teljesen eltűnnek.
Nem kell más a ’csodaszerhez’, mint egy evőkanál citromlé, ugyanennyi fehér ecet, valamint egy pohár víz. Az alapanyagokat csak össze kell keverni, majd ezzel kell lepermetezni az ételeket.