A csípősség uralkodója, a csilipaprika

Néhány csilipaprika fajta olyan magas kapszaicin-tartalommal rendelkezik, hogy ha valaki a velük végzett munka során nem mos kezet, és a szemébe nyúl, akár örökre meg is vakulhat. Szerencsére a legtöbb közülük nem ennyire veszélyes. A csípős ételek nélkülözhetetlen összetevője olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium. Továbbá béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, amelyek semlegesítik a szabadgyököket, így bizonyos fokú védelmet nyújtanak a rák ellen.

Az erős paprika legnagyobb erénye a benne lévő kapszaicin vegyületnek köszönhető. Fájdalomcsillapító hatást fejt ki azzal, hogy a fájdalomingereket az agyba továbbító úgynevezett „P vegyület” működését zavarja meg, mely hatás kiemelkedő egyes krónikus fájdalmak esetén. A népi orvoslás hagyományai alapján a paprikából, vagy paprikából és más növényekből együtt, különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják. Ezek, hasonlóan a külső csalános kezeléshez (urtikáció), meleg érzést eredményeznek. Ettől a bőr erősen kipirul, a bőrszövet sok vért kap, és a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások csökkenthetők vele.

A csilipaprika számos, emberi egészségre jótékony hatással bír
A csilipaprika számos, emberi egészségre jótékony hatással bír

Vízhajtó, nyákoldó, vérnyomás-emelő

Enyhe vízhajtó hatású, így a húgysav kiválasztását fokozza. Ez szintén fontos a reumás megbetegedések kezelésében. A mai gyógyászat kapszaicin-tartalmú krémeket, kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is, mint például a cukorbaj okozta idegkárosodás, ami súlyos boka- és lábfájás formájában jelentkezik. Hatásos lehet a fej egyik oldalán jelentkező, rendkívül erős fájdalom, a migrén esetében is. Kis mértékben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást. Mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak is. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek. Ettől a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Fertőtlenítő hatása miatt megelőzhető vele az influenza. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel javasolt használni. Javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása. A helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is használatos – írja a csilipaprika tulajdonságairól a Wikipedia.

A csípős érzés okozta fájdalom enyhítésére felesleges vízzel próbálkozni. Mivel a kapszaicin alkoholban oldódik, egy kis pálinkával jobb eredményt lehet elérni.

A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét mutatja. Sok csípős szósz használja reklámjaiban a Scoville-skálát.

A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai vegyész dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el.

A skála nullánál kezdődik, a másik szélsőérték 16 millió, de ez már a tiszta kapszaicin tulajdonsága, amitől azért még a legerősebb chili paprikák is igen messze állnak. A nulla egységű paprikák közé tartozik a zöldpaprika és a kaliforniai paprika – írta a Magyar Mezőgazdaság. A Scoville-teszt lényege, hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek. Ezt addig hígítják cukros vízzel, amíg a csípős ízt még érezni lehet. A csípősséget a hígítás mértéke határozza meg. A Habanero chilifajta esetében, ami akár 350 ezer SHU (Scoville egység) értékű kivonatot is produkálhat. Tehát több, mint 350 ezerszeresére kell hígítani ahhoz, hogy ne lehessen érezni az erejét. A legerősebb paprikánk a Magyarországon gyakran termesztett csípős fajták közül nagyjából 8 ezer SHU értékű, az enyhén csípősek pedig 500-1000 SHU értékűek lehetnek. A thai chili több mint 100 ezer SHU-s, a Red Savina pedig több mint 580 ezer SHU csípősségű. A világ egyik legerősebb chilije a Naga Jolokia, ami akár 1 milliós erősséget is elérhet a skálán.

A chilik termesztése

Bár szabadfölön jobban növekszik, tartható cserépben is. Kiültetési időpontja más paprikákhoz viszonyítva későbbi, mert érzékeny a késő tavaszi éjszakai lehűlésekre. A csilipaprika magoknak 20 °C-ra van szükségük a csírázáshoz, a termés éréséhez pedig 30, vagy annál több foknak kell lennie. Az éjszakai hőmérsékletnek nem szabad rendszeresen 15 °C alá esnie. Amennyiben chili port, vagy őrölt chili készítése a cél a saját termésből, akkor érdemes a növényen hagyni őket addig, amíg összezsugorodnak és megszáradnak. A friss fogyasztásra szánt terméseket akkor kell levágni a növényről, amíg még fényesek és húsosak. A leszedett termés egy hétig tartható el a hűtőben, zárt zacskóban – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Valóban mérgező anyagot tartalmazott a paprika Mint ahogyan azt már megírtuk, a Greenpeace vizsgálatot tartott hét magyarországi üzletláncban, ahol 12 féle paprikát vizsgáltak meg. A bevizsgált pap...
A sikeres palántanevelés titkai Sokan el sem gondolkodnak ezen, mondván, hogy a piacon életerős palántákat lehet venni nem is túl drágán, minek vesződni a palántaneveléssel? Pedig ni...
Divat lett a paprikatermesztés Úton-útfélen lehet manapság találkozni cserepes chilipaprikával, amelyek nem csak finomak, de dekoratívak is. Szépségüknek köszönhetően már nem feltét...
Október vége: ügyesen szinte minden tárolható!... Közeleg a november, a kertekben termett zöldségeket ideje tárolóba helyezni. Sőt, most sok mindent viszonylag olcsón lehet beszerezni, és ha nem kell ...
Ne késlekedjen, ideje elültetni a palántákat Beindult az élet a piacokon, egyre több magyar termék jelenik meg. Egyelőre az epret keresik és veszik is a legtöbben, de már a lecsónak való paprika ...
Nem kell már senkinek a TV paprika Szép évük van idén a paprikatermesztőknek az ágazatban dolgozók tapasztalatai szerint. Minőségben és mennyiségben is jobb szezonban bíznak, mint taval...