A felmelegedés magyar hatásai: oda a málnatermesztés, ide az olívaültetvények

A környezet- és az éghajlat változása miatt az élőlények minden korban vándoroltak, hogy a számukra leginkább megfelelő feltételek között tudjanak élni. Ez nem csak az állatvilágra, hanem a növényekre is igaz. A globális felmelegedés és a szélsőséges éghajlatváltozás miatt a növénykultúrák elkezdtek észak felé terjeszkedni. Ez egy hosszadalmas folyamat, de hatásai már Magyarországon is érzékelhetőek. Az átlaghőmérséklet és a csapadék mennyiségének és eloszlásának változása miatt a málna már csak kiskerti környezetben termelhető, nagy földeken szinte lehetetlen a gyümölcs termesztése. 

Eközben Lengyelországban a feltételek pont úgy változtak, hogy a málna számára kiváló környezet jött létre, így ma leginkább lengyel terméssel lehet találkozni a boltok polcain – írta a Világgazdaság. Hasonló a helyzet a kávéval és például a kakaóval is. A trópusi és mediterrán térségekben a felmelegedés hatására túlságosan nagy forróság lett ezeknek a növényeknek. Két lehetséges megoldás van. Vagy fokozatosan észak(abb)ra költöztetik a termőterületeket, ami azzal jár, hogy például Brazíliában több esőerdőt kell kipusztítani, vagy kevesebb kávét fogyaszt a világ. Természetesen vannak más megoldások is, amelyekkel segíteni lehet a problémán. Ám hosszú távon kifejezetten fontos, hogy globálisan visszafogjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ahogyan a felmelegedés hatására a burgonya és a málna lassan elköltözött Magyarországról Lengyelországba, úgy érkezhetnek új növények hazánkba is
Ahogyan a felmelegedés hatására a burgonya és a málna lassan elköltözött Magyarországról Lengyelországba, úgy érkezhetnek új növények hazánkba is

Kis Anna, az ELTE TTK FFI Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa elmondta, hogy 

amikor a Föld eléri a 4 fokos hőmérséklet-emelkedést, akkor már Norvégiában sem lesznek megfelelő feltételek bármilyen mezőgazdasági növény termesztésére. Ez egy szélsőségesen rossz forgatókönyv, de tudomásul kell venni, hogy ez sincs kizárva. A cél továbbra is az, hogy a globális felmelegedés ütemét 1,5 fokon tartsa az emberiség.

A kávéhoz és a kakaóhoz hasonlóan érzékeny növény például az olívabogyót adó olajfa is. A mediterrán térségben honos növénykultúra számára is egyre nagyobb a hőség, illetve az éves csapadékeloszlás sem kedvez neki. 

Nem csak egy gond jön a klímaváltozás hatására

Kis Anna elmondta, hogy az éghajlatváltozásnak csak az egyik tünete az egyre melegebb idő. Problémát jelent még a csapadék mennyiségének és eloszlásának változása is. Az olíva például rosszul viseli az egyszerre nagy tömegben lehulló esőt, amit aztán hosszú szárazság követ. A csapadék fokozatos szétoszlása számos növény esetében fontos. Ide lehet sorolni a szélmozgás változását is, ami ugyancsak árthat egyes fajoknak. Ahogyan a burgonya és a málna lassan elköltözött Magyarországról Lengyelországba, úgy érkezhetnek új növények hazánkba is. A hazai éghajlati viszonyok például már kiválók a füge számára, de a kivi is egyre gyakrabban megjelenik a kertekben. Amennyiben ezen az úton haladunk tovább, évek múlva eltűnhetnek a kertek végéből a cseresznyefák, és olívabogyó-szüretre indulhatnak a magyarok a nyári hónapokban – írták.

A témához kapcsolódó Podcast beszélgetést itt lehet meghallgatni Kis Anna, az ELTE TTK FFI Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa részvételével:

Az olajbogyó válthatja a cseresznyét a magyar kertekben by VG Podcast

Az éghajlatváltozás hatására a különböző növénykultúrák fokozatosan északra vándorolnak. A trópusi és a mediterrán térségből kiszorulóban van például az olajfa, mivel a hőmérséklet kezd elviselhetetlen lenni a számára. Hasonlóképpen lehet említeni a málnát, ami Magyarországról szinte már kiszorult, miközben Lengyelországban megfelelő feltételekkel tudják nagyüzemben termelni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Alkalmazkodni tudni kell a klímaváltozáshoz Múlt hét pénteken jelent meg az MTI-n „A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től” elnevezésű ábra. Az üvegházhatás-prognózist ábrázoló grafik...
A kukorica és a klímaváltozás Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta szakértőnk, Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Ezúttal egyrészt a mezőgazdasági munkák, má...
Mi várhat a kukoricatermesztőkre a következő 10-20... Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Előző cikkéből pedig már sok mindent megtudtunk a kukor...
Mindig az a fránya időjárás! Ónos eső és belvíz okoz károkat az erdőkben, és a földeken; termésátlagok az őszi betakarítási és vetési munkákról; kevesebb idén a kárbejelentés, min...
Néhány mondat a burgonya tárolásáról Mire kell figyelni ahhoz, hogy a betárolt burgonya sokáig elálljon és jó minőségű maradjon? Ezeket a szempontokat szedtük most össze cikkünkben. A bu...