Kajszi lett az idei év legjobb magyar pálinkája

A Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája kapta az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 címet, amelyet idén először adtak át a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményén. Az idei megmérettetésre 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből pedig 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé.

A Pálinkakiválóság Program egy önálló megmérettetés, vagyis az Országos Pálinka Versenytől teljesen függetlenül rendezik meg. Szintén újdonság, hogy idén először a kötelező alkategóriákban TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül egy elnyerte az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 címet. Az elismerést első alkalommal a Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája kapta – írta az Agrárminisztérium.

Az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 címet a Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája nyerte - Fotó: MTI - Kovács Attila
Az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 címet a Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája nyerte – Fotó: MTI – Kovács Attila

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményen elmondta, hogy a Nemzeti Pálinkakiválóság Program ötlete 2014-ben indult. A program fő célja a pálinka megismertetése a bel- és külföldi fogyasztókkal. A közönségben fontos tudatosítani a pálinka gasztronómiai jelentőségét, valamint élvezetének igényesebb formáit népszerűsíteni. Szeretnénk a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt létrehozni, ahol az egyes pálinkák alkalmasak marketing célú bemutatásra. Ezen felül úgy kívánjuk erősíteni a pálinka-előállítók helyzetét, hogy közvetve szolgáljuk a gyümölcstermelők érdekeit is – tette hozzá az államtitkár. A díjat elnyert Pálinkakiválóságok listája ide kattintva érhető el.

Így növekedett a hazai pálinka mennyisége 5 év alatt

Míg 2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított pálinkamennyiség, ez 2017-re meghaladta az 1 millió hektoliterfokot. Ez több mint 5,5 millió palack fél literes 50 százalékos terméknek felel meg. Az elmúlt 15 évben a pálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult – írta közleményében az Agrárminisztérium.

A 2019. évi Programra 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé - fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária - AM
A 2019. évi Programra 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé – fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária – AM
Cikkajánló: Törvénybe foglalható a pálinka jó íze?
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Pálinkakóstolásra fel! 2015-ben is megrendezésre kerül a Pálinka Országkóstoló! A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium a Pálinka Nemzeti Tanáccsal közösen rendezi meg,...
Az ’égő víz’-től a pálinkáig 2015-ben ismét megrendezésre kerül a Pálinka Országkóstoló, ahol a különleges pálinkák bemutatása mellett kiválasztják Magyarország Pálinkáját is! Enn...
A fagyi, amiből 3 gombóc a maximum! Alig léptünk az igazi nyárba, mégis merészek vagyunk, és ki merjük jelenteni, hogy már meg is találtuk a nyár fagylaltslágerét. A magyar emberek rendk...
Csődközelben több pálinkafőzde is Töredékére esett vissza a pálinkafőzdék és kereskedelmi főzdék forgalma. Ennek oka a szeszadó újbóli bevezetése, másrészt a házi pálinkafőzés jelenleg...
Panyolafeszt – mintha hazajönnél Évről-évre megrendezik a csendes és elbűvölő kelet-magyarországi faluban a Panyolafeszt nevű rendezvényt, amely sokak érdeklődését kelti fel szerte az...
Világhírre tör a magyar disznótoros Bajai halászlé, fröccs, debreceni páros kolbász. Csak néhány a hungarikumok közül, amelyekre büszkék lehetünk Mi, magyarok! Ebbe a díszes társaságba n...