Megakadályoznák a Nutella mogyorókrém gyártójának ültetvény-bővítését Olaszországban

Sokaknak nem tetszik Olaszországban, hogy növelné a mogyoró termesztésére használt területét a főleg a Nutella gyártójaként ismert Ferrero. A mogyorókrém mindössze 13 százalékban tartalmaz mogyorót, mert a termék többségében cukorból és pálmaolajból áll. Azonban így is hatalmas mennyiségre van szüksége belőle az évente 10 milliárd eurós forgalmú vállalatnak. Ezért a közép-olaszországi Umbria tartományban, az Alfina-fennsíkon jókora területen tüntetik el a növényzetet, hogy helyet csináljanak a monokultúrás mogyoróültetvényeknek.

A G7 írta meg, hogy a Ferrero és a helyi gazdálkodói szövetség szerződése szerint 2023-ig 700 hektáron kezdenek mogyorótermesztésbe, míg országos szinten az a cél, hogy 70-ről 90 ezer hektárra növeljék a termőterületet. Az Alfina-fennsíkon azonban sokan vannak, akik nem örülnek ezeknek a terveknek. Az Economist cikkében nyilatkozó helyi környezetvédő szerint egyetlen mogyorófa napi 30 liter vizet igényel, továbbá nagy mennyiségű rovarirtót és műtrágyát is fel kell használni a kívánt termésmennyiség biztosítása érdekében.

Növelni szeretné a gyártó a Nutella mogyorókrém előállításához szükséges ültetvények területét Olaszországban, amit a helyiek nem fogadnak örömmel
Növelni szeretné a gyártó a Nutella mogyorókrém előállításához szükséges ültetvények területét Olaszországban, amit a helyiek nem fogadnak örömmel

Féltik a közeli tó élővilágát

Sok helyi tart attól, hogy ezek az anyagok a közeli Bolsena-tóban kötnek ki, mert a csapadék oda folyik le a fennsíkról. A szomszédos Lazio tartományban található Vico-tó példájára hivatkoznak, amely körül évtizedek óta termesztenek mogyorót, és 2009-ben úgy elszaporodtak benne a mérgező anyagokat termelő algák, hogy emiatt egy költséges víztisztítót kellett üzembe helyezni. A Ferrero viszont visszautasította a kritikát, mondván, a Bolsena-tó körül elenyésző a mogyorótermesztés, az alternatívaként szóba jöhető olíva-, alma- és szőlőtermesztés pedig még inkább vegyszerigényes.

Kapcsolódó anyagunk:

Közel 140 milliós támogatásból fejlesztettek kedvező élettani hatású mogyoróskrémet

A “Táplálkozás-élettanilag kedvező hatású mogyorókrém kifejlesztése, különös tekintettel a zsiradékokra és szénhidrátokra” című projekt 136 761 200 Ft támogatást kapott a mogyoróskrém fejlesztésére.
Tovább…

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Amikor megindul a magyar mogyoró Mogyoróból és mandulából is - nem meglepő módon - magasabb az ország fogyasztása a termelésnél. Az új technológiával előretörhet a magyar mogyoró. Tö...
Aktuális zöldség-gyümölcs összefoglaló: október... Az őszi szezonban több növény is különös figyelmet igényel. Ezért az elmúlt időszakban több fontos hírünk volt zöldség-gyümölcs témában. Mit kell csin...
Közel 140 milliós támogatásból fejlesztettek kedve... A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal “Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázaton nyert támogatást a Vino Gusto Mog...
Hiába férnek meg jól egymással: vagy a mogyoró, va... Mogyoró és szarvasgomba szakmai napot tartottak Gödöllőn. A Gyümölcs.org szervezte program előadásain többek között az is kiderült, hogy a szarvasgom...
Újdonságokkal próbálkoznak az ázsiai márványospolo... Sok új kérdéssel szembesültek a gyümölcstermesztők, miután az ázsiai márványospoloska meghonosodott az Egyesült Államok nyugati partján, az oregoni g...
Szántó helyett mogyoró lehet a magyar megoldás az ... A minőségi mogyorótermesztés, a talajjavítás, a gazdák hektáronkénti bevételének növelése, valamint a vadgazdálkodás támogatása adja a lényegét egy Z...