Újfajta hajtással készül a szárzúzós napraforgó betakarító adapter az OROS-nál

Az aszály idén még nem érintette negatívan a Linamar Hungary Zrt. OROS Divíziójának forgalmát, de jövőre már kisebb visszaesés valószínűsíthető a kombájnadapterek iránti keresletben. A cég mindenesetre előre menekül és új fejlesztésekkel és modellekkel várja ügyfeleit 2023-ban. Mindezekről Nagy-György Tamás marketing ügyintézővel és Szabó Zoltán területi képviselővel beszélgettünk.

Tavaly teljesen átszervezték a kereskedelmi részlegüket. Hogyan sikerült a váltás?

A szerkezeti változásokat jól fogadták az ügyfeleink, most már egyértelműen az új csapathoz kötik a márkát és a termékeket is. Mindezért azonban sokat tettünk, számos rendezvényen vettünk részt és interjúk is készültek velünk, hogy a változásról szóló információk elérjék a gazdálkodókat. Egyértelműen felosztottuk egymás között az exportpiacokat, kialakítottuk a marketingstratégiát. Most már két szezon van mögöttünk és egy-két kivételtől eltekintve, szinte minden a terveink szerint alakult, legalábbis, ami a forgalmat illeti.

Nagy-György Tamás marketing ügyintéző és Szabó Zoltán területi képviselő

Mivel nem számoltak?

Mivel Ukrajna az egyik fő exportpiacunk, a háború kitörésével idén mindent újra kellett terveznünk. Ha rendeződik az ottani helyzet, újra a helyi gazdálkodók rendelkezésére állunk majd, mert az újjáépítésben biztosan szükség lesz új gépekre. Továbbra is tartjuk a kapcsolatot az ottani partnereinkkel, és alkatrészt is biztosítunk a korábban tőlünk vásárolt gépekhez.

Emellett továbbfejlesztettük a meglévő exportpiacainkat és újakra is beléptünk, például a Balkánon, Bosznia-Hercegovinába, de Görögország irányába is próbálunk nyitni és vannak még további terveink.

Az értékesítés – a nehézségek ellenére – a tervek szerint alakult, jó üzleti évet zárunk. Itt érdemes kihangsúlyozni, hogy ugyan a gazda csak az adaptert látja, de amíg a megrendelt gép megérkezik hozzá, addig nagyon kemény munka folyik a háttérben. A beszerzéstől kezdve, a műszaki kollegákon és mérnökökön át, valódi csapatmunka eredménye egy-egy eladás. A komplett OROS Divízió azon dolgozik, hogy időben megkapják a megrendelők a gépeket. Ennek a csapatmunkának az eredménye, hogy elértük céljainkat.

Voltak-ellátási problémáik?

Szerencsére, a lehetőségeinkhez képest jól kezeltük a helyzetet, nem voltak jelentős csúszásaink.

Az idei év az aszályról szólt a mezőgazdaságban. Milyen hatást gyakorolt ez a cég életére?

2021 végén a tervezéskor nem számoltunk ilyen jellegű problémákkal. Az aszály két idősíkon gyakorolt hatást a cég eredményére. Ha a gazdálkodó már tavasszal látta, hogy nagyon rossz lesz a termése, elhalasztotta az idei gépbeszerzését. A terméskiesés viszont a jövő évre is hatást gyakorol, mivel kisebbek lettek a bevételek, így a beruházási kedv csökkent, a gazdák egy jó része jellemzően a termésből finanszírozza a beszerzéseit. Kedvezőtlen változások álltak be a finanszírozás körülményeiben is, a növekvő infláció és kamatok óvatosabbá tették a gazdákat.

Mindenesetre, idén még nem éreztük a visszaesést az eladási számainkban, sőt exportban még növekedtünk is. Jövőre viszont valószínűbb a forgalomcsökkenés. Aki eddig X évente felújította a gépparkját, most el fog rajta gondolkodni. A lezárult szezonban sokszor az inputanyagok költsége sem térült meg a növénytermesztésben.

Kukorica- vagy napraforgó-adapterekből adtak el többet?

A kukoricavonalunk erősebb, de napraforgóadapterből is többet adtunk el, mint egy évvel korábban. Az OROS CORNADO a húzótermékünk. A kukoricaadaptereknek van a legnagyobb hagyománya a cégnél, ezzel a termékkel van a legnagyobb tapasztalatunk, több mint 50 éve gyártjuk. Sok gazdának volt vagy jelenleg is van ilyen gépe.

Milyen trendek figyelhetők meg most a kombájnok piacán?

Ugyan szívesebben vennének a gazdák több kisebb kombájnt, de a munkaerőhiány és kevés a gépkezelő miatt inkább egyre nagyobb, erősebb kombájnokat vásárolnak, és ezekhez egyre nagyobb asztalokat. Továbbra is van még kereslet a hatsoros adapterek iránt, de egyre inkább elmozdulunk a nyolc- és tizenkétsorosak irányába a legtöbb piacon.

Egyértelműen kijelenthető, hogy szinte mindenki a csukható vázas változatokat keresi. Régebben a hatsoros, de néha még a nyolcsoros is fixvázas volt. A váltás oka, hogy a csukható asztalos modellek sokkal biztonságosabban közlekednek a közutakon és nagyon könnyű ezeket használni, a fülkéből egy gombnyomásra nyithatók-csukhatók. Hosszú távon ez a változat lesz a domináns. A fixvázasokat viszont gyakran már trailerrel viszik egy-egy helyszínre.

Milyen terveik vannak 2023-ra?

A kukoricaadapterek mellett igyekszünk a napraforgóadapterek területén is erősíteni a piaci pozíciónkat. A csukható változatból most már kapható lesz a 70 cm-es sortávú is. Eddig csak a 76 cm-es volt elérhető a belföldi piacon. Az új változattal az exportpiacokra is szeretnénk kilépni jövőre.

Elkészült tovább a csukható vázasból a szárzúzós kivitel is, amit már sikerrel tesztelünk több gazdánál.

Igyekszünk a sorfüggetlen vonal irányában is fejlődni, abból is készült egy szárzúzó nélküli adapter.

Magán a napraforgó adaptereken is fejlesztettünk, Az újaknál a hajtásátvitel már zárt, gondozásmentes rendszerben történik csakúgy, mint a CORNADO esetében. Ebből is végeztünk teszteket és ez is jól vizsgázott. A jövő évi AGROmashEXPO-n jó eséllyel be tudunk majd mutatni ezekből az újdonságokból néhányat.

Úgy hallottuk az idei év az oktatás jegyében zajlott. Hallhatnánk erről részleteket?

Az idei év elején pár partnerünknek oktatást szerveztük a gépek beüzemeléséről. Azt gondoltuk, hogy mindez pár hét alatt lezajlik, de olyan jó volt a fogadtatása, hogy végül két hónapig tartott és szinte az összes partnerünk részt vett rajta. A hét minden napján naponta egy kereskedő szervizesei, mérnökei kaptak oktatást, nemcsak itthonról, de az exportpiacainkról is. Sokkal nagyobb volt az érdeklődés, mint számítottunk rá. Az oktatás célja az volt, hogy a kereskedők be tudják üzemelni azt az asztalt, amit eladnak. A tréningekről egy oktató videó is készült, amik megtekinthetők a YouTube-csatornánkon magyar nyelven, angol felirattal.

A másik oktatással kapcsolatos idei élményünk a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karával való együttműködésünk. Ennek keretében olyan marketing mesterszakos hallgatókkal találkoztunk, akiknek az egyik kurzusuk témája a nemzetközi piacra lépés volt. Örömmel segítettünk a gyakorlat megvalósításában. Az OROS betakarító adaptereinek Román piacbővítését tervezhették meg. Számunkra is tanulságos volt!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica betakarítás előtti hasznos tanácsok Amennyiben kukoricánk sikeresen átvészelte az érési szakaszt, úgy lassan elkezdődhet a betakarítás. Ilyenkor is van néhány fontos dolog, amire oda kel...
Hasznos tanácsok közvetlenül betakarítás előtt... Beköszöntött az ősz, lassan elérkezik a kukorica betakarításának ideje is. Az elmúlt hónap csapadékos időjárása megnövelte a kukorica szemnedvességét,...
Rekordmennyiséget takarítanak be kukoricából Békés... Rekordmennyiségű termést takarítanak be kukoricából Békés megyében, a hektáronkénti termésátlag várhatóan meghaladja a 7 tonnát. Barabás Béla kiemelt...
Rég volt ennyire mozgalmas hetünk Jók vagyunk erdők tekintetében; sokan kínálhatnak kiváló minőségű sertéshúst; már utalják a területalapú- és tejtámogatásokat; jövőre nagyobb keretből...
A változékony időjárás nem árt a vetéseknek A változékony időjárás nem árt a vetéseknek, mivel növények nyugalmi állapotban vannak. Az enyhén fagyos időjárásra most szüksége lenne a gazdálkodókn...
Mi történik jelenleg a szántóföldeken? Örülhet a gazdák nagy része, március második felére jelentősen csökkent a belvízzel borított földterületek nagysága, így akadálytalanul folyhatnak a m...