A Közel-Keleten olyan szárazságtűrő paradicsomfajták nemesítésén dolgoznak, amelyek az átlagosnál akár 90 százalékkal kisebb vízigény mellett is jó minőséget és magas terméshozamot produkálnak. Az extrém szárazságtűrő paradicsom nem génmódosítás útján születik majd, hanem vad fajták felhasználásával.
Az izraeli kísérleti telepen összesen 200 különböző paradicsomfajta 40 ezer töve található meg. A projekt célja, hogy öntözés nélkül olyan fajtákat nemesítsenek, amelyek a sivatagi körülmények között is nagy mennyiséget teremnek, ráadásul jó minőségben. Külön nehezíti a feladatot, hogy a nemesített paradicsom létrehozásához génmanipulációt nem kívánnak igénybe venni, hanem vad fajták keresztezésével érnének célt a tudósok – adta hírül a hu.euronews.com.
A munka a vad fajták aszálytűrő tulajdonságainak beazonosításával kezdődik, amiket aztán az új szuper paradicsom is “megörökölne”. Mindezt úgy vinnék végbe, hogy a régi paradicsomfajták megőrizzék jó termőképességüket, a vad fajtákból eredő új, kedvező adottságokkal együtt.
Bár a paradicsom közismerten viszonylag sok vizet és tápanyagot igényel a megfelelő fejlődéséhez, a kísérletben csak a termesztési ciklus elején, mindössze három hétig öntözték azokat. A forró, száraz nyár során semmilyen vizet nem kaptak. Amelyik fajta ilyen körülmények között is képes jó hozamot és minőséget produkálni, megfelelőnek mutatkozik a további kutatásokra,
A majdani “végtermék” számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt. Az egyik kritérium az íz, hiszen egy paradicsom piaci sikerénél ez döntő fontosságú. Ezért a kutatás során a magas cukortartalmat, az aromás ízt, sőt a vonzó színárnyalatot is megpróbálják elérni, a már említett magas hozam mellett.
Ha a kutatok megtalálják az ideális jelöltet, tanulmányozni fogják a DNS-ét. A meghatározott genetikai adottságokkal rendelkező növényeket keresztezik az ígéretes tulajdonságokkal rendelkező vad fajtákkal majd.
A kutatás során ráadásul nem csak szárazságtűrő, de kártevőknek és betegségeknek, kórokozóknak is ellenálló fajták fejlesztésén is dolgoznak. Ezek a tényezők ugyanis jelentősen korlátozzák a paradicsom hozamát.
A mostani projekt sikerességének esélyeit növeli, hogy a helyszíni egyetem laborjában évente 700 paradicsomfajta tulajdonságait vizsgálja. Ráadásul összesen 12 000 fajta paradicsom magvait őrzik is.