Szántó helyett mogyoró lehet a magyar megoldás az agrárium nagy gondjaira

A minőségi mogyorótermesztés, a talajjavítás, a gazdák hektáronkénti bevételének növelése, valamint a vadgazdálkodás támogatása adja a lényegét egy Zala megyei kezdeményezésnek. A HungaroHazel Zrt. elsődleges célja, hogy 2030-ig Délnyugat-Magyarországon több ezer hektáron telepítsen integrált mogyoró termelő ültetvényeket és támogassa a gazdákat az ültetvények ökológiai és gazdasági képességének kihasználásában. […]

Tovább…

Hiába férnek meg jól egymással: vagy a mogyoró, vagy a szarvasgomba termel hasznot

Mogyoró és szarvasgomba szakmai napot tartottak Gödöllőn. A Gyümölcs.org szervezte program előadásain többek között az is kiderült, hogy a szarvasgomba termesztése mogyorón jó megoldás, mert hamarabb kezd teremni, mint tölgyön vagy hárson. Azonban el kell dönteni, hogy melyik növény legyen a gazdasági cél, ugyanis éppen eltérőek az igényeik. Ezért a kettőt együtt nem lehet nyereségesen termeszteni. A Magyar Mezőgazdaság riportját szemléztük. Kevesen gondolják, hogy mennyire melegigényes a mogyoró. A tenyészidőben legalább 16 °C átlaghőmérséklet és 2500 °C hőösszeg az optimális számára – mondta Mendel Ákos a termőhelyválasztásról. Minél melegebb van, annál intenzívebb módszerekkel lehet a növényt termeszteni. A mogyoró jól […]

Tovább…

Megakadályoznák a Nutella mogyorókrém gyártójának ültetvény-bővítését Olaszországban

Sokaknak nem tetszik Olaszországban, hogy növelné a mogyoró termesztésére használt területét a főleg a Nutella gyártójaként ismert Ferrero. A mogyorókrém mindössze 13 százalékban tartalmaz mogyorót, mert a termék többségében cukorból és pálmaolajból áll. Azonban így is hatalmas mennyiségre van szüksége belőle az évente 10 milliárd eurós forgalmú vállalatnak. Ezért a közép-olaszországi Umbria tartományban, az Alfina-fennsíkon jókora területen tüntetik el a növényzetet, hogy helyet csináljanak a monokultúrás mogyoróültetvényeknek. […]

Tovább…