A szőlőtermesztés Magyarországon nem csak nagyüzemi körülmények között divat, hanem a házi kertekben is előszeretettel termesztik a gazdák ezt a finom gyümölcsöt. A bátrabbak még saját bort is készítenek a terményükből, ehhez jöjjön most néhány tipp, hogy biztosan jó bot kerüljön a pincékbe idén.
A 20. század tájékán hazánkban 5 millió hektoliter bort termeltek, ennek 40 százaléka került exportra, importra pedig szinte nem is volt szükség. A bortermésnek mintegy a felét a kistermelők, a szőlőszerető falusi és városi polgárok és a vincellérek állították elő. A pártállami időkben a birtokviszonyok úgy alakultak, hogy a szőlő– és bortermelés a termelőszövetkezetek, az állami- és célgazdaságok – vagyis piacorientált nagytermelők kezébe került.
Borászat a hobbikertben
A szőlőhegyeken és a hobbikertekben azonban továbbra is érleltek fürtöket, a szőlőtőkék és a szenvedélyes bortermelő szőlősgazdák továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy a saját kedvükre és egyéni ízlésüknek megfelelően, a saját présházukban, saját eszközeikkel erjesszék ki a mustot és a saját pincéjükben érleljék meg boraikat, amelyeket javarészt családjuk, rokonságuk és barátaik társaságában fogyasztanak el. Ősi és jogos büszkeséggel töltik a borukat a saját és a vendég poharába, noha ez a nedű nem mindig éri el azokat a minőségi követelményeket, amelyeket a korszerű borászat előír, de az előszereteti érték érthető és tiszteletre méltó, sok évszázados hagyomány, amelynek megőrzése érték és ellene küzdeni nem érdemes.
A szőlő a száraz őszt szereti!
Ha az őszies idő korán érkezik, a sok csapadék és a hűvös idő nem érleli a bogyókat, viszont fokozza a gombabetegségek terjedését. A következő 2-3 hét időjárása fogja eldönteni az idei bor minőségét!
Mire kell ügyelni a borkészítésnél?
- Nem szabad korán kezdeni a szüretet, de sokáig a tőkén tartani a fürtöket se érdemes. A penészes bogyókat el kell távolítani, kívánatos volna a zúzó-bogyózó gép használata.
- A fehér szőlőket együtt is lehet, de a vörös és a fehér fajtákat külön-külön kell préselni.
- A pince legyen tiszta, penészes és rothadó anyagoktól mentes. Szüret előtt kénlap elégetésével fertőtlenítsen.
- A hordót (vagy egyéb tároló edényt) mossa ki alaposan és kénezze.
- A zajos erjedés befejeződése után azonnal töltse fel az edényt borral, hogy az ne érintkezzen a levegővel.
- Az újbor három hét múltán fogyasztható.
- A további kezelések (fejtés, szűrés, derítés) nemesítik a bort.
Forrás: balintgazda.hu