Nem kell már senkinek a TV paprika

Szép évük van idén a paprikatermesztőknek az ágazatban dolgozók tapasztalatai szerint. Minőségben és mennyiségben is jobb szezonban bíznak, mint tavaly, és mivel a problémák elkerülték az ágazatot, az árak is stabilak maradhatnak.

Szépen fejlődik évről-évre a magyar paprikaágazat, ami elsősorban a folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhető. Ennek köszönhetően a hozamok is egyre magasabbak, de ez a fajlagos költségek csökkenését is eredményezte.

A keresleti oldalról is pozitívan alakul a paprikatermesztők éve, ugyanis mind belföldön, mind külföldön sokan keresik a minőségi magyar paprikát. Egy érdekes trendre is felhívják a szakértők a figyelmet, ugyanis

egyre kevesebben vásárolják a TV paprikát, helyette más paprikaféléket vesznek le a hipermarketek polcairól.

Ennek oka, hogy egyre nyitottabbak a vásárlók, így szívesen próbálnak ki újdonságokat is a TV paprikán túl.

Már nem akkora sláger a TV paprika (Fotó: zoldseg-gyumolcs-erd.hu)
Már nem akkora sláger a TV paprika (Fotó: zoldseg-gyumolcs-erd.hu)

 

Itthon egyébként 1500-1600 hektáron folyik 2017-ben hajtatott paprikatermesztés, míg szabadföldön 900 hektáron teszik mindezt. Előbbiből 180 ezer tonna, utóbbiból 35 ezer tonna körüli termésmennyiség várható. A hajtatásban a sláger – az egyre kisebb kereslet ellenére is – továbbra is a TV paprika. 65 százalékban ezt termesztik a gazdálkodók, míg a kápia paprika 20 százalékát teszi ki a teljes termesztésnek.

A hazai piacra jellemző, hogy nyár elejétől őszig magyar paprika uralja a piac 98 százalékát. Az üvegházi termesztésnek köszönhetően minden hónapban van magyar paprika a polcokon, de januártól márciusig a magyar termény aránya mindössze 20 százalék. Ilyenkor 6-9 ezer tonna importra szorul hazánk, az év többi részében azonban minimális paprika kerül külföldről a magyar boltokba.

Egyre többen - elsősorban a fiatalabb generáció - fordulnak a különleges paprikák felé
Egyre többen – elsősorban a fiatalabb generáció – fordulnak a különleges paprikák felé

 

A TV paprika mellett több más fajtát vásárolnak a fogyasztók. Elsősorban a nyári hónapokban keresik a legtöbben a hegyes erőset, valamint a fiatalabb korosztály előszeretettel vásárolja a kápiát, amelyre évről-évre egyre nagyobb a kereslet. Emellett a kaliforniai paprikát is sokan veszik, de sajnos ezt a fajtát még nem tudjuk itthon gazdaságosan termeszteni.

Szakértők szerint a fajtanemesítésben van a paprikatermesztés jövője. Hazánkban elsősorban a vírus-ellenállóságra fektetik a hangsúlyt a nemesítők. Rezisztens fajták termesztésével könnyebb és biztonságosabb az integrált növényvédelem megvalósítása, így valóban könnyebb lehet az ilyen fajták termesztésével gazdaságosan termelni a jövőben.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyakorlati ismeretek paprikatermesztőknek A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megjelent „A Szentesi paprika (OFJ) termesztési és minőségbiztosítási kézikönyv...
Valóban mérgező anyagot tartalmazott a paprika Mint ahogyan azt már megírtuk, a Greenpeace vizsgálatot tartott hét magyarországi üzletláncban, ahol 12 féle paprikát vizsgáltak meg. A bevizsgált pap...
Magyar az a híres paprika? A külföldi turisták hazánkba tévedve azonnal a paprikára kíváncsiak. Pedig a paprika nem egy magyar zöldség, sokkal inkább Amerikában keresendő a szár...
A sikeres palántanevelés titkai Sokan el sem gondolkodnak ezen, mondván, hogy a piacon életerős palántákat lehet venni nem is túl drágán, minek vesződni a palántaneveléssel? Pedig ni...
Komoly támogatást kapnak idén a fűszerpaprikás gaz... Már tavaly is jelentős összeggel támogatták a minőségi fűszerpaprika-előállítást és szerencsére ez idén is így lesz. A támogatást a megvásárolt fémzár...
Divat lett a paprikatermesztés Úton-útfélen lehet manapság találkozni cserepes chilipaprikával, amelyek nem csak finomak, de dekoratívak is. Szépségüknek köszönhetően már nem feltét...