75 százalékos beruházástámogatást szeretnének az akvakultúra számára

Az édesvízi akvakultúra támogatása Magyarországon kulcskérdés, ezért szerencsés, hogy az Európai Unió is érzékeli a tógazdasági haltenyésztés növekvő fontosságát. Így más országok képviselői is hajlanak az ezzel kapcsolatos magyar javaslatok elfogadására.

Az Agrárszektor gyűjtötte össze az eddig elfogadott és elfogadásra váró magyar indítványokat. Jó hír hazánknak, hogy az Európai Parlament Halászati Bizottságának képviselői támogatják az akvakultúra ágazatot – jelentette ki Erdős Norbert EP-képviselő az illetékes szakbizottság ülése után Brüsszelben. A képviselő 8 javaslatából 4 a jelentés tervezetébe is bekerült.

Az akvakultúra támogatására több pénz kellene Erdős Norbert EP-képviselő szerint
Az akvakultúra támogatására több pénz kellene Erdős Norbert EP-képviselő szerint

 

  1. Az unió tagállamaihoz hasonlóan az Európai Parlament is úgy véli, hogy meg kell tartani a vissza nem térítendő támogatásokat az akvakultúra termelő beruházásainál. A Bizottság javaslatában ugyanis még az szerepelt, hogy csak visszatérítendő támogatásokkal – kamattámogatott hitelekkel – segítené az akvakultúra ágazat fejlesztését.
  2. A magyarokhoz hasonlóan mind a spanyol jelentéstevő, mind a szakbizottságban helyet foglaló frakciók ragaszkodnak a halászati és akvakultúra pénzalap jelenlegi költségvetésének, a 6,4 milliárd eurónak a megtartásához.
  3. Az Európai Bizottság jogszabály-javaslata is bevezeti az “Amit nem tilos, azt szabad” elv alkalmazását a halászati politikában. A néppárti politikus javaslata után több helyen is jól körülhatároltan határozták meg a tiltott tevékenységek körét.
  4. A tervezet elismeri a tengeri és édesvízi haltenyésztők által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások jelentőségét. Továbbá azt, hogy ezt megfelelő uniós forrásokból szükséges támogatni. Erdős Norbert javaslata szerint a kompenzációt egy területalapú zöld kifizetés formájában volna érdemes odaadni a haltenyésztőknek.
Erdős Norbert további 4 javaslatot módosító indítványban fog benyújtani a jelentéstervezethez, amelyek a következők:
  1. Kezdeményezi, hogy a jövőbeni pénzalapot „Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra Alapnak” hívják, mivel az akvakultúra jelentősége folyamatosan növekszik a világban. Így az ágazat megérdemli, hogy a halászati politikában külön fejezetet kapjon.
  2. Az akvakultúra termelő beruházásainál jelenleg 50 százalékos önerőt követelnek meg a kizárólag kis- és középvállalkozás formájában működő haltenyésztőktől. Erdős Norbert a beruházások támogatási intenzitását 75 százalékos szintre emelné, és ehhez kéri a képviselőtársak támogatását.
  3. A képviselő  felszólítja a szakbizottsági kollégákat, hogy vonják be az akvakultúra ágazatot az uniós kutatási pénzek címzettjeinek körébe. Szerinte különösen a jövőbeni Horizont Európa kutatási keretprogram forrásait szükséges lehetővé tenni az édesvízi ágazati magyar kutatóközpontok számára.
  4. A politikus nem támogatja a tagországok éves teljesítmény-jelentésére vonatkozó kötelezettséget. Úgy véli, a 2 vagy 3 éves jelentéseknek lenne inkább megfelelő pontossága és hitelessége – írja az Agrárszektor.
Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hal, ami felismeri az arcod Egy trópusi halfaj képes felismerni az emberi arcokat – mutatták ki a legújabb kísérletek. Ez az első alkalom, hogy bebizonyították, a halak erre is k...
Rekordszinten a globális halfogyasztás Országonként változik, hogy ki mennyi halat fogyaszt, globálisan viszont idáig nem volt túl jó a helyzet. Most azonban – hála az akvakultúra terjedésé...
Fordult a kocka a haltenyésztésben Az étkezési hal előállításában már hosszú évek óta folyamatos csökkenést tapasztalnak a szakértők, de tavaly fordult a kocka. Mindez köszönhető annak ...
A hosszú nyár miatt finom pontyok kerülnek az aszt... Szép, hosszú nyár volt az idei. Ez nem csak a növénytermesztésben, hanem az akvakultúrában tevékenykedőknek is jól jött. Szépen fejlődtek idén a ponty...
Másfél mázsa hallal buktak le a csalók Ha Nébih, akkor razzia. Az ünnepek közeledtével pedig nem meglepő, hogy a bevásárlóközpontok és az éttermek halkínálatát veszi górcső alá az élelmisze...
Rohamléptekben fejlődik az akvakultúra, mégis kevé... Tény, hogy a legegészségesebb ételek halból készülnek, mégsem fogyaszt sok halat a magyar. Pedig a kínálatra nem lehet panasz, hazánk „halgazdái” kite...