Magyar az a híres paprika?

A külföldi turisták hazánkba tévedve azonnal a paprikára kíváncsiak. Pedig a paprika nem egy magyar zöldség, sokkal inkább Amerikában keresendő a származási helye. Hogyan került hozzánk, és mit kell tudni a helyes, magyar termesztéséről?

Pontosabban Mexikóban található a paprika hazája. Innen kezdett terjeszkedni, először Amerikában, majd később Európában és Ázsiában is gyökeret vert. Az első európai feljegyzés 1493-ból való, Spanyolországból.

Magyarországon az 1600-as években kezdett elterjedni a paprika, de üzemszerű termesztéséig még sok időnek el kellett telnie a megjelenését követően. Elsőként Szeged környékén vette kezdetét a paprikatermesztés a 18. században, később Szentesen, Kalocsán, majd lassan az ország egész területén közkedvelt és termesztett növénnyé vált.

A világ legnagyobb termelőinek Olaszország, USA, Spanyolország, Bulgária, Románia és Magyarország is előkelő helyen van a paprikatermesztők listáján. Hazánkban gasztronómiailag is komoly szerepe van a paprikának, a sárga, a zöld, a piros húsú, az édes vagy a csípős, a fűszerpaprika… mind-mind lassan hungarikumként kezelendő.

A paprika termesztése nem nehéz, hazánkban bárhol megterem
A paprika termesztése nem nehéz, hazánkban bárhol megterem

 

A paprika termesztése nem okoz nagy nehézséget. Amire komolyan kell figyelni a termesztés során, hogy a palántákat frissen trágyázott ágyásba kell palántálni. A nitrogénnak fontos szerepe van a paprika életében: ha túl kevés nitrogén van a talajban, a többi tápanyagot sem tudja hasznosítani a növény, ellenben a túl sok nitrogén csökkenti a termésmennyiséget. Vízigénye igen nagy és fényre is nagymennyiségben tart igényt. A fejlődéséhez szükséges hőmérséklet 25 fok körül van, míg napi 12-14 órás napsütés az ideális a növény számára. A gyomosodást rosszul tűri, folyamatos gyomlálást igényel. A vírusfertőzések is rendkívül kedvelik a paprikát, ezek elleni folyamatos védekezés nélkül nem lehet gazdaságosan paprikát termelni. Az érés befejeztével a paprikabogyókat leszedhetjük a bokorról. Szedésnél oda kell figyelni arra, hogy a bogyókat ne tépjük, szakítsuk, hanem pattintsuk le a termést a kocsány tövénél.

Halászlé, gulyásleves, paprikás krumpli... a pirospaprika nélkül a magyaros étkek elképzelhetetlenek
Halászlé, gulyásleves, paprikás krumpli… a pirospaprika nélkül a magyaros étkek elképzelhetetlenek

 

A paprika magas C-vitamin tartalma miatt lett igen közkedvelt zöldség. A szabadföldön termesztett paprikában 300 mg/100 g C-vitamin található, ami azt jelenti, hogy egy felnőtt ember napi C-vitamin szükséglete 6 dkg nyers paprikával kielégíthető. Ez a vitaminmennyiség savanyítás során sem vész el, így a téli savanyúságok alapjaként is szolgál ez a zöldség.

Fotó: termekkosar.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyakorlati ismeretek paprikatermesztőknek A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megjelent „A Szentesi paprika (OFJ) termesztési és minőségbiztosítási kézikönyv...
Asszonyélet: van, ahol már másodszor vetik Igen, a zöldborsóról van szó. A kertek állandó jelenlévője, amely már kora tavasszal elvetésre kerülhetett, így a kedvező időjárással rendelkező terül...
Komoly támogatást kapnak idén a fűszerpaprikás gaz... Már tavaly is jelentős összeggel támogatták a minőségi fűszerpaprika-előállítást és szerencsére ez idén is így lesz. A támogatást a megvásárolt fémzár...
Divat lett a paprikatermesztés Úton-útfélen lehet manapság találkozni cserepes chilipaprikával, amelyek nem csak finomak, de dekoratívak is. Szépségüknek köszönhetően már nem feltét...
Fóliától a szabadföldig – termesszen paprikát Ön i... Hazánkban a paradicsom- mellett a paprikatermesztés is előkelő helyen szerepel a kertészeti ágazatban. Számos paprikafajta elérhető ma már, a csípőstő...
Kevesebb a fólia, több a hidropónia Jók a kilátások a paprika és a paradicsomtermesztők előtt az idei évre. Már most jelen van a hazai zöldség a piacon, később pedig annyi paradicsom és ...