Klímaváltozás a kertben is: hasznos trükkök, hatékony megoldások

A klímaváltozás hatásai, az olyan időjárási szélsőségek, mint például a száraz, forró napok, vagy az egyszerre lezúduló nagy mennyiségű csapadék, nem csak a mezőgazdaságot állítják kihívások elé, hanem a házi kertekben is problémát okoznak, amire kerttulajdonosként reagálni kell. A kert kialakítása során, egyrészt arra kell törekedni, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez, másrészt pedig csökkenteni kell a kert fenntartási igényét. Több hasznos megoldás is van a hatékonyabb kertészkedéshez.

A Greenfo írta meg a részleteket, ezt az anyagot szemléztük. Elsőként a megfelelő növényválasztás jelentőségét emelték ki. Új növények ültetésekor vegyük figyelembe annak adottságait, és az öntözésigényes, vagy éppen hűvös, párás klímát kedvelő növényeket inkább kerüljük. Az otthoni kertészkedés során részesítsük előnyben azokat a fajokat, amelyek jól bírják a szélsőséges időjárási körülményeket – írták.

Klímaváltozás a kertben is: hasznos trükkök, hatékony megoldások az otthoni növényekhez
Klímaváltozás a kertben is: hasznos trükkök, hatékony megoldások az otthoni növényekhez

Hazai és szárazságtűrő növények

Érdemes például a honos növények közül válogatni, mivel ezek egyrészt illeszkednek a tájba, másrészt megszokták a lokális klímaviszonyokat. Nagyon fontos, hogy lombos fákat is ültessünk, amelyek árnyékolnak és részt vesznek az oxigéntermelésben is.

A mediterrán növények, a szárazságtűrő évelők szintén helyet kaphatnak a kertben, mivel jól bírják a forróságot és csekély mennyiségű nedvességgel is beérik. Érdemes még szót ejteni a pázsitról is, mely rendkívül fenntartás igényes, és főleg ilyen száraz, meleg nyarakon rengeteg öntözést igényel.

A pázsit helyett jobb megoldást jelenthetnek a gyeppótló növények és a szárazságot jobban tűrő, természetes hatású ősgyepek. A másik megoldás, ha a pázsit méretét csökkentjük, illetve a kert kihasználatlan részeit talajtakaró növényekkel ültetjük/vetjük be.

Az esővíz hasznosítása

A tartós szárazság és forróság, valamint a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék egyaránt problémát jelenthet a kertben. Némi egyensúlyt teremthetünk azzal, ha az esővizet gyűjtjük, így az öntözéshez jóval kevesebb értékes, tiszta csapvizet használunk fel. Az esővizet gyűjthetjük egy az ereszcsatorna aljára erősített hordóba, vagy több nagyméretű edénybe, vagy akár egy föld alá süllyesztett esővízgyűjtő tartályba is – fogalmaztak.

A biogazdálkodás megoldásai

A kertészkedés során könnyű beleesni abba a hibába, hogy a növényvédelmi célokra egyre több vegyszert használunk, érdemes ezek helyett elsajátítani a biokertészkedés fortélyait és megismerkedni az előnyös növénytársításokkal is. Bolti permetszerek helyett használjunk például csalánlevet, zsúrlófőzetet, kamillalevet. Műtrágya helyett alkalmazzunk komposztot, rovarok ellen vessünk be a veteményesben rovarhálót, a pajorokat térítsük el csalinövénnyel, a csigákat pedig tartsuk távol zúzott tojáshéj vagy fahamu sánccal – írták.

Zöldségek termesztése

A házi zöldségtermesztés, azon felül, hogy kiváló hobbi, segíthet csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat is. A messziről szállított, vegyszerekkel kezelt zöldségeket kiválthatjuk a saját terményünkkel. Nem kell természetesen azonnal több 100 négyzetméteres kertben gondolkodni, elkezdhetjük a kertészkedést néhány négyzetméteren, magaságyásban vagy balkonon is. Érdemes egyszerűen nevelhető zöldségekkel és fűszernövényekkel kezdeni, akkor a sikerélmény is garantált. Talajtakaró mulcsozással, valamint csepegtető öntözéssel még inkább könnyíthető a házi zöldségtermesztés – írták.

Vásárolj helyben, piacon

Amennyiben nem tudunk, vagy szeretnénk mindent megtermelni a kertben, akkor azt valahol meg kell vásárolnunk. Az üzletekben gyakran felesleges műanyag csomagolásban találhatóak meg a rengeteget utaztatott zöldségek és gyümölcsök.

Ehelyett érdemes helyi termelőktől, piacokról beszerezni az árut és azt a saját táskákban, kosarunkban hazaszállítani, így csökkentve a hulladék mennyiségét. A feldolgozatlan növényi részeket dobjuk a komposztra, így rendkívül értékes, jó minőségű szerves tápanyaghoz juthatunk, melyet beforgathatunk kertünk talajába – írták.

Állatbarát kert

A klímaváltozás hatásai a körülöttünk élő állatokra is hatással vannak, ezért lényeges, hogy a kertet a rovarok, madarak, sünök és más élőlények számára kedvező környezetté alakítsuk. Az állatbarát kert kialakításához segítséget nyújt a portál egy másik cikke: Hasznos ötletek, melyekkel állatbaráttá tehetjük a kertünket.

Néhány egyszerűen és gyorsan megvalósítható ötlet a teljesség igénye nélkül:

  • helyezzünk el rovarhotelt a kertben
  • ültessük méh és pillangócsalogató növényeket
  • telepítsünk fészkelőhelyet és táplálékot biztosító fákat és cserjéket
  • itassuk a madarakat
  • helyezzünk ki madárodút
Olvasásra ajánljuk:

5 tipp a könnyebb otthoni kertészkedéshez

Érdemes már télen elgondolkodni azon, hogy milyen módszerekkel tehetjük gazdaságosabbá kiskertünket. Néhány ötlet megvalósításával ugyanis jelentősen megkönnyíthető a mindennapi kertészkedés.
Tovább…

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Alkalmazkodni tudni kell a klímaváltozáshoz Múlt hét pénteken jelent meg az MTI-n „A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től” elnevezésű ábra. Az üvegházhatás-prognózist ábrázoló grafik...
A kukorica és a klímaváltozás Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta szakértőnk, Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Ezúttal egyrészt a mezőgazdasági munkák, má...
Mi várhat a kukoricatermesztőkre a következő 10-20... Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Előző cikkéből pedig már sok mindent megtudtunk a kukor...
Mindig az a fránya időjárás! Ónos eső és belvíz okoz károkat az erdőkben, és a földeken; termésátlagok az őszi betakarítási és vetési munkákról; kevesebb idén a kárbejelentés, min...
Valóban csak a nők kertészkednek? Mik a kertészkedés leggyakoribb problémái? Mik a megoldások? Mi a helyzet a vegyszermentes gyomirtással? Melyek az öntözés legelterjedtebb módozatai? ...