Hét évtized után bezár a zalaegerszegi sajtgyár

70 év után végleg bezárja kapuit a zalaegerszegi sajtgyár. Ezzel az üzem több mint 80 dolgozójának szűnik meg munkája. Néhányan ugyan kaptak állásajánlatot a cég másik két gyárában, amelyek 70-80 kilométerre vannak Zalaegerszegtől. A gyár vezetése úgy nyilatkozott: igyekeznek megadni minden segítséget a munkájukat elvesztő dolgozóknak. Az egyelőre nem derült ki, hogy mit terveznek az ingatlannal, így nem lehet tudni, hogyan hasznosítják a bezárt tejüzem területét.

A zalaegerszegi sajtgyár tulajdonosa 2021. januárjában döntötte el végleg, hogy fejleszteni kívánja a veszprémi és a répcelaki gyárait. Ennek pedig az az ára, hogy a zalaegerszegi termelést megszüntetik. A városban így 70 év után megszűnik a tejfeldolgozás, 83 munkavállaló pedig feleslegessé válik – írta az ATV. Az üzem által kiadott közleményből az nem derült ki, hogy mit terveznek az ingatlannal, így egyelőre nem lehet tudni, miként hasznosítják a bezárt tejüzem területét.

Nincs többé termelés az üzemben: hét évtized után bezár a zalaegerszegi sajtgyár
Nincs többé termelés az üzemben: hét évtized után bezár a zalaegerszegi sajtgyár

A Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. tájékoztatása szerint a vállalat veszprémi üzemének további fejlesztéséről, továbbá a zalaegerszegi egység idei bezárásáról született döntések külön születtek meg.

A közlemény így szól:

“A vállalat ipari stratégiája alapján az elmúlt 3 évben 5 millió eurós befektetéssel a veszprémi üzem lett a panírozott termékek európai gyártási és K+F központja. Ezzel Veszprém mára a Savencia-csoport egyik legfontosabb – és az egyik legnagyobb európai – innovációs és fejlesztési központjává vált. Ezért született döntés – az anyavállalat hosszú távú globális stratégiájával összhangban – a veszprémi üzem további fejlesztéséről.

Az elmúlt években a Savencia minden lehetőséget megvizsgált annak érdekében, hogy az üzletvitel fenntarthatóságát biztosítsa: javított a hatékonyságon.

Csökkentette a költségeket és megszilárdította, sőt, tovább növelte a márkái piaci erejét. A zalaegerszegi gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amely során minden lehetőséget megvizsgáltunk azért, hogy tovább növelhessük a hatékonyságot. Az elmúlt években sajnos jelentősen megváltoztak a piaci körülmények: az ementáli típusú sajtok iránti kereslet drasztikusan lecsökkent és ezzel együtt az eladások és a gyártási volumenek is számottevően visszaestek. A zalaegerszegi gyártás így tartósan veszteségessé vált, ami nem fenntartható. A gyár jelenleg túlméretezett energetikai rendszerrel üzemel, ráadásul az elavult gyártási technológia és géppark fejlesztéséhez, modernizálásához irreális nagyságú befektetésre volna szükség”- írta a vállalat közleménye.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Viszlát tejkvóta – mától nincs többé! A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezeti a tejkvótát, és várhat...
Nem sikerült megállítani az áfacsalt import tej be... Legalább is ezt mondják szakértők, akik szerint leginkább a cseh és a szlovák import az érintett. Így az orosz embargó és a tejkvóta megszüntetése mia...
A szépvíziek csodája, azaz összefogással minden le... Pár héttel ezelőtt lehetősége volt munkatársunknak ellátogatni Hargita megye egyik falujába, ahol betekintést nyerhetett a Szépvízi tejfeldolgozó üzem...
Mélyről a magasba tör a magyar tejágazat 1-2 évvel ezelőtt még tüntetésektől volt hangos Budapest, ahol tejtermelők hallatták hangjukat az ágazat kilátástalan helyzete miatt. Mára ez már csak...
Nem lehet tej, ami nem állati eredetű A boltok polcain egyre többször látni növényi eredetű termékeket vaj, sajt, joghurt megnevezéssel. Egy német szövetség elégelte meg ezt, majd eljárást...