A Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája kapta az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 címet, amelyet idén először adtak át a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményén. Az idei megmérettetésre 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből pedig 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé.
A Pálinkakiválóság Program egy önálló megmérettetés, vagyis az Országos Pálinka Versenytől teljesen függetlenül rendezik meg. Szintén újdonság, hogy idén először a kötelező alkategóriákban TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül egy elnyerte az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 címet. Az elismerést első alkalommal a Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája kapta – írta az Agrárminisztérium.
Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményen elmondta, hogy a Nemzeti Pálinkakiválóság Program ötlete 2014-ben indult. A program fő célja a pálinka megismertetése a bel- és külföldi fogyasztókkal. A közönségben fontos tudatosítani a pálinka gasztronómiai jelentőségét, valamint élvezetének igényesebb formáit népszerűsíteni. Szeretnénk a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt létrehozni, ahol az egyes pálinkák alkalmasak marketing célú bemutatásra. Ezen felül úgy kívánjuk erősíteni a pálinka-előállítók helyzetét, hogy közvetve szolgáljuk a gyümölcstermelők érdekeit is – tette hozzá az államtitkár. A díjat elnyert Pálinkakiválóságok listája ide kattintva érhető el.
Így növekedett a hazai pálinka mennyisége 5 év alatt
Míg 2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított pálinkamennyiség, ez 2017-re meghaladta az 1 millió hektoliterfokot. Ez több mint 5,5 millió palack fél literes 50 százalékos terméknek felel meg. Az elmúlt 15 évben a pálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult – írta közleményében az Agrárminisztérium.