A magyar termelők régóta hangoztatják, hogy a magyar paradicsomnak nincs párja, de legalábbis kiváló minőségű és zamatú. Ebből adódóan versenyelőnye van a nagyobb boltokban kapható sokszor ízetlen import áruval szemben. Amerikai és kínai kutatók most rájöttek, mi okozza ezt: 5 gén felelős az íztelenségért.
Amerikai és kínai kutatók megelégelték, hogy sok silány ízű paradicsom kapható a kiskereskedelemben, ezért vizsgálódni kezdtek, miért is gyengébb az íze manapság a tömegesen termelt bolti paradicsomok.
170 ember bevonásával 101 paradicsomfajtát teszteltek a szakemberek. Elsősorban az ízt kellett leírniuk a tesztalanyoknak. Az eredmények szerint összesen 33 fontos íz összetevőt azonosított a 170 ’ízlelő’ alany.
Az ujszo.com írása szerint kiderült továbbá az is, hogy a modern fajtákban 13 ízösszetevő mennyisége jelentősen lecsökkent, valamint a termések méretének növekedésével arányosan csökken a paradicsom ízének intenzitása is.
Ezt követően a kutatók 398 modern fajta genomját térképezték fel, majd levonták a következtetést: mindössze 5 gén megváltozása felelős nagyrészt az elmúlt évtizedek során végbement ízvesztésért. Amennyiben ezt az 5 gént ’kijavítják’, a tömegesen termelt modern fajták íze is javulhat a jövőben.