A jogosulatlan horgászat és halászat visszaszorításán kívül, az így kifogott halak felvevőpiacának felderítését is célul tűzte ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata. Ezért kiemelt figyelmet fordított július és augusztus hónapokban az éttermek és halértékesítő helyek, halboltok ellenőrzésére. A szakemberek 18 vállalkozásnál találtak és foglaltak le ismeretlen eredetű halat, illetve halterméket, melyek együttes mennyisége eléri a 958 kilogrammot.
A Nébih híre szerint az állami halőrök 57 vállalkozást, főként éttermeket, valamint halboltokat ellenőriztek a nyár utolsó két hónapjában. Az ellenőrök 18 esetben, azaz a vizsgálatban érintett forgalmazók 31 százalékánál találtak és foglaltak le ismeretlen eredetű, éppen ezért nem nyomon követhető halat, illetve halterméket. A lefoglalt illegális haltermékek mennyisége összesen 958 kilogramm volt.
Többen csalnak a halkereskedelemben
Az Állami Halőri Szolgálat tapasztalatai szerint a kereskedők egy része – különösen a fagyasztott haltermékek – esetében nem tartja be a termék jelölésére vonatkozó szabályokat. A jelöletlen, vagy nem megfelelően jelölt haláru pedig minden esetben élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ugyanis annak eredete még számlával sem igazolható. Továbbá jelölés hiányában a termék nem kapcsolható össze a számlán szereplő tételekkel.
A természetes vizeinkben élő hal nemzeti érték, védelme mindannyiunk érdeke és kötelessége. Ezért a Nébih kéri, hogy aki halászattal-horgászattal kapcsolatos jogsértést tapasztal, jelezze azt az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre küldött levelében.
Kapcsolódó: Komoly fejlesztésekre szorul a világ haltermelése, de van terv a megoldásra
Az akvakultúra kibocsátása fenntartható módon tudna hozzájárulni bolygónk népességének ellátásához a genetikai állomány megfelelő javításával. Azonban a vízi élőlények termesztése több szempontból is lényegesen le van maradva a mezőgazdaság egyéb ágazataitól. Ezen stratégiai hozzáállással és fejlesztéssel lehetne jelentős változást elérni, ami garantálná a fenntartható termelést a több mint 550 akvakultúrában használt fajnál. A genetikai állomány javításának megfelelő és hosszabb távú alkalmazása a fajtaszelekcióra támaszkodva hozzájárulhat az élelmiszertermelés bővítéséhez. Így viszonylag alacsony extra ráfordítással (víz, takarmány, terület) elégíthető ki az emberiség egyre növekvő igénye a halhúsra és halfélékre.