Egyre nő a hazai tájfajta és bioélelmiszerek keresettsége

A Föld napja alkalmából az ÖMKi a tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerek szerepére hívta fel a figyelmet. Miért érdemes tájfajta gyümölcsöt, zöldséget termeszteni, miért olyan jelentősek a Föld és a fogyasztók szempontjából egyaránt és hogyan járulnak hozzá a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? […]

Tovább…

Miért nem növekszik a magyar bioélelmiszerek fogyasztása?

Évtizedek óta kutatja a feldolgozóipar által gyártott élelmiszerekben a különböző vegyszermaradványokat és azoknak az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait Bardócz Zsuzsanna biokémikus. Az ideje felét Skóciában töltő akadémikus a tiszta, egészséges élelmiszerek fogyasztásának szószólója is. Egy interjúban beszélt arról, hogy milyenek az egészséges élelmiszertermelés esélyei, melyek a magyarországi biotermesztés előnyei és hátrányai. Arra is kitért, hogy milyen élelmiszerek vásárlásánál kell nagyon odafigyelni a beszerzési forrásra. […]

Tovább…

Szigorodik, de enyhül is a bioélelmiszerek szabályozása

Nagy többséggel fogadta el a Strasbourgban ülésező Európai Parlament a bioélelmiszerek szabályozásának átalakítását, amely 2021-től új alapokra helyezné a szektor működését az Európai Unióban. Az új szabályok esetenként szigorúbbak, de lesz több könnyítés is. […]

Tovább…