Komoly ellenőrzést kapott a hazai Irsai Olivér borok egy része: a Nébih szakemberei összesen 25 féle 2019-es évjáratú termék összetett vizsgálatát végezték el. A laboratóriumi elemzésekben több mint 50 paraméter adatait nézték meg. Többek között a termékek alkoholtartalmát, kén-dioxid, valamint illósav és összes savtartalmát is megmérték. A borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Szupermenta termékteszten.
A 25 féle Irsai Olivér bort a Nébih szakemberei a kereskedelmi láncok kínálatából, tehát a széles körben elérhető termékek közül vizsgálták meg a legújabb Szupermenta teszten. A borok mindegyike 2019-es évjáratú, 24-et száraz kategóriába soroltak előállítóik, míg egynek a címkéjén nem tüntették fel az édességi fokozatot.
A laboratóriumi elemzéseken több mint 50 paraméter vizsgálatát végezték el. Többek között a termékek alkohol-, kén-dioxid-, valamint illósav- és összes savtartalmát is megmérték. A vizsgált borok alkoholtartalma – címkéjük szerint – 10,3 és 13,2 százalék között mozgott. A feltüntetett értékeket megerősítették a laboratóriumi eredmények is. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői az előírásoknak megfeleltek – írta a Nébih.
Ahhoz, hogy egy bor kereskedelmi forgalomba kerüljön, az előállítónak először teljesítenie kell az úgynevezett forgalomba hozatali engedélyezési eljárást. A vizsgált 25 Irsai Olivér mindegyike rendelkezett érvényes forgalomba hozatali engedéllyel. A Nébih szakemberei az engedélyezési eljárás során leadott termékminták analitikai értékeit is összehasonlították a polcokról levett borok vizsgálati eredményeivel. Sem minőségben, sem a beltartalmi értékekben nem találtak eltérést a minták között. A jelölésvizsgálat sem talált hiányosságokat, a 25 borászati termék mindegyike megfelelt a jogszabályokban előírtaknak.
Kóstolás, dobogó, eredmények
A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A dobogó tetejére a Frittmann Irsai Olivér száraz fehérbor állhatott, második helyen a Font Irsai Olivér végzett, a harmadik helyet pedig a Dubicz Irsai Olivér száraz fehérbor érte el. Az Irsairól további érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: