Tucatnyi olyan zöldségtermesztési hiba, amit még a legtapasztaltabb kertész is elkövet

Íme azok a leggyakoribb zöldségkertészeti hibák, amelyeket még egy „kertészguru” is elkövethet!

Érdemes alaposan tanulmányozni a leírt tapasztalatokat. Sőt! Nincs azon mit szégyellni, ha valaki jegyzetet készít, s ha beleütközik egy kérdéses helyzetbe, a fellapozott füzetből keresi ki a megfelelő választ.

Ha túl szorosan ültetjük, a zöldségeket olyan károsodások érhetik, mint a foltosság vagy a lisztharmat. Alkalmazza ezt a szabályt a karfiol, a padlizsán, a brokkoli, a burgonya, a csemegekukorica és a paprika esetében!
Ha túl szorosan ültetjük, a zöldségeket olyan károsodások érhetik, mint a foltosság vagy a lisztharmat. Alkalmazza ezt a szabályt a karfiol, a padlizsán, a brokkoli, a burgonya, a csemegekukorica és a paprika esetében! (Fotó: Pixabay)

1. A növények összezsúfolása

Sok zöldség jól teljesít, ha megfelelő távolságra ültetik. A paradicsomnak például jó légáramlásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon, ezért ügyeljünk arra, hogy legalább 2-3 láb (60-90 centiméter) távolságra ültessük őket egymástól.

Ha túl szorosan ültetjük, a zöldségeket olyan károsodások érhetik, mint a foltosság vagy a lisztharmat. Alkalmazza ezt a szabályt a karfiol, a padlizsán, a brokkoli, a burgonya, a csemegekukorica és a paprika esetében!

2. Túl korai ültetés

Ha olyan területen él, ahol a hőmérséklet fagypont alá süllyedhet, kerülje a zsenge növények, például az uborka, a paradicsom, a padlizsán, a dinnye és a paprika tél vagy fagy előtt történő indítását.

Ezeknek a zöldségeknek fedett helyen kell maradniuk, amíg az éjszakai hőmérséklet nem haladja meg az 55 Fahrenheit (12 Celsius) fokos értéket. Ha már elültette a zöldségeket, mindenképpen takarja le őket takaróval, hogy megvédje őket a fagyos hőmérséklettől.

3. Túl- vagy alulöntözés

A zöldségtermesztésnél fontos, hogy a termesztőközeget mindig a nedves oldalon tartsuk, de ez nem jelenti azt, hogy túlöntözzük a növényeket.

Hasonlóképpen lényeges, hogy soha ne hagyja teljesen kiszáradni a talajt. Mi tehát a megoldás? Nos, a csepegtető öntözőrendszer vagy a csepegtető tömlő használata nagyszerű módja annak, hogy kiküszöböljük a száraz időszakok esélyét.

Az alulöntözött zöldségek hervadás és sárga levelek jeleit mutatják; a gyümölcsök deformálódnak vagy satnyulnak. Túlzott vízben a növények károsodnak, és a levelek sárgulni fognak.

4. A gyomok terjedésének engedése

A gyomok figyelmen kívül hagyása megfojthatja a zöldségeket, ami miatt azok egymással versengenek a tápanyagokért és a nedvességért.

A mulcsozás nagyszerű módja annak, hogy kiküszöböljük a gyomok csírázásának esélyét. Ha észreveszi a gyomokat a zöldségek körül, kézzel kell kiszedni őket. Ne használjon kémiai gyomirtó szereket!

5. A növények sötétben tartása

Ha bőséges termésre vágyik, meg kell értenie, hogy a zöldségeknek legalább 4-6 óra közvetlen napfényre van szükségük a jó növekedéshez.

Ha sötétben vagy árnyékban tartja őket, az nem fog jó növekedést eredményezni, a termés kevésbé lesz ízletes, és kicsi lesz.

Ha nincs napos terepe, próbálja meg a kertészkedést olyan edényekben, amelyeket a nap állásának megfelelően mozgathat a teraszon.

6. Nem javítja a talaj minőségét és állapotát

A talaj minősége szerves szerepet játszik bármilyen kertészkedés sikerében, különösen, ha élelmiszernövényeket termesztünk. A zöldségféléknek időben tápoldatozásra van szükségük, és ha nem javítja a talajt rothasztott trágyával, komposzttal, hasznos organizmusokkal és aprított levelekkel, a növények szenvedhetnek.

Kora tavasszal javítsa a termesztőközeg állapotát! Végezzen talajvizsgálatot úgy, hogy vesz egy maréknyit, és a tenyerében összenyomja. Ha a talaj szoros kupacot képez, akkor elég nedves a megmunkáláshoz. Ha hordozza az alakját, de szét lehet lazítani, a talaj felhasználható.

7. Túlültetés

Még egy tapasztalt kertészt is elcsábít, hogy betakarítsa a zöldségekkel teli kosarakat, anélkül, hogy belegondolna a későbbi következményekbe.

Tartsa szem előtt, hogy nem kell minden zöldséget elültetnie, amit az interneten talál. Nem kell például 8-12 paradicsompalántát termesztenie, amikor kettő vagy három is kielégítheti a családja igényeit.

A túlzott ültetés energiát és időt emészt fel, ahol plusz órákat kell majd gyomlálással, öntözéssel és egyéb kertészeti feladatok ellátásával töltenie.

8. Alultáplálás

A zöldségnövényeket időben és megfelelően kell etetni, hogy bőséges termést hozzanak. A talaj állapotának javítása mellett érdemes minden vetéskor vagy betakarításkor egy kis extra komposztot kijuttatni.

Használjon 4-5 hetente egyszer kiegyensúlyozott folyékony műtrágyát a növekedés fellendítése érdekében! Arra is ügyelnie kell, hogy ne etesse túl a növényeket, mivel az olyan növények, mint a paradicsom, több levelet termelnek, mint gyümölcsöt, ha túlzott nitrogént kapnak.

9. Nem adunk támogatást

Az olyan zöldségek, mint az uborka, a paradicsom, a dinnye és a rúdbab jól érzik magukat, ha támogatást vagy karózást kapnak. Ez segít nekik abban, hogy ne érjenek a földhöz.

A paradicsom például erős ketrecekben fejlődik a legjobban, míg az uborka, a cukkini és a dinnye függőlegesen rácsra nevelhető. A karózás a levegő keringetése révén egészségesen tartja a növényeket, és a betakarítást is megkönnyíti.

10. A kártevők figyelmen kívül hagyása

A kártevők elhanyagolása gyakori hiba, amit a kertészek elkövetnek. A növények legalább heti egyszeri ellenőrzése sokat segít a kártevők távol tartásában.

Mindössze néhány percet vesz igénybe a levelek kétoldali vizsgálata. Ne feledje, hogy a legtöbb rovar csak egy adott növényt támad meg – ha a tök nem mutat kártételt, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a többi zöldség is biztonságban van.

Ellenőrizzen 5-7 napon belül egyszer minden zöldséget, amelyet a kertjében termesztett.

11. Nem szüretel időben

Bár ellentmondásosan hangozhat, de egyes kertészek még akkor is kerülik a betakarítást, amikor a zöldségek már készen állnak a szedésre. Egy növény nem fog többet teremni, ha az ágak már tele vannak terméssel.

Szedje le a gyümölcsöket és szüretelje le időben, hogy a legjobb ízeket élvezhesse!

12. Nincs kerítés

A zöldségek kertbe ültetése olyan növényevő állatokat csalogat, mint a nyulak, őzek és mormoták. Ők pusztítást végezhetnek a kertben, és pillanatok alatt végezhetnek a zöldekkel.

Az ásó vadak – például a nyulak, mókusok és mormoták – ellen legalább 3-4 láb magas és egy láb mélyre ásott föld feletti kerítésre van szükség.

Az őzeknek magas elektromos vagy dupla kerítést kell építeni, amely megakadályozza, hogy átugorjanak.

(Forrás: balconygardenweb.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Október vége: ügyesen szinte minden tárolható!... Közeleg a november, a kertekben termett zöldségeket ideje tárolóba helyezni. Sőt, most sok mindent viszonylag olcsón lehet beszerezni, és ha nem kell ...
Új magyar módszer a takarmányvizsgálatra: gyorsíta... Az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége és a szigorodó fogyasztói elvárások miatt egyre modernebb technológiai eljárások segítik az élelmiszerek m...
Vetélytársra lelhet a zöldségek királya, a mángold... Egyre többen fogyasztanak salátákat, de még számukra is ismeretlen lehet egy igazán különleges zöldség, amely a mángold névre hallgat. Bár gyakran a ...
Zöldségtermesztés az erkélyen – mit, hogyan, mikor... A zöldségtermesztés az erkélyen remek ötlet azoknak a városlakóknak, akiknek nincs saját kertjük. Így saját maga termeszthet friss és organikus zölds...
Méhlegelő a balkonon Ha nem is rendelkezünk nagy kerttel, és csak egy erkély, vagy egy balkon áll rendelkezésre, az is bőven elegendő lehet méhlegelő gyanánt. Érdemes mag...