Divat lett a paprikatermesztés

Úton-útfélen lehet manapság találkozni cserepes chilipaprikával, amelyek nem csak finomak, de dekoratívak is. Szépségüknek köszönhetően már nem feltétlenül csak kertekben termesztik őket, hanem akár a lakás dísze is válhat belőlük. Vagy éppen egy irodáé.

A csípős és erős paprikák manapság egyre nagyobb divatnak örvendenek. Igaz, ez nem új keletű tendencia: a magyarság tradícióihoz hozzátartozik az erős paprika, tudjuk, egész régiók határozzák meg magukat a paprikatermesztésre alapozva. A dicső paprikatörténeti múlt emlegetésekor arról kevésbé esik szó, hogy a paprikatermesztéshez bizony előbb fel kellett fedezni Amerikát. Ahol még mindig jóval több fajta csípős termés elérhető, mint amit nálunk termesztenek.

Ezek a különlegeségek pedig csábítóak. Az internet megjelenése természetesen itt is sokat segített, ma már könnyen beszerezhetők a legkülönlegesebb vetőmagok is, és a növénykék sikeres neveléséhez szükséges tudást is elérjük. Nem véletlen hát, hogy a chilitermesztés afféle divatos hobbivá kezd válni.

Merthogy hobbi lett ez a javából. Évről évre többféle chilimagot árulnak a hagyományos vetőmagboltok is, és megjelentek speciális kereskedések is, ahol aztán a világ szinte összes torokpusztító erősségű paprikamagja elérhető. Ahogy az lenni szokott, a különböző, a titkokra és fogásokra rávezető weboldalak, blogok, és más internetes közösségek is megjelentek. Ha van egy zsebkendőnyi kertünk, vagy akárcsak néhány balkonládánk, rögtön nekiláthatunk a paprikatermesztésnek.

Színes dekorációnak sem utolsó a chilipaprika
Színes dekorációnak sem utolsó a chilipaprika

 

Vannak olyanok is, akiket az első sikerek után annyira magával ragadnak ezek a morcos termésű növények, hogy komolyabban nekiállnak a termesztésüknek. A mezőgazdaságtól jócskán távolabb eső területekről is jöhetnek a rajongó kertészek.

Így történt ez egy kecskeméti családnál is. A szóban forgó illető egy épületenergetikával foglalkozó mérnöki irodát vezet, a családi vállalkozásban dolgozik szintén mérnök fia is, barátaival.

Épp ez a mérnökifjúság vette a fejébe, hogy akkor innentől amolyan hobbiként elkezdenek chilit termelni. A csípőset szeretik, és azt gondolták, ez egy olyan hobbi, ami akár ki is nőheti magát. Igazuk is lett. Az irodának a parkoló sarkában van egy apró kertje is, az első növények ide kerültek kiültetésre.

Volt kitapasztalni és tanulnivaló, persze az internet tényleg sokat segített. Közben, ahogy híre ment a próbálkozásnak, egyre több személyes tanácsot is kaptak, a kerthez jobban értő barátoktól, ismerősöktől.

Elmondásuk szerint kezdetben tényleg csak kíváncsiságból vágtak bele, de ahogy egyre jobban beletanultak a paprikakertész szakmába, és ahogy jöttek a pozitív visszajelzések, alakult az elképzelés, hogy legyen egy saját facebook oldaluk, az egész kapjon kicsit komolyabb keretet, a termésből pedig készüljön valami különlegesebb, így kezdetek el szószokat és paprikás-csípős savanyúsagokat készíteni.

Nem csak színben, de formában is sokféle erős paprika van a piacon
Nem csak színben, de formában is sokféle erős paprika van a piacon

 

Az első, ‘próbaszezon’ végül meglehetős sikerrel zárult, a megtermett paprikákból készült különböző feldolgozott termékeket az ismerősök és barátok szinte azonnal szétkapkodták.

Az eredményeket látva idén már komolyabban álltak a kérdéshez, jóval több tő növényben gondolkodnak. Idén több mint 300 tő chilit szeretnének felnevelni, ez 25 különböző fajtából jön össze. Persze a kísérletezés még most is tart, hiszen a katalógusokból és személyes ajánlások segítségével kiválogatott fajták esetében mindig kérdéses, hogy vajon jól fogják érezni-e magukat a kecskeméti klímán és földben. De a fiúk bizakodóak, és a szükséges szaktudás is egyre jobban gyűlik.

Forrás: kapanyel.reblog.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyakorlati ismeretek paprikatermesztőknek A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megjelent „A Szentesi paprika (OFJ) termesztési és minőségbiztosítási kézikönyv...
Valóban mérgező anyagot tartalmazott a paprika Mint ahogyan azt már megírtuk, a Greenpeace vizsgálatot tartott hét magyarországi üzletláncban, ahol 12 féle paprikát vizsgáltak meg. A bevizsgált pap...
Magyar az a híres paprika? A külföldi turisták hazánkba tévedve azonnal a paprikára kíváncsiak. Pedig a paprika nem egy magyar zöldség, sokkal inkább Amerikában keresendő a szár...
A sikeres palántanevelés titkai Sokan el sem gondolkodnak ezen, mondván, hogy a piacon életerős palántákat lehet venni nem is túl drágán, minek vesződni a palántaneveléssel? Pedig ni...
Komoly támogatást kapnak idén a fűszerpaprikás gaz... Már tavaly is jelentős összeggel támogatták a minőségi fűszerpaprika-előállítást és szerencsére ez idén is így lesz. A támogatást a megvásárolt fémzár...
Fóliától a szabadföldig – termesszen paprikát Ön i... Hazánkban a paradicsom- mellett a paprikatermesztés is előkelő helyen szerepel a kertészeti ágazatban. Számos paprikafajta elérhető ma már, a csípőstő...