Zöldségtermesztés az erkélyen – mit, hogyan, mikor

A zöldségtermesztés az erkélyen remek ötlet azoknak a városlakóknak, akiknek nincs saját kertjük. Így saját maga termeszthet friss és organikus zöldségeket. Értelemszerűen azok a zöldségek ideálisak az erkélyen való termesztéshez, amelyek nem igényelnek sok helyet. A paradicsom és a paprika kétségtelenül az első, amire gondolni kell, mivel ezeket a legkönnyebb termeszteni.

Kezdeni lehet a kúszó zöldségekkel is – mint a bab, az uborka vagy a borsó –, mivel ezek mind függőlegesen nőnek, és kevés helyet foglalnak.

Miközben zöldségeket termeszt valaki az erkélyen, érdemes ültetnie melléjük néhány kísérő fűszernövényt
Miközben zöldségeket termeszt valaki az erkélyen, érdemes ültetnie melléjük néhány kísérő fűszernövényt (Fotó: Pixabay)

Ha valakinek van néhány nagy és közepes méretű cserepe, akkor ültethet cukkinit, okrát, padlizsánt és dinnyét is.

Kis cserépben olyan levélzöldségeket termeszthetünk, mint a fejes saláta, a spenót, a rukkola, a mustárzöld, a mángold, az endívialevél, valamint néhány egzotikus növényt, mint a kínai káposzta, a görögszéna és a bok-choy, de néhány egyszerű gyökérzöldség is helyet kaphat, mint a retek, a cékla, a sárgarépa, a gyömbér és a burgonya.

Ha könnyű, helyigényes ehető növényekről van szó, nem hiányozhat a zöldhagyma és a fokhagymazöldség sem. Salátákhoz, levesekhez, pörköltekhez, omlettekhez, tésztákhoz, valamint a különféle hús- és tojásételekhez.

Miközben zöldségeket termeszt valaki az erkélyen, érdemes ültetnie melléjük néhány kísérő fűszernövényt. Az általánosan használt fűszernövények – petrezselyem, metélőhagyma, koriander, menta, rozmaring, bazsalikom – ugyancsak kis helyigényűek. Kombinációjuk feldobja a zöldségek ízét, és megoldják a friss utánpótlás problémáját.

Érdemes lépésről lépésre végig venni az erkélyen való zöldségtermesztés körülményeit.

1. Helyszín

Az első számú tényező, amely meghatározza, hogy mit termeszthet és mit nem, az elhelyezkedés – az erkélykert iránya és az, hogy mennyi napfényt kap. Minél naposabb, annál jobb!

Ha déli vagy nyugati fekvésű erkélyről van szó, akkor szinte egész nap süt a nap, ami azt jelenti, hogy bármit termeszthet. A keleti fekvésű erkélyre a reggeli órákban jut napfény, ami elegendő a legtöbb zöldnövény, fűszernövény és gyökérzöldség számára.

Ezzel szemben egy északi fekvésű erkély általában egész évben árnyékban marad, és az árnyékban nem könnyű zöldséget termeszteni. Ennek ellenére megpróbálkozhat salátával, petrezselyemmel, borsóval, korianderrel, görögszénával, zöldhagymával, bok choy-jal és mustárzölddel.

2. Zöldségtermesztésre szolgáló edények az erkélyen

Mielőtt cserepeket vásárolna az erkélyen lévő zöldségeskertjéhez, mérlegelnie kell, hogy díszítő vagy használati céllal szeretne-e zöldségeket termeszteni. Ha a használhatóság a fontosabb, egyszerűen válasszon konténereket, szaporítótálcákat és ablakládákat, amelyekben sok növény együtt nőhet.

Ha az erkélyes zöldségeskertjének megjelenése érdekli, akkor válasszon színes cserepeket, dekoratív hordókat, urnákat és modern dizájnos ültetőedényeket.

Ne feledje, hogy a cserép méretének meg kell felelnie a termesztendő növények növekedési ütemének és igényeinek.

Paprikát, padlizsánt, borsót és cseresznyeparadicsomot 3-5 gallon (10-12 liter) méretű edényben is termeszthet. Nagyméretű edényeket használhat magas paradicsomfajtákhoz és babhoz. A zöldségnövények palántáit helytakarékossági okokból magtálcában vagy kis konténerben is nevelheti. Később nagyobb edénybe kell őket átültetni.

A korlát és a függőleges ültetőedény szintén nagyszerű választás a korlátozott hely kihasználására az erkélyen. Egy toronyültetőben salátazöldségeket termeszthet, a korlátra pedig kis cserepeket akaszthat a fűszernövények termesztéséhez.

3. Talaj az ültetéshez

A cserépben termesztett zöldségeknek laza, jó vízelvezetésű, termékeny és tápanyagban gazdag talajra van szükségük. Ehhez vásárolhat kereskedelmi forgalomban kapható virágföldkeveréket.

Ezenkívül keverjen a talajba lassan oldódó műtrágyát vagy jól megrothasztott trágyát vagy komposztot. Hidrogélkristályokat is adhat hozzá, ha az erkély szeles és napos. A hidrogélkristályok felszívják a felesleges vizet, és megtartják azt a későbbi közvetlen növénygyökér-ellátáshoz.

Az olyan zöldségek, mint a tökfélék, a dinnye, a fehérrépa és a tökfélék nem ültethetők át jól, és mozgáskor károsodnak. Ezért közvetlenül a kívánt helyre kell ültetni őket, vagy különösen óvatosan kell bánni a palántáikkal
Az olyan zöldségek, mint a tökfélék, a dinnye, a fehérrépa és a tökfélék nem ültethetők át jól, és mozgáskor károsodnak. Ezért közvetlenül a kívánt helyre kell ültetni őket, vagy különösen óvatosan kell bánni a palántáikkal (Fotó: Pixabay)

Ha lehetséges, végezzen otthon talajvizsgálatot, hogy megállapítsa a használt talaj pH-értékét. Általában a zöldségek enyhén savas vagy semleges talajban (6-7 pH) fejlődnek. Ha megtalálta a talajtípusát (lúgos vagy savas), módosítsa azt a termesztendő növénynek megfelelően.

4. A palánták előkészítése

A zöldségmagokat el lehet vetni egy magtálcára. Ültesse át őket, amint a felső két levelük kifejlődött. Egyes zöldségféléket, amelyek nem ültethetők át jól, jobb külön cserépben csíráztatni.

Az olyan zöldségek, mint a tökfélék, a dinnye, a fehérrépa és a tökfélék nem ültethetők át jól, és mozgáskor károsodnak. Ezért közvetlenül a kívánt helyre kell ültetni őket, vagy különösen óvatosan kell bánni a palántáikkal.

Ha nem szeretne magokat vetni, vásároljon zöldségátültetéseket faiskolában. Olyan növényeket vásároljon, amelyek egészségesek.

5. Ültetés

A palántákat jobb, ha felhős napokon, nedves talajba ültetjük át. Ez segíti a fiatal növények jó megtelepedését. Napsütéses napokon az ültetést késő délután vagy este érdemes elvégezni. A palánták átültetése előtt bőségesen öntözzük meg őket, ez megakadályozza a sokkot és a talaj felbomlását a gyökerek körül.

A palántákat a megfelelő mélységbe kell ültetni. A paradicsomot mélyebbre is lehet, az első levélzetig takarva. Ez serkenti a járulékos gyökereket, ezáltal erősíti a növényt. A túl mélyre ültetett saláta azonban nem tud fejet fejleszteni. Hasonlóképpen a zeller sem kedveli a mély ültetést.

(Forrás: balconygardenweb.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vizespalackból melegházat! Gondolkodjon nagyban, és keresse az újszerű megoldásokat! Hasznosítsa újra műanyag palackjait, és fólia helyett, vagy azt kiegészítve, 1000 db műanyag...
Méhlegelő a balkonon Ha nem is rendelkezünk nagy kerttel, és csak egy erkély, vagy egy balkon áll rendelkezésre, az is bőven elegendő lehet méhlegelő gyanánt. Érdemes mag...
Tucatnyi olyan zöldségtermesztési hiba, amit még a... Íme azok a leggyakoribb zöldségkertészeti hibák, amelyeket még egy „kertészguru” is elkövethet! Érdemes alaposan tanulmányozni a leírt tapasztala...