Tiltólistán az olasz bor?

15 helyett hamarosan 90 napig vizsgálódhat a NÉBIH, mielőtt kiadja egy import borszállítmány forgalomba hozatali engedélyét. A magyar hatóság távol tarthatja az olcsó olasz bort, védve a hazai termelők érdekeit, ahogyan erről már volt szó. Mit szól erre az importőr? Nem áll szóba az újságíróval, olvasható a delmagyar.hu cikkében. 

A kormány eldöntötte, egy jogszabály-módosítással meghosszabbítja az importborok forgalomba hozatali engedélyének kiadási határidejét – nyilatkozta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az agrarszektor.hu-nak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH) eddig 15 napja volt arra, hogy kiállítsa a forgalomba hozatalhoz szükséges dokumentumokat.

A módosítással most már 90 napja lesz erre. Ez lényeges változás. A hivatal ugyanis megteheti, hogy ha rendben találja az áru származási papírjait, kiadja a forgalomba hozatali engedélyt, anélkül, hogy mintát venne a szállítmányból, s azt megvizsgáltatná – nyilatkozta Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

A HNT viszont azt szorgalmazza, hogy minél több tételt vizsgáljon a NÉBIH, derüljön ki, a behozott borok tényleg megfelelnek-e az előírásoknak. Az analízisre most már lesz elég ideje a hivatalnak. A HNT javaslatát megfogadta a kormány.

A hazai borászok szerint a piacot leginkább az olasz bor torzítja el. A többi uniós országhoz képest hozzánk nagyon olcsón, esetenként literenként 80 forintért, és nagy mennyiségben érkezik ez az ital, amelyet – törvényesen – hazaival házasítva, gyakran PET-palackban forgalmaznak. Megvan az a vevőkör, amely csak ezt tudja – vagy akarja – megfizetni.

Ez letöri a szőlőfelvásárlási árakat szüret idején, főleg a Kiskunságban, ahol az olasz bort házasító gazdaságok is működnek. Abból, hogy az adatok szerint jóval több olasz bor kerül itthon forgalomba, mint amennyi bejön, a borászok feltételezik: törvénytelen eszközökkel is „szaporítják” ezt a bort, vagyis valamilyen tablettás eljárással.

A kormány intézkedése nyomán néhány borászattal foglalkozó szakportál is ezt a következtetést vonta le – gyakorlatilag ki lehet tiltani szüret idején a hazai piacról az olasz bort.

A kitiltás szót azonban hivatalosan senki sem mondja ki.

– Nagyot küzdünk azért, hogy a magyar bor a nála sokkal gyengébb minőségű, bár olasz minőségi papírral rendelkezdő itallal a versenyt fel tudja venni, erre, mint más országoknak is, számtalan eszközünk van – magyarázta az intézkedést lapunk érdeklődésére Ungerbauer György, a Csongrádi borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának tagja. – Ezekről az eszközökről nem szerencsés beszélni, inkább alkalmazni kell őket. Aztán kiderül, mennyire hatásosak.

Ungerbauer szerint az rendben van, hogy a magyar bortörvény a legszigorúbb Európában. Az viszont nonszensz, hogy ha egy borász 25 palack borral szeretne elmenni bemutatkozni a fábiánsebestyéni lovasnapokra, 72 órával előbb be kell jelentenie a szándékát, és vámhivatali papírt kell intéznie. Eközben tudomása szerint rendszeresen előfordul, hogy az olasz származási papírt készpénznek, hitelesnek fogadják el a hatóságok, vizsgálat nélkül.

Keceli Áldomás
Az Áldomás nevű, PET-palackban kapható bor címkéjén ez áll: „európai közösségből származó bor”. Szerepel még a forgalmazó neve – Szegeden is telephellyel rendelkező, országos nagykereskedelmi cég –, a palackozót azonban csak egy kód jelöli. Az interneten elérhető adatbázis 285 palackozással (is) foglalkozó céget tart számon, a H 0221 kód egy keceli borászati kft.-é. Szerettük volna megtudni, mi a cég álláspontja az engedélyek kiadásával kapcsolatos változásról, de az ügyvezető igazgató – miután pénteken megtudta, milyen ügyben keressük – hétfőn kolléganőjével azt üzente, nem tárgyal újságírókkal.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Megoldási javaslatok a bor és a meggy piacán Érkezik az agrár rezsicsökkentés, piaci információk a bor, a meggy és a gabona piacáról, a nyugati a keleti agrárkapcsolatok is működnek, veszélyben a...
Újabb növényvédő szer került tiltólistára A kisalfold.hu információi szerint Magyarországon nem engedélyezett rovarölő hatóanyagot tartalmazó gombaölő növényvédő szer forgalmazását tiltotta me...
Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap információk... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2...
Magyarországon is megjelent a kéknyelv-betegség Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hi...
Elsősorban a munkahelyteremtő támogatások nőnek az... Úgy alakul át az agrártámogatási rendszer jövőre, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő mezőgazdasági ágazatok kapják - tartalmazza a j...
A Nébih rágcsálóirtószer használatát engedélyezte ... A pocokinvázió megakadályozása érdekében többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását engedélyezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztons...