Minden harmadik megvásárolt mezőgazdasági gép traktor volt eddig 2022-ben

A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 269 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022. I–III. negyedévben, ami 69%-kal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 63 milliárd forintot fordítottak, ami 15%-os növekedés a bázisidőszakhoz képest. A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 61%-os részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 39%-át tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 35, a gabonakombájnok 15%-os arányt képviseltek.

Technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban, a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikusan növekszik. A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született, a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma átlépte a 300 milliárd forintot. A mezőgazdasági gépberuházások fokozatos fejlődésével a hazai géppark egyre korszerűbb, a gazdálkodók törekvését a modern technikai eszközök alkalmazására a forgalmazók és gyártók eladási adatai bizonyítják.

A 2022-es év is számos kihívás elé állította az agrárgéppiacot, ennek ellenére a magyar gazdálkodók
gépbeszerzési kedve változatlan. Jól indult a 2022. I. negyedév is, az első fél évben azonban minden
eddiginél jobb eredmények születtek mind a mezőgazdasági gépek, mind az alkatrészek piacán, hiszen a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom a 2021. I. félévi 127 milliárd forinttal szemben 208 milliárd forintban realizálódott. Az idei év első kilenc hónapjában a növekedés folytatódott, és ezzel már az idei év első kilenc hónapjának mezőgazdasági gépértékesítése meghaladta a tavalyi év teljes forgalmát.

A magyar agrárium szereplői egyre inkább keresik a legmodernebb technológiákat, új fejlesztésű technikai eszközöket. Az idei év első kilenc hónapjában az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 269,1 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ez 69 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. A gazdálkodók 63,2 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A gépberuházások megvalósítását az elérhető támogatások is segítették.

A mezőgazdasági géppiac bővülésében – az áremelkedésen túl – nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, hiszen jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, pl. a traktorok, kombájnok, permetezők, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt. A Vidékfejlesztési Program keretében tavaly júliusban meghirdetett, precíziós gazdálkodást támogató felhívásra 212 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be kérelmet a gazdálkodók, és az eddig meghozott támogatói döntések eredményként már 2609 termelő részesült közel 193 milliárd forintnyi támogatásban (AM). A kifejezetten gépek, eszközök beszerzését célzó felhívások mellett az elmúlt években meghirdetett beruházási jellegű pályázatok is lehetőséget adtak támogatott gépbeszerzésre.

A vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 70
százalékát tíz forgalmazó szervezet bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 54 százaléka. 2022 első kilenc hónapjában az első tíz cég részesedése 1, a három legnagyobb vállalkozásé pedig 2 százalékponttal csökkent az előző év ugyanezen időszakhoz képest.

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a
vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 61 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 35, a gabonakombájnok pedig 15 százalékos részarányt képviseltek (3. ábra).

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert
nyugati, kelet-közép-európai, illetve távol-keleti márkákból 2022 első kilenc hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest 861-gyel több, azaz 3014 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 95,1 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt az 50–100 LE-s, valamint a 101–140 LE-s kategória képviselte 25-27 százalékkal. Ezekből a traktorokból összességében másfélszeresére nőtt az eladás. A 141–190 LE-s kategóriába tartozókból 42 százalékkal, a 191–260 LE-s nehéz univerzális traktorokból 24 százalékkal nőtt a kereslet. A 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. 2022 első kilenc hónapjában – a Datahouse Kft. első forgalomba helyezési kimutatása alapján – a márkaversenyben az első helyen a John Deere, a második helyen a Solis végzett, harmadik pedig a New Holland volt, megelőzve a CLAAS, a Fendt, a Massey Ferguson és a Case IH traktorokat.

Az önjáró rakodók értékesítése 8 százalékkal nőtt a 2022. január–szeptember időszakban a bázisidőszakhoz képest, ami 448 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 347-ből 222-őt a 7–9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 22 százalékkal esett vissza a kereslet, míg a csúszókormányos kisrakodókból pedig 63 százalékkal nőtt az értékesítés. A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 421-gyel szemben 2022. I–III. negyedévben 505 talált gazdára.

A gabonakombájn-piac jelentősen bővült, 2022 első kilenc hónapjában 317 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 39,2 milliárd forint értékben, míg egy évvel korábban 221-et értékesítettek 22,1 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékkal kevesebb kukoricabetakarító adapter talált vevőre. Napraforgó-betakarító adapterekből 9 százalékkal maradt el az értékesítés.

Élénkült, bár a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac. Legnagyobb darabszámban (4380) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 5 százalékkal nőtt az értékesítés a 2022. január-szeptemberi időszakban az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a magágykészítőkből, a tárcsás talajművelőkből és a sorközművelő kultivátorokból vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 14, a tárcsás talajművelőkből 19, a magágykészítőkből 3 százalékkal nőtt a kereslet, míg a sorközművelő kultivátorokból 19 százalékkal csökkent.

A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt jelentősen nőtt az érdeklődés. Ebben a gépcsoportban a metszők, előmetszők és a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek. Tápanyag-kijuttató gépekből 11, vetőgépekből 22 százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (741 darab) képviselik. A vetőgépek közül a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből értékesítettek (527darab), ami 38 százalékkal haladta meg a bázisidőszak eladásait. A növényvédő gépek iránti kereslet 23 százalékkal múlta felül a 2021. január-szeptemberi értékesítést. A piacra került 1162 növényvédő gépből 770 függesztett, illetve vontatott, míg 95 önjáró szántóföldi permetezőgép, 234 pedig ültetvénypermetező volt. A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 16 százalékkal nőtt, ezen belül a rendkezelők eladása 15, a fűkaszák forgalma pedig 14 százalékkal emelkedett. A bálázó gépekből 27 százalékkal többet értékesítettek, összesen 431-re volt vevő. Mellettük 78 új bálacsomagoló gépet adtak el, 29-cel többet, mint 2021 január-szeptemberi időszakában.

Az öntözőgépek eladása jelentősen növekedett, 2022 első kilenc hónapjában 8,4 milliárd forint nagyságrendben értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 4,3 milliárd forint értékben.

A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 9 százalékkal növekedett, pótkocsikból 14 százalékkal értékesítettek többet, összesen 777 darabot adtak el a 2022. január–szeptemberi időszakban.

A további fejlesztéseket a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre
szigorúbb követelményei, valamint az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások kényszerítik ki, amelyben óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés felgyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Több mint 2 millió euró fejlesztésekre Sokan esküsznek a New Holland gépekre. Már 1 éve annak, hogy aki újat szeretne belőle vásárolni, annak az Agrotec Kft-nél kell kopogtatnia. Új telephe...
Hatalmas és bivalyerős! A Massey Ferguson valaha épített legerősebb és legnagyobb erőgépe az MF 8700-as. A típusból 5 szériát dobtak piacra, melyek 270-400 LE teljesítmény kö...
John Deere 6125 M – egyértelműen előnyös A 6M sorozatú traktorokat úgy tervezte a John Deere, hogy előnyök sokaságát nyújtsa a gazdák számára a szántóföldeken és az addig vezető úton is. A me...
Mezőgazdasági gépeladás 2014-ben A mezőgazdasági gépkereskedők 2014-ben az elmúlt 10 év legnagyobb árbevételét érték el. A gazdák az új gépek vásárlására tavaly több mint másfélszeres...
Szélesedik a CLAAS kínálata! Két új erőgéppel rukkol elő a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gép gyártója. A CLAAS AXION 800-as családhoz tartozó AXION 800-as és 820-as típusok...