Közel 140 milliós támogatásból fejlesztettek kedvező élettani hatású mogyoróskrémet

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal “Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázaton nyert támogatást a Vino Gusto Mogyorókrém Nagykereskedelmi Kft. A “Táplálkozás-élettanilag kedvező hatású mogyorókrém kifejlesztése, különös tekintettel a zsiradékokra és szénhidrátokra” munkacímű projekt 136 761 200 Ft támogatást kapott a Miss Nuss mogyoróskrém fejlesztésére. Csökkentették az energiatartalmat, és növelték az édes ízérzetet.

A felhívás a tudásintenzív, innovatív vállalkozásokat ösztönözte, jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére – számolt be róla az Agro Napló.

A korábbi terméknél kedvezőbb élettani hatású mogyoróskrém lett a fejlesztések eredménye - képünk illusztráció
A korábbi terméknél kedvezőbb élettani hatású mogyoróskrém lett a fejlesztések eredménye – képünk illusztráció

A mogyoróskrém fejlesztését alapvetően három irányban végezték:

  • Csökkenteni kívánták az energiatartalmat, hiszen a mogyoróskrém viszonylag magas arányban tartalmaz répacukrot és zsiradékokat.
  • A magas hányadban jelenlévő élelmi zsírok összetétele kapcsán célul tűzték ki az omega-3 típusú, esszenciális zsírsavak jelentős aránynövelését és a zsírsavprofil dietetikai szempontból történő optimalizálását.
  • A rostokban kifejezetten szegény mogyoróskrém esetében rostforrás biztosításával tovább kívánták mérsékelni az energiatartalmat és javítani szerették volna az emésztésélettani tulajdonságokat.
Az első célkitűzésnél:

Eltérő cukorpótlókat alkalmazva megállapították, hogy a stevia-eritrit keverék maximálisan 10 százalék bekeverési arány mellett százalékonként 0.8 százalék energiatartalmi csökkenést okoz a teljes termék vonatkozásában, az édes ízérzetet pedig igazolható mértékben fokozza.

A második célkitűzéshez:

Többféle olaj és zsírsavforrás bekeverését tesztelték, a konzisztencia, a hőstabilitás, az esetleges aromatorzító hatás nyomon követése mellett. Az esszenciális zsírsavbevitel kapcsán kedvezőnek bizonyult a lenolaj 2-3 százalékban történő alkalmazása (alfa-linolénsav kiegészítés). Tekintettel arra, hogy az ennél hosszabb szénlánchosszúságú zsírsavak gyakran nagyon erős mellékízzel rendelkeznek, a legmagasabb biológiai értékű dokozahexaénsav (DHA, C22:6 n3) bevitelét olyan szárított tojásporral oldották meg, melynél a halolaj a tojótyúkok takarmányában volt. Ezzel a módszerrel stabil, jó visszanyerhetőséggel (a magasabb termékelőállítási hő sem károsítja a DHA-t) jellemezhető DHA forrást alkalmaztak, és a termékben elérék a 40 mg/100 g koncentrációt, aromatorzulás nélkül. Fontos, hogy a speciális zsírsavforrások esetében minden teszt és a termékelőállítás során is a termék zsírtartalmának részleges helyettesítésével dolgoztak, azaz az energiatartalmat nem befolyásolta a munka.

A harmadik cél elérése érdekében:

Bambuszrost lisztet alkalmaztak, mert ez a termék 98 százalék tisztaságú rostforrás. A technológiai teszt során 4-5 százalék maximális bekeverhetőséget tapasztaltak. Fontos, hogy a rostforrás emészthetősége minimális, de a címkefeliraton feltüntetendő bruttó energiatartalom ezt a hányadot is magas energiatartalmúnak tekinti. A fejlesztett termék élelmi rost tartalma maximális bekeverés mellett eléri a 16 százalékot.

A fejlesztett mogyoróskrém ezért a cég szerint olyan tudatos fogyasztóknak is ajánlható, akik az energia- és az esszenciális, omega-3 típusú zsírsavak bevitelét helyezik előtérbe. Továbbá dietetikai szempontból a gyermekek, mint a nyilvánvalóan kiemelt fogyasztók is magasabb biológiai értékű termékhez jutnak – írják.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...