Kifogták a csalókat: közel 1 tonna illegális halterméket foglaltak le az éttermekben és a halboltokban

A jogosulatlan horgászat és halászat visszaszorításán kívül, az így kifogott halak felvevőpiacának felderítését is célul tűzte ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata. Ezért kiemelt figyelmet fordított július és augusztus hónapokban az éttermek és halértékesítő helyek, halboltok ellenőrzésére. A szakemberek 18 vállalkozásnál találtak és foglaltak le ismeretlen eredetű halat, illetve halterméket, melyek együttes mennyisége eléri a 958 kilogrammot.

A Nébih híre szerint az állami halőrök 57 vállalkozást, főként éttermeket, valamint halboltokat ellenőriztek a nyár utolsó két hónapjában. Az ellenőrök 18 esetben, azaz a vizsgálatban érintett forgalmazók 31 százalékánál találtak és foglaltak le ismeretlen eredetű, éppen ezért nem nyomon követhető halat, illetve halterméket. A lefoglalt illegális haltermékek mennyisége összesen 958 kilogramm volt.

Ezek az illegális haltermékek is előkerültek az ellenőrzéskor - Fotó: Nébih
Ezek az illegális haltermékek is előkerültek az ellenőrzéskor – Fotó: Nébih

Többen csalnak a halkereskedelemben

Az Állami Halőri Szolgálat tapasztalatai szerint a kereskedők egy része – különösen a fagyasztott haltermékek – esetében nem tartja be a termék jelölésére vonatkozó szabályokat. A jelöletlen, vagy nem megfelelően jelölt haláru pedig minden esetben élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ugyanis annak eredete még számlával sem igazolható. Továbbá jelölés hiányában a termék nem kapcsolható össze a számlán szereplő tételekkel.

Ez a harcsa is ismeretlen eredetű volt - Fotó: Nébih
Ez a harcsa is ismeretlen eredetű volt – Fotó: Nébih

A természetes vizeinkben élő hal nemzeti érték, védelme mindannyiunk érdeke és kötelessége. Ezért a Nébih kéri, hogy aki halászattal-horgászattal kapcsolatos jogsértést tapasztal, jelezze azt az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre küldött levelében.

Kapcsolódó: Komoly fejlesztésekre szorul a világ haltermelése, de van terv a megoldásra

Az akvakultúra kibocsátása fenntartható módon tudna hozzájárulni bolygónk népességének ellátásához a genetikai állomány megfelelő javításával. Azonban a vízi élőlények termesztése több szempontból is lényegesen le van maradva a mezőgazdaság egyéb ágazataitól. Ezen stratégiai hozzáállással és fejlesztéssel lehetne jelentős változást elérni, ami garantálná a fenntartható termelést a több mint 550 akvakultúrában használt fajnál. A genetikai állomány javításának megfelelő és hosszabb távú alkalmazása a fajtaszelekcióra támaszkodva hozzájárulhat az élelmiszertermelés bővítéséhez. Így viszonylag alacsony extra ráfordítással (víz, takarmány, terület) elégíthető ki az emberiség egyre növekvő igénye a halhúsra és halfélékre.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tiltólistán az olasz bor? 15 helyett hamarosan 90 napig vizsgálódhat a NÉBIH, mielőtt kiadja egy import borszállítmány forgalomba hozatali engedélyét. A magyar hatóság távol ta...
Újabb növényvédő szer került tiltólistára A kisalfold.hu információi szerint Magyarországon nem engedélyezett rovarölő hatóanyagot tartalmazó gombaölő növényvédő szer forgalmazását tiltotta me...
Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap információk... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2...
Magyarországon is megjelent a kéknyelv-betegség Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hi...
Elsősorban a munkahelyteremtő támogatások nőnek az... Úgy alakul át az agrártámogatási rendszer jövőre, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő mezőgazdasági ágazatok kapják - tartalmazza a j...
A Nébih rágcsálóirtószer használatát engedélyezte ... A pocokinvázió megakadályozása érdekében többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását engedélyezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztons...