Aktuális zöldség-gyümölcs összefoglaló: október

Az őszi szezonban több növény is különös figyelmet igényel. Ezért az elmúlt időszakban több fontos hírünk volt zöldség-gyümölcs témában. Mit kell csinálni a kertekben, hogyan gondozzuk a birset, a sütőtököt, és melyik növénynek jó az őszi nitrogén kijuttatása. Szó volt az almáról, a karfiolról, és a jó pálinkáról is. Október: olvassa el az összefoglalónkat!

Október: összefoglaló a nitrogénezésről, almáról, karfiolról, birsről, pálinkáról - Foró: Pixabay, Jill Wellington
Október: összefoglaló a nitrogénezésről, almáról, karfiolról, birsről, pálinkáról – Foró: Pixabay, Jill Wellington
Október: itt a birsalma szezonja

A hazai kertek kissé mostoha sorsú gyümölcse a birsalma. Sokan nem ismerik, így érdemes feleleveníteni, mire jó, hogyan kell szedni, és mire érzékeny? A szezon megérkeztével összefoglaltuk, mit érdemes tudni róla.

Sütőtök, az ősz királynője a kertekből

Az októberrel eljött a sütőtök szezonja is. Le lehet szedni a termést, csak nem mindegy, hogy mikor. Hogy honnan lehet tudni, hogy már megérett? Összegyűjtöttük a válaszokat.

Őszi nitrogén a zöldségeknek – mikor adjuk?

A három fő tápanyag közül a foszfort és a káliumot a gabonafélék esetében teljes egészében ősszel adjuk, de az őszi nitrogén is a mélyszántás alkalmával kerül a talajba. A gyakorlatot sok szabadföldön gazdálkodó – főleg a kombinált vetésforgót használó – kertész is átvette. Olvassa el, hogyan használjon ősszel is nitrogént!

Októberben sincs pihenés: metszés, betakarítás, ültetés

Az ősszel is sokat tehetnek a kiskert tulajdonosok a növényeikért. Ilyenkor aktuálisan jöhet a metszés a gyümölcsfákon, a zöldség betakarítása, és még ültetésre is sor kerülhet. Nézze meg, miket érdemes most megtennie a kertjéért!

Két jelentős esemény is volt október hónapban: megszűnt a cukorkvóta, és november 6-ig jelentkezhetnek a gazdák a növényvédőszer-hulladékok ingyenes és névtelen leadására.
A cukorkvóta eltörlése mégsem fogja fenekestől felforgatni az ágazatot

Az uniós cukorkvóta eltörlése után október 1-től jelentősen megváltoztak a cukorrépa-termesztés és a cukorgyártás feltételei. A szakértők szerint az intézkedés nem befolyásolja a magyar termelés és feldolgozás mennyiségét. Ugyanakkor a döntés a cukor árát az EU-ban mérsékelheti. Olvasson itt a cukorkvótáról!

Most ingyenesen megszabadulhat a mérgektől

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével, az agrártárca és a növényorvosi kamara összefogásával elkezdődött a növényvédőszer-hulladékok begyűjtése. Most ingyen leadhatják a megmaradt növényvédőszereket a gazdák. A regisztráció határideje november 6, hétfő, kattintson, hogy nem maradjon le róla!

Több növényről is fontos információkat hozott az október: alma, karfiol, mogyoró híreink jönnek.
Durván belerondít a lengyel alma a magyar piaci folyamatokba

Az étkezési és az ipari lengyel alma behozatala is növekedett az elmúlt évhez képest, a hazai ágazat pedig akciót folytat a magyar alma fogyasztásának növekedéséért. Itt olvashat többet az almáról!

Katasztrofális a magyar karfioltermesztés helyzete

A magyar karfioltermesztés a klimatikus viszonyok változása miatt nehezen tud jó minőségű árut előállítani. A szakma szerint a visszaesés tovább folytatódik, így egyre nagyobb szerep juthat a behozott zöldségnek. Ha többre kíváncsi, kattintson ide!

Amikor megindul a magyar mogyoró

Mogyoróból és mandulából is magasabb az ország fogyasztása a termelésnél. Mogyorótermesztéssel mégis csak 115, mandulával pedig 125 gazda foglalkozik Magyarországon. Az új technológiával előretörhet a magyar mogyoró, olvassa el!

A tökéletes pálinkafőzés három titka

Az igazán jó pálinka elkészítése művészet. Van három olyan részfolyamat, ahol érdemben eldőlnek a dolgok. Itt lehet javítani vagy éppen rontani a pálinkafőzés minőségén. Az egyik ilyen elem a magozás, a másik a pálinka metanoltartalmának megfelelő beállítása, míg a harmadik a szeszpára megfelelő hűtése. Kattintson a jó pálinka titkaiért!

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Szegény ember töklámpása tarlórépából A töklámpáshoz eredetileg használt nagy tarlórépákhoz való visszatérést sürgetik Nagy-Britanniában az egyre fenyegetőbb sütőtökhiány miatt. A váltásra...
A birs védelme Az egészséges birsalma vagy birskörte sokféleképpen felhasználható. Érdemes a termesztésekor nagyobb figyelmet fordítani rá, mert nemcsak az emberek k...
Agrár Élet Magazin LAPAJÁNLÓ – 2016. október... Az Agrár Élet Magazin közkedvelt rovatai (Jogi – Pályázati - Pénzügyi témák, Rövidhírek, Gépesítés és Technológia) mellett gyakorlati aktualitásokról ...
Október: itt a birsalma szezonja A hazai kertek kissé mostoha sorsú gyümölcse a birsalma. Sokan nem ismerik, így nem érdektelen feleleveníteni, mire jó, hogyan kell szedni, és mire ér...
Sütőtök, az ősz királynője a kertekből Itt az október és ezzel eljött a sütőtök szezonja. Le lehet szedni a termést, csak nem mindegy, hogy mikor. Hogy honnan lehet tudni, hogy már megérett...
Katasztrofális a magyar karfioltermesztés helyzete... A magyar karfioltermesztés a klimatikus viszonyok változása miatt nehezen tud jó minőségű árut előállítani. A szakma szerint a visszaesés tovább folyt...