Lúd, juh, kecske, AKG, KAP, EU-s pénzek – itt az augusztusi agrártámogatás hírösszefoglaló

A nyár középső hónapjában is sok hírünk szólt a gazdálkodóknak elérhető agrártámogatások információiról. Szó volt az állattartóknak kiírt pályázatok támogatói okiratainak megyei átadásairól, az új Közös Agrárpolitika megállapodásról és a változásairól, ahogy beszámoltunk arról is, hogy vádat emeltek az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkára ellen. Érdemes végigolvasni az augusztusi agrártámogatás hírösszefoglalónkat, mert nagyon sok megszerezhető pénzről írtunk a cikkeinkben.

Lúdágazat: a járványokon kívül a legnagyobb csapást az égbe szökő takarmányárak jelentik

A húshasznú és a hízott liba fogyasztásában is érezhető a kereslet csökkenése. A háztáji termelés visszaszorulóban van, a ludakat a helyi piacokon tudják értékesíteni élő vagy vágott formában. A vágóüzemek árualapját előállító termelők akár több ezer madarat is tartanak, de számukra az integrátorral való megállapodás a célszerű az értékesítés érdekében. Az ágazatnak nagy segítséget jelent az állatjóléti támogatás, amely 2007 óta működik. Ezt az utolsó fillérig a magyar költségvetésből finanszírozzák – az EU jóváhagyásával és a terméktanács javaslata szerint. Ennek alapján kiderül, hogy milyen jogcímeken, mennyi támogatásban részesülhetnek a lúdtartók.

Nem tudta learatni a korrupcióval szerzett jogtalan előnyt az Agrárminisztérium egykori helyettes államtitkára: kenőpénz helyett vádemelést kapott - képünk illusztráció
Nem tudta learatni a korrupcióval szerzett jogtalan előnyt az Agrárminisztérium egykori helyettes államtitkára: kenőpénz helyett vádemelést kapott – képünk illusztráció

Vádat emeltek az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkára ellen

Kétrendbeli vesztegetés elfogadása és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkára ellen. A vádirat lényege szerint a mezőgazdasági tevékenységet folytató cégcsoportot képviselő vállalkozó és egy helyettes államtitkár abban állapodott meg 2020 nyarán, hogy a hivatalos személy segítséget nyújt a vállalkozónak. A helyettes államtitkár vállalta, hogy a kapcsolatai felhasználásával segíti a vállalkozást a földterületek megszerzésében és tervezett pályázat elnyerésében.

Juh- és kecskehús: új korszak kezdődik az ágazatban

Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh- és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak. A dokumentum átadásakor a helyettes államtitkár kiemelte: ez hazánkban a tizedik szakmaközi szervezet, amelytől azt várják, hogy jelentős pozitív előrelépést hozzon az ágazat életében. Mezőszentgyörgyi Dávid megköszönve a minisztérium segítségét, elmondta, hogy 30 év után most először működhet egy olyan szakmaközi szervezet, amely a juh- és kecskehús ágazatban összefoghatja és képviselheti a kereskedői, a feldolgozói és a termelői oldalon dolgozókat.

Megújulhatnak az állattenyésztés körülményei: több, mint 11,5 milliárdos támogatást kaptak a Veszprém megyei gazdák az állattartó telepek korszerűsítésére - Fotó: Magro.hu, CSZS, Nagykörű
Megújulhatnak az állattenyésztés körülményei: több, mint 11,5 milliárdos támogatást kaptak a Veszprém megyei gazdák az állattartó telepek korszerűsítésére – Fotó: Magro.hu, CSZS, Nagykörű

Több, mint 11,5 milliárdos agrártámogatások a Veszprém megyei gazdák az állattartó telepek korszerűsítésére

Több mint 11,5 milliárd forintot kaptak a gazdák az állattartó telepek korszerűsítésére Veszprém megyében. Országosan eddig 260 milliárd forintra lehetett pályázni, a felhívást július 14-től újra megnyitják. Nagy István agrárminiszter Veszprémben adta át a támogatói okiratokat 27 nyertes pályázónak. Az állattartásra szolgáló épületek kialakítására és korszerűsítésére, továbbá gépbeszerzésre is lehetett pályázni. Az agrárminiszter elmondta, az idei évtől a kormány a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít az uniós vidékfejlesztési források mellé. Így 4265 milliárd forintot fordítanak a magyar vidék, a mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig. Nagy István arról is beszámolt, hogy megnyílt az állattartó telepek kisebb léptékű fejlesztéseire szánt 30 milliárd forintos keretösszegű, az állattartó telepek megújításának támogatását célzó pályázat is. A kérelmek benyújtására július 22-ig volt lehetőség.

Ajánlott a levélanalízis elvégzése az AKG-s pályázatoknál

A 2015 VP AKG Ültetvény és a 2015 VP ÖKO ültetvény pályázatok nyerteseinek plusz egy évvel történő meghosszabbítását követően a 2021-es évben levélanalízis vizsgálatot szükséges tenniük és tápanyaggazdálkodási tervet kell készíttetniük a 2022-es évre. A jelen kiírás értelmében a támogatási időszak 2021. december 31-én lezárul. A tervek szerint 2022. január 1-től újra indul mind az Agrár-környezetgazdálkodási támogatás, mind az Ökológiai gazdálkodás támogatás. Az új támogatásokban továbbra is feltétel lesz a levélanalízis elvégzése és a tápanyag-gazdálkodási terv készítése, ezért érdemes lehet idén ősszel is levélmintát venni és akkreditált laboratóriumban bevizsgáltatni.

Örülhetnek a magyar gazdák: végre megállapodtak a Közös Agrárpolitika reformjáról

Megszületett a megállapodás a Közös Agrárpolitika reformjáról Luxemburgban. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 28-i ülésén az agrárminiszterek megegyeztek a program legfőbb politikai elemeiről. A tárgyalások május végi összeomlása óta folytak diplomáciai egyeztetések a háttérben azért, hogy a minisztereket tömörítő Tanács tagjai meggyőzze az Európai Parlament szakértőit arról, hogy vonják vissza a gazdálkodást ellehetetlenítő javaslataikat. Magyar szempontból roppant nehéz és küzdelmes tárgyalásokon vagyunk túl. Sok energiánkat emésztette fel az októberi tanácsi álláspontban foglaltak megvédése – közölte a magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter. A miniszterek közös erőfeszítései eredményre vezettek, hiszen a kiemelt ügyek túlnyomó többségében sikerült az Európai Parlament illetékes munkatársait jobb belátásra bírni, hogy vonjanak vissza minden realitást nélkülöző javaslatot – mondta Nagy István.

Fontos tudnivalók a Közös Agrárpolitika újdonságairól

A Közös Agrárpolitika reformjának tárgyalásai során 2021. május 25. és 26. tartottak egy szupertrilógust, amellyel párhuzamosan 26-án és 27-én a Mezőgazdasági és Halászati Tanács (MHT) is ülésezett. A társjogalkotók pozíciója viszont akkor olyannyira eltért egymástól, hogy nem született megállapodás. A június 24-25-i trilóguson végül sikerült előzetes megállapodást elérnie a Tanácsnak és az EP-nek a KAP reform politikailag kiemelt kérdéseiben. Ezután a Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 28-i ülésén a miniszterek támogatásukról biztosították a reformcsomag kompromisszumait.

Csak az EU-s agrártámogatások morzsáit hozzák haza a magyarok

Az uniós kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) tevékenységeket támogató Horizon 2020 program befejeződött, ám 2021-től ugyanez folytatódik tovább Horizon Europe néven a következő Európai Uniós költségvetési ciklusban. A véget érő időszak hazai, agrár- és élelmiszeripari vonatkozású KFI eredményeit – saját szakterületén – Kristóf Ákos, az Agrárminisztérium Agrárkutatási és -környezetgazdálkodási Főosztály kutatási osztályának vezetője értékelte. A minisztérium egyfajta koordinációs, szervezési tevékenységet lát el. A kutatásszervezés jelentősége egyre inkább felértékelődik, hiszen mind nagyobb tömegeket (személyi és egyéb kapacitást) próbálnak egy-egy tématerület mögött mozgósítani. A koordináció segíti a szerepek megtalálását az együttműködésekben, illetve az erőforrások megjelenését.

Csak az EU-s agrártámogatások morzsáit hozzák haza a magyarok Kristóf Ákos, az Agrárminisztérium Agrárkutatási és -környezetgazdálkodási Főosztály kutatási osztályának vezetője szerint - Fotó: Magro.hu, CSZS, Dusnok
Csak az EU-s agrártámogatások morzsáit hozzák haza a magyarok Kristóf Ákos, az Agrárminisztérium Agrárkutatási és -környezetgazdálkodási Főosztály kutatási osztályának vezetője szerint – Fotó: Magro.hu, CSZS, Dusnok

Fejlesztéshez kaptak 30 milliárd forintot a baranyai gazdák

Komoly állami segítséget kaptak Baranya megyében a gazdák, összesen 30 milliárd forintnyi forrás érkezett 48 vállalkozónak. A támogatói okiratokat Sombereken vehették át az agrárminisztertől. A magyar agrárszektor versenyképességének megőrzése érdekében elengedhetetlenek az Európai Uniós előírásoknak minden tekintetben megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek is – mondta Nagy István. Ahogy a miniszter kifejtette, eredetileg 50 milliárd forintot szántak az állattartó telepek korszerűsítésére szerte az országban, de a beérkezett igényeknek megfelelően a keretet 260 milliárd forintra emelték. Ebből 30 milliárd forint érkezett 48 baranyai vállalkozóhoz. A támogatásról szóló okiratokat szintén az eseményen adták át a nyertes pályázóknak, a helyszínválasztás pedig nem volt véletlen.

Van pénz agrártámogatások kiosztására: hamarosan milliárdokra lehet pályázni

Kiszámítható támogatási feltételekkel és tervezhető fejlesztési lehetőségekkel segíti az agrártárca a gazdákat – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Feldman Zsolt az MKB Bank Nyrt., az Andest 2005 Kft. és a Gazda Kontroll Kft. tematikus programsorozatának mezőkövesdi állomásán arról beszélt, hogy a fejlesztési forrásoknak köszönhetően az agrártámogatások felhasználásával a termelés hatékonyságát biztosító beruházásokat valósíthatnak meg a gazdálkodók a következő időszakban.

Az államtitkár hozzátette, a Megújuló vidék, megújuló agrárium program az alapanyag-termeléstől a feldolgozásig minden olyan elemére kiterjed az élelmiszergazdaságnak, amely ahhoz kell, hogy versenyképesek legyenek a termelők és feldolgozók egyaránt.

A precíziós gazdálkodást segítő gépektől, a digitális szolgáltatásokat támogató felhíváson át, a termény tárolásán, szárításán, tisztításán keresztül az élelmiszer feldolgozásáig minden egyes gazdasági tevékenység technológiai megújítására biztosít a tárca forrásokat – közölte a politikus. Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a minisztérium júniusban hirdette meg mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó felhívását 100 milliárd forintnyi keretösszeggel. A kérelmek benyújtására július 26-tól volt lehetőség.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölés... A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölése kapcsán igényelhető támogatásról A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölése kapcsán nyúj...
A Közös Agrárpolitika 2014-2020-as időszakának kil... Agrár helyzetértékelés – új KAP-támogatások címmel indult az AgromashExpo csütörtöki napján a szakmai programok sora 10 órakor. A programot Petőházi T...
A gazdászok számára elérhető térinformatikai alkal... A mezőgazdaságban a termelők számára elérhető térinformatikai alkalmazásokkal mutatkozik be és csatlakozik a Magro.hu szakértőihez Dr. Czimbalmos Róbe...
Közel 600 milliárd Ft-tal több támogatás Magyarors... A Magyarországra jutó uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősor...
Csak mezőgazdászoknak! Az agrárágazat szereplőit érintő fontos témákról lesz szó a szeptemberi Gazdag Gazda Roadshow 4 állomásán. Tudja, hogy hogyan változik a támogatási, p...
Néhány nap múlva startol a Gazdag Gazda roadshow! ... Négy helyszínen szervezünk konferencianapot arról, hogyan használható a leggyümölcsözőbben az e-kereskedelem az agráriumban. A menün marketingfogások,...