Szennyező mikotoxinok: a széles spektrumú kihívás

A szakirodalomban a széles spektrumú fogalmat rendszerint úgy határozzák meg, hogy az nagyszámú vagy széles skála ellen hatásos. Az alkalmazástól függően ez a kifejezés használható az antibiotikumok, rovarölő szerek vagy vírusellenes gyógyszerek összefüggésében, a jelenlegi cikk azonban a mikotoxinok elleni adalékanyagok összefüggésében vizsgálja a jelentést.

Először is, a mikotoxinok a penészgombák széles köre által termelt anyagcseretermékek. A leggyakoribbakat a Fusarium, Aspergillus és Penicillium fajok termelik. A mikotoxintermelés akkor következik be, amikor a penészgombák olyan környezeti stresszorokkal szembesülnek, mint a páratartalom, a hőmérséklet és a pH.

Feltéve, hogy az állat jó kondícióban van, a máj képes megoldani ezt a kihívást a méregtelenítéssel, amely a toxinok átalakulásához és kiválasztásához vezet. Ha azonban a máj nem működik, az összes többi szerv és az immunrendszer is károsodik, ami elkerülhetetlenül gyenge állatokhoz, teljesítménycsökkenéshez és végül elhulláshoz vezet
Feltéve, hogy az állat jó kondícióban van, a máj képes megoldani ezt a kihívást a méregtelenítéssel, amely a mikotoxinok átalakulásához és kiválasztásához vezet. Ha azonban a máj nem működik, az összes többi szerv és az immunrendszer is károsodik, ami elkerülhetetlenül gyenge állatokhoz, teljesítménycsökkenéshez és végül elhulláshoz vezet (Fotó: Pixabay)

Ezért a mikotoxin-termelés nagymértékben korrelál az időjárási eseményekkel vagy az éghajlatváltozással. Ezt követően ezek a mikotoxinok szennyezik a terményeket és így az összetett takarmányt, ami a takarmány tápértékének csökkenését eredményezi.

Több mint 400 különböző mikotoxint azonosítottak

Ha az állatok vagy az emberek fogyasztják őket, károsodást okoznak, ez specifikus tünetekhez, betegségekhez és akár halálozáshoz is vezethet. Eddig több mint 400 különböző mikotoxint azonosítottak gabonafélékben, gabonában és takarmánymintákban egyaránt.

Ráadásul a mikotoxinok szénhidrátokkal és fehérjékkel konjugálódnak, ami növeli komplexitásukat, és ezért csökkenti kimutathatóságukat a rutin in vitro analízisben. Mindent egybevetve, a mikotoxinok sokfélesége, bősége és konjugációja miatt nem könnyű egy széles hatásspektrumú adalékanyagot létrehozni a mikotoxinok ellen.

Jelenleg számos takarmány-adalékanyaggyártó olyan szereket javasol, amelyek specifikus kölcsönhatásban vannak a mikotoxinokkal, vagy képesek megkötni a mikotoxinokat kémiai tulajdonságaik megváltoztatása révén. Az igazság az, hogy a kémiai kölcsönhatások szubsztrátfüggőek, és ezért a hatékonyság mikotoxinononként eltérő. És következésképpen nem széles spektrumúak. Ezért az adalékanyagok széles spektrumú hatásának további kifejtéséhez a mikotoxinok in vivo hatását kell vizsgálni.

Hogyan hatnak a mikotoxinok az állatok egészségére?

Mivel a mikotoxinok kémiailag stabilak, túlélik a takarmánygyártás során végzett hőkezelést, és változatlanul eljutnak a bélrendszerbe. Bélrendszeri körülmények között a mikotoxinok megtámadják a bélhámot, amelynek kettős funkciója van. Egyrészt az állat első védelmi vonala a kórokozókkal szemben, másrészt a káros anyagokat a belső szervektől távol tartó gát.

Sok mikotoxin oxigéntartalmú szerkezetekből, például ketonokból, alkoholokból és epoxid funkciós csoportokból áll, ami nagyon reaktívvá teszi őket a hámsejtekkel és a szervekkel szemben. Ez a károsodás csökkenti a bélgát erősségét, tönkreteszi a szoros kötésfehérjéket, és szivárgó bélrendszert eredményez.

Ez a bélfalra gyakorolt hatás szükségtelen immunválaszt eredményez az állatban. Továbbá lehetővé teszi a mikotoxinok és más káros molekulák és baktériumok transzlokációját a véráramba és a belső szervekbe. Ez a hatás maradhat szubklinikai, de súlyosan befolyásolhatja az állattenyésztési paramétereket is.

Feltéve, hogy az állat jó kondícióban van, a máj képes megoldani ezt a kihívást a méregtelenítéssel, amely a toxinok átalakulásához és kiválasztásához vezet. Ha azonban a máj nem működik, az összes többi szerv és az immunrendszer is károsodik, ami elkerülhetetlenül gyenge állatokhoz, teljesítménycsökkenéshez és végül elhulláshoz vezet. Mindenesetre a mikotoxin-kihívás olyan extra akadályt jelent a haszonállatok számára, amelyet jobb megelőzni, mint kezelni.

Minden mikotoxinnak ugyanaz a közös bélrendszeri útvonala:

Először is, áthaladnak a bélgáton,
másodszor változást idéznek elő az immunitásban és
végül mérgezik a májat és a célszerveket.

Ezért egy széles spektrumú adalékanyag semlegesítheti a mikotoxinok széles körének toxikus hatásait az állat védekező mechanizmusainak támogatásával.

A természetes összetevők ereje

Számos természetes vegyület kiváló tulajdonságokkal rendelkezik a haszonállatok bélgátjának erősítésére. A mikotoxinok elleni védekezés szempontjából fontosak az antioxidánsok, a gyulladáscsökkentő és szövetjavító anyagok. Emellett a májvédő molekulák, valamint az immunstimulánsok mind egészségesebb májat, mind jobb immunrendszert eredményeznek. Az Elitox természetes összetevők szinergikus keverékét tartalmazza, és rendelkezik az összes fent említett hatással, így több állatfajban hatékony, széles spektrumú mikotoxin adalékanyaggá válik.

A baromfiak érzékenyebbek a T2 toxinra, az aflatoxinokra, a fumonizinekre és az ochratoxinokra. Az e toxinokhoz kapcsolódó specifikus tünetek a gyulladás, májproblémák, veseelégtelenség, bélsérülések. Számos szennyezési kísérletben az Elitox képes volt megelőzni ezeket a problémákat, és megóvni a tojótyúkok tojásrakási arányát, a tenyésztojások keltethetőségét és a brojlerek teljesítményét.

Érzékenyek a sertések

A sertések a deoxinivalenolra (DON), a zearalenonra (ZEA) és a fumonizinekre érzékenyebbek. Számos reprodukciós problémáról számoltak be kocáknál és bélsérülésekről malacoknál. A természetes megoldásokról kimutatták, hogy immunerősítő és bélrendszeri egészséget elősegítő szerepüknek köszönhetően enyhítik a DON-nal és a ZEA-val kapcsolatos problémákat.

Hasonlóképpen, a szarvasmarhák a mikotoxinok még sokkal szélesebb körének vannak kitéve, mivel az összetett takarmány mellett szilázst is fogyasztanak. Ilyenek például az anyarozs-alkaloidok, amelyek gyakran megtalálhatók a szennyezett répafűben. Bár a szarvasmarhák erősebb és robusztusabb állatok, mind a termeléssel, mind a tej minőségével kapcsolatos problémákat összefüggésbe hozták a mikotoxinokkal. A fent leírt természetes összetevők ismét hatékony eszközök az ilyen problémák megoldására.

Egy nemrégiben végzett tejelőtehén-kísérletben az Elitoxot naponta adták a TMR-ben körülbelül 50 napon keresztül. Ez alatt az időszak alatt 2 hetente egyedi tejmintákat gyűjtöttek a fejőrobotokból. A különböző tejparaméterek feljegyzéseit összehasonlították a 100 tehénes állomány történeti adataival. Az adalékanyag napi 20 gramm/tehén fogyasztása 2,3 literrel javította a tehénenkénti átlagos tejhozamot, 3,8 mg/100 g-mal csökkentette a tej karbamidszintjét, és javította a gazdaság nettó nyereségét 3 hét kiegészítés után.

Az állatok felkészítése a mikotoxinok elleni küzdelemre

Összefoglalva, a széles spektrumú megoldások iránti igény nagyobb, mint valaha, mivel a szélsőséges időjárási események kiszámíthatatlanabbá és veszélyesebbé teszik a mikotoxin-terhelést az állatok számára. A természet olyan komponenseket rejt, amelyek egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek kiegészítik a közönséges kötőanyagok hatásmódját. Ezek a természetes összetevők rendkívüli tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek támogatják az állatok egészségét. A bélgát funkciójának erősítésével és az immunrendszer szabályozásával az állat jobban felkészül a mikotoxin-kihívások leküzdésére. Mivel minden toxinnak át kell jutnia a hámrétegen, ez a megközelítés definíció szerint széles spektrumú. Ez a hatásmód túlmutat a mikotoxinok eltávolításán, és hozzájárul az állatok általános egészségéhez és teljesítményéhez.

(Forrás: dairyglobal.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagyon veszélyes a kocasüldőkre a zearalenon mikot... Amennyiben a kocasüldőket zearalenonnal (ZEN) szennyezett takarmánnyal etetjük, az súlyos következményekkel jár az állatok egészségére és teljesítmény...
A tejelő tehenek mikotoxin-kockázata, integrált me... A mikotoxinok önmagukban és kombinációban is veszélyeztethetik a tejelő tehenek egészségét, bendőműködését, tejhozamát, sántaságra való hajlamát és s...
Négy fontos szereplő a mikotoxin elleni harcban Gazdasági veszteségek, az emberek és állatok egészségét fenyegető kockázatok, egyre összetettebb szabályozási keretek: a gabona-, élelmiszer- és taka...
Elkészült a világméretű mikotoxin-felmérés – gondo... Elkészült a világméretű mikotoxin-felmérés. A megfigyelési és mérséklési stratégiák kulcsfontosságúak a mikotoxinok elleni küzdelemben, hiszen tovább...
Az ochratoxin állategészségügyi kockázatai Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megbízásából készült tanulmány szerint a világszerte előforduló egyik vezető mikotoxin, az ochratoxin A (OTA)...
A késői esőzés a mikotoxinproblémák oka Európában... Az Alltech európai betakarítási elemzése, egy évtizedes kezdeményezés, átfogó lépést jelent az új termények minőségének és a mikotoxinproblémák elter...