Bajai halászlé, fröccs, debreceni páros kolbász. Csak néhány a hungarikumok közül, amelyekre büszkék lehetünk Mi, magyarok! Ebbe a díszes társaságba nyerhet felvételt a jelek szerint a magyar disznótoros, színesítve a hazai különlegességek táborát.
A magyar disznótors felvétele a hungarikumok közé egyelőre csak lehetőség, de szakértők szerint komoly esély lehet rá, hogy kiérdemelje ezt az elismerést. A döntést indokolná, hogy a magyar disznótoros egy igazi magyar népszokás és hagyomány, amely ízeket és hozzáértést foglal magába. Sőt, mára családi jellegét is levetkőzte és közösségi rendezvénnyé nőtte ki magát. Az Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint ezt igazolja, hogy országszerte egyre több a kolbászfesztivál, kolbásztöltő verseny, böllérnap, disznótoros program.
Ha már a hungarikumoknál tartunk. Szakértők szerint kiváló év az idei a magyar pálinkát illetően. Csak az első félévben 1,8 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő párlat készült Magyarország területén. A mennyiség mellett a minőségre sem lehet panasz. Ezt igazolja, hogy az országos pálinkaverseny és a pálinka országkóstoló valamennyi mintáját, a 327 tételből 172 kiválóság kerül be a pálinka könyvbe, 70 százalékkal több az előző évinél. A pálinka úgy tűnik, továbbra is a magyar identitás elválaszthatatlan része.