Az idei első gépes összefoglalóban az Év traktora, magyar gépeladások és új precíziós vetőgép

A decemberi agrárhírek között is több, a gazdáknak érdekes és hasznos mezőgazdasági gép szerepelt. Megírtuk, hogy folytatódik a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása pályázat, továbbá azt, hogy megérkezett az új Deutz-Fahr 6.4 Cross Farming traktorszéria. Beszámoltunk arról is, hogy áttörést hoznak a növényvédelemben a kamerák, az érzékelők és a pulzáló fúvókák. Szeretettel ajánljuk olvasásra a decemberben megjelent híreinket a mezőgazdasági gépek témájából!

Megérkezett az új Deutz-Fahr 6.4 Cross Farming traktorszéria – videóval. Bemutatta a Deutz-Fahr gyár az új, háromtagú, 130 és 150 LE közötti teljesítményű motorokkal szerelt Deutz-Fahr 6.4 Cross Farming traktorsorozatát. A farmmindenes erőgépcsalád négyhengeres, 3,85 literes FARMotion 45 típusú turbófeltöltős, VTG Turbo Common Rail dízelmotorral készül, háromféle teljesítményre hangolva. A motorok névleges teljesítménye a három típusváltozatban 129/139 és 148 LE, a maximális teljesítményük pedig Boost-tal 136/147 és 156 LE. A maximális nyomatékuk 557/622 és 663 Nm.

Látványos és remek tulajdonságokat hordoz az új Deutz-Fahr 6.4 Cross Farming traktorszéria
Látványos és remek tulajdonságokat hordoz az új Deutz-Fahr 6.4 Cross Farming traktorszéria

Mozgásban a traktorpiac

Minden harmadik megvásárolt mezőgazdasági gép traktor volt 2022 végén. A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 269 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022. I–III. negyedévben, ami 69%-kal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 63 milliárd forintot fordítottak, ami 15%-os növekedés a bázisidőszakhoz képest. A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 61%-os részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 39%-át tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 35, a gabonakombájnok 15%-os arányt képviseltek.

Technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban, a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikusan növekszik. A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született, a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma átlépte a 300 milliárd forintot. A mezőgazdasági gépberuházások fokozatos fejlődésével a hazai géppark egyre korszerűbb, a gazdálkodók törekvését a modern technikai eszközök alkalmazására a forgalmazók és gyártók eladási adatai bizonyítják.

A párizsi mezőgazdasági szakkiállítás, a SIMA standjain egyre több, a helyspecifikus permetezés technológiáját alkalmazó megoldást lehetett látni - Fotó: René Koerhuis, FutureFarming
A párizsi mezőgazdasági szakkiállítás, a SIMA standjain egyre több, a helyspecifikus permetezés technológiáját alkalmazó megoldást lehetett látni – Fotó: René Koerhuis, FutureFarming

Áttörés a növényvédelemben: kamerák, érzékelők és pulzáló fúvókák a gépgyártók kínálatában – videókkal

Szinte valamennyi permetezőgépgyártó vállalat képes már PWM és spot permetezési technológiát szállítani. A Franciaország fővárosában, Párizsban rendezett SIMA 2022 szakvásáron a spot permetezési technológia minden permetezőgépgyártó standján látható volt. A kamerákat és az érzékelőket, valamint a pulzáló fúvókákat (Pulse Width Modulation – PWM) a lehető legpontosabb, helyspecifikus kijuttatáshoz alkalmazhatják a gazdák.

A 2022-es párizsi nemzetközi mezőgazdasági kiállításon és vásáron (SIMA) a helyspecifikus és növényenkénti permetezés komoly hangsúlyt kapott. A korábbi szakvásárokon elsősorban a szántóföldi permetezőgépekre szakosodott gyártók mutatták be az ehhez szükséges technológiákat, a kamerákat és érzékelőket a növényfelismeréshez, valamint a pulzáló fúvókákat (Pulse Width Modulation – PWM) a pontos kijuttatáshoz. A mostani kiállításon ezek a technológiák már minden szántóföldi permetezőgépgyártó standján láthatóak voltak – írta a Future Farming.

Újfajta hajtással készül a szárzúzós napraforgó betakarító adapter az OROS-nál

Az aszály idén még nem érintette negatívan a Linamar Hungary Zrt. OROS Divíziójának forgalmát, de jövőre már kisebb visszaesés valószínűsíthető a kombájnadapterek iránti keresletben. A cég mindenesetre előre menekül és új fejlesztésekkel és modellekkel várja ügyfeleit 2023-ban. Mindezekről Nagy-György Tamás marketing ügyintézővel és Szabó Zoltán területi képviselővel beszélgettünk.

A szerkezeti változásokat jól fogadták az ügyfeleink, most már egyértelműen az új csapathoz kötik a márkát és a termékeket is. Mindezért azonban sokat tettünk, számos rendezvényen vettünk részt és interjúk is készültek velünk, hogy a változásról szóló információk elérjék a gazdálkodókat. Egyértelműen felosztottuk egymás között az exportpiacokat, kialakítottuk a marketingstratégiát. Most már két szezon van mögöttünk és egy-két kivételtől eltekintve, szinte minden a terveink szerint alakult, legalábbis, ami a forgalmat illeti. (x)

Szálastakarmány betakarító-, terület karbantartó- és rakodógépekkel is várja partnereit a Gravetti

Bár a Gravetti Kft. leglátványosabb terméke a Shelterall tárolósátor termékcsalád, a cég széles termékkínálattal rendelkezik a zöldtakarmány betakarító-, terület karbantartó- és rakodógépek tekintetében is. Nagy László ügyvezető mutatta be a portfóliójukat ebben a cikkben.

A cég magyar magánszemélyek birtokában van, az operatív működésben ketten veszünk részt. A céget üzlettársam, Tatár Kálmán alapította 2011-ben Tatár Agro Kft. néven. Induláskor egyetlen termékkel, a Bivaly szilázstömörítő hengerrel foglalkozott, amire ma is büszkék vagyunk, hiszen mi magunk alakítottuk ki a gyártásának és a forgalmazásának a körülményeit. Az én feladatom ebben a műszaki, Kálmáné pedig a takarmányozási, szakmai háttér biztosítása volt. A Bivaly szilázstömörítő henger olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy azóta már több mint 150 darabot adtunk el belőle – 2015-ig ez a gép jelentette a cég fő termékét.

Én társtulajdonosként 2015-ben csatlakoztam a céghez. A tudásbázisunkra alapozva elsősorban az állattartáshoz kapcsolódó gépek és eszközök forgalmazásával szerettünk volna foglalkozni, így került a látókörünkbe egy hannoveri kiállításon az ELHO finn gépgyártó. Azóta is forgalmazzuk a termékeit – mondta. (x)

Talajnedvesség és talajélet – talán soha nem volt még fontosabb ez a két szó

A Multiva finn mérnökei az új modellévre a vetőgépek terén hozták a legnagyobb újításokat, de a kombinátorok sem maradtak újdonság nélkül. A fókuszban a min-till, no-till és a precíziós technológiák állnak, de nem hagyják magára azokat a gazdákat sem, akik óvatosabban haladnának. A Multiva Forte no-till vetőgép és a Cerex gabonavetőgép a mechanikus változat mellett már elektromos adagolással is rendelhető. A mechanikus gépek Forte EVO és Cerex EVO, az elektromosak eForte és eCerex néven érkeznek. (x)

120 lóerős, és 40 km/h-val képes haladni a New Holland új elektromos traktora

A New Holland újabb prototípust mutatott be: egy elektromos és autonóm traktorét. A T4 Electric Powerre keresztelt gép akkumulátorral rendelkezik, és akár 120 lóerőt is leadhat. Következő változata Case IH néven kerül a piacra. A gyártás 2023 végén kezdődik. A bemutatóra az anyavállalat CNH Industrial által Arizonában (USA) szervezett Tech Day nevű rendezvényen került sor. A T4 Electric Powert a Burr Ridge-i (Illinois) K+F központ, az olaszországi traktorgyár és a Monarch Tractor együttműködésével fejlesztették ki. A Monarch Tractor egy kaliforniai székhelyű traktorgyártó, amely a villamosításra és az autonómiára összpontosít.

Kamerák és szenzorok segítségével az elektromos traktor 360 fokban képes követni környezetét, elkerülve a tárgyakkal, állatokkal vagy emberekkel való összeütközést.

Parag Garg, a CNH digitális termékekért felelős vezetője elmondta: „A célunk, hogy a berendezéseinkben lévő technológiát olyan okossá tegyük, hogy az ügyfél a gazdaságra koncentrálhasson, és ránk hagyhassa a többi feladattal való foglalkozást.”

Új fejlesztőközpont

A SAE International beszámolója szerint a CNH egy új technológiai központ megnyitását is bejelentette a Tech Day alkalmával. A Michigan államban felépült létesítményben főként elektrifikációra irányuló fejlesztések fognak folyni.

A helyválasztás nem véletlen, hiszen Michigan a mai napig fontos szerepet tölt be az amerikai járműiparban. „Az új központtal hozzáférhetünk tehetségek egy egyedi csoportjához, mely át fogja formálni a mezőgazdaság képét” – mondta Kevin Barr, a CNH emberi erőforrásokért felelős vezetője a cikk szerint.

Szélesebb termékkínálattal, új telephelyekkkel törekszik ügyfelei jobb kiszolgálására a Készenlét Zrt. 2023-ban

Jó üzleti évet zár a Készenlét Zrt. és 2023 is ígéretes lehetőségeket tartogat. Ehhez jó alapot szolgáltat a megújuló és kibővülő termékkínálat és a cég két új telephelye, ahol szaküzleten keresztüli értékesítést is folytatnak majd. Farkas Balázs, beszerzési igazgató, foglalta össze az idei év történéseit és beszélt nekünk a terveikről is. (x)

Informatika szolgálja a gazdákat Partiumban is

A gazdákat nem az informatika érdekli, hanem az, hogy az informatikát a gazdaságában mire lehet használni – mondta Romániában, Csanáloson, a Digitális Agrárakadémia előadása legelején Kövesdi József, az Okosfarm ügyvezető igazgatója. Kiderült, hogy a talajelemzéstől a trágyakezelésig, az állatok mobiltelefonos súlybecsléséig nagyon-nagyon sok mindenre. Elhangzott, hogy szükség van a precíziós mezőgazdaságra, a modern technológiák alkalmazására, mivel ezek az új eljárások költséghatékonyabbá, kényelmesebbé és környezetkímélőbbé is tehetik a termelést.

Talajtámogató és költséghatékony a regeneratív mezőgazdaság forradalma: szaktanácsadás és képzés volt hazánkban

 Életünk egyik nélkülözhetetlen alapja, táplálékaink forrása. Egy maréknyi mennyiségében több milliárdnyi mikroorganizmus lakik, bolygónk biológiai sokszínűségének negyede benne található. Ezért is szenteltek ünneplésének egy teljes napot: December 5. a Talaj világnapja. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ehhez kapcsolódóan idén a regeneratív mezőgazdaság forradalmára fordította a figyelmet a Talaj világnapján. E művelési módszerek alkalmazása az ökológiai gazdálkodással kombinálva jelentősen hozzájárul talajaink termékenységének megőrzéséhez és fokozásához.

Magyarországon a vízerózió 3 millió hektár, a szélerózió 1,8 millió hektár termőföldet érint – írta az ÖMKi. Miattuk évente mintegy 50 millió m3 talajt veszítünk el. Ezért felértékelődnek azok a művelési módszerek, amelyek a talajt és annak védelmét, megújulásának természetes módjait állítják a középpontba.

Ismét nyílik a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása pályázat

Folytatódik a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása a következő, 2027-ig tartó finanszírozási ciklusban. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Hungexpo szerdai rendezvényén, az AGROmashEXPO mezőgazdasági gépkiállítás budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről. Feldman Zsolt közölte, hogy a pályázati lehetőséggel az eddigieknél is több kistermelő élhet majd. A rendezvénysorozat 2023. január 25. és 28. között várja a látogatókat. 

Folytatódik a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása a következő, 2027-ig tartó finanszírozási ciklusban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Folytatódik a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása a következő, 2027-ig tartó finanszírozási ciklusban – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Az Agrárminisztérium írta meg, hogy a 2021 óta elérhető pályázati támogatások mostanáig majdnem 400 milliárd forint értékű precíziós gép-, eszköz- és szolgáltatás beszerzéséhez járultak vagy járulnak hozzá. Az összes agrárberuházás értéke az áremelkedések nélkül is csaknem 23 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest. 2010-hez viszonyítva a magyar mezőgazdaság termelékenysége 41 százalékról 67 százalékra nőtt az uniós átlaghoz viszonyítva – mondta a politikus. A Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása pályázat újabb megnyitásától további agrárdigitalizációs fejlődési hullámot várnak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban i...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Nemzeti Vidékstratégia és a 2013. 2. félévében meg... Pályázati cikksorozatunk 4. részében partnerünk a Palyaz.hu vezetője ismerteti  Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb célkitűzéseit és a 2013. 2. félévé...