Ha a magyarok a sörivásban nem is, a magyar sörgyárak jól teljesítenek

Egy magyar évente 62 liter sört iszik, ami elég messze van az európai élbolytól, hiszen egy tisztességes cseh állampolgár 143 litert gördít le a torkán 12 hónap alatt. Ugyanakkor kiderült, hogy európai összehasonlításban egészen hatékonyak a magyar sörgyárak.

Hatékonyak a magyar sörgyárak

A Brewers of Europe, vagyis az európai sörgyártók szervezete nemrég jelentette meg a 2016-os statisztikáit. Ez az európai gyártással és a fogyasztással is foglalkozik. A Brewers of Europe statisztikája innen letölthető.

Szépen termelnek a magyar sörgyárak dolgozói - Fotó: Pixabay, tookapic
Szépen termelnek a magyar sörgyárak dolgozói – Fotó: Pixabay, tookapic

A g7.hu összeállítása az adatok alapján felsorolta, hogy egy sörgyári alkalmazottra hány ezer hektoliter legyártott sör jutott 2016-ban. Némi meglepetés a magyar sörgyárak szereplése: Magyarország az előkelő nyolcadik helyen van.

  1. Spanyolország 6181
  2. Írország 5486
  3. Franciaország 4589
  4. Belgium 4386
  5. Lengyelország 4137
  6. Hollandia 4026
  7. Törökország 3986
  8. Magyarország 3670
  9. Németország 3491
  10. EU 28 összes 3278

Olyan nagy sörivó nemzeteket is megelőzünk, mint Németország vagy az Egyesült Királyság (sajnos megfelelő cseh adatot nem tartalmaz a statisztika). Egy magyar söripari dolgozóra tehát átlagosan 3,67 ezer hektoliter sör gyártása jutott 2016-ban, de ebben benne van a sörgyár könyvelője és a portása is.

A kis sörfőzdék bezavarnak az adatelemzésnél

Mielőtt azonban örülni kezdenénk, egy nagyon fontos körülményt is figyelembe kell venni: Európa nyugati felében az utóbbi időben gomba módra elszaporodtak a kis házi sörfőzdék, márpedig ezekben a kvázi kézműves műhelyekben – legalábbis mennyiségi szempontból – sokkal rosszabbak az arányok, mint a nagy sörgyáraknál.

Ez lehet az oka például annak, hogy Svédország majdnem a lista legalján végzett, de a hatékonyságáról közismert országban a statisztika 278 kis sörfőzdét tud magáénak. Ez jóval több a magyarországi 55-ös adatnál, de az összesített gyártási mennyiségben mi vezetünk, hiszen nálunk 2016-ban 6,2 millió hektoliter, Svédországban pedig csak 4,8 millió hektoliter sör készült. Hasonlóan torzíthatja az eredményt ez a jelenség az Egyesült Királyságban, ahol a nagy gyárak mellett kiemelkedően sok, közel 2200 kis üzem működik.

Ahogy az Economist elemzéséből is kiderül, Európában a kisebb sörfőzdék összesített száma már átlépte a 7 ezret, erre pedig még sosem volt példa. A trend mögött az a jelenség áll, hogy a vastagabb pénztárcájú vevők egyre nagyobb keresletet hoznak. A kínálati oldalra pedig viszonylag könnyű belépni, mert egy kisebb sörfőzde (más befektetésekhez képest) nem kerül sokba, és a technológia sem nagyon bonyolult.

A hideg nyár betesz a keresletnek

A sörfogyasztást egyébként nagy mértékben befolyásolja az adott év nyári időjárása is. Az is előfordulhat, hogy egy-egy hidegebb évben kisebb piaci kereslet mutatkozik, amit a jellemzően belföldre termelő gyárak nehezen tudnak a munkaerő létszámával követni. Így kis mértékben ez is módosíthatja a számokat.

Korábban ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy kalóriaszegény sört találtak ki nőknek.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Az árpa és a rozs helyzete a 2014-es gazdasági évb... Az idei esztendőben kevesebb árpát takaríthatnak be a gazdák a Nemzetközi Gabonaszövetség (IGC) előrejelzései szerint. Az elmúlt évhez képest 9 százal...
Kitűnőre vizsgáztak a búzasörök A sör közkedvelt nyári hűsítő ital, így nem csoda, ha a legutóbbi termékteszten a búzasöröket vették szemügyre a szakemberek. A minősítés hetekig tart...
Kalóriaszegény sört találtak ki nőknek A biomérnökök dolga nem egyszerű, mégis sokan választják ezt a hivatást. Az Ifjúsági Bolyai Pályázat nyertes munkáját elkészítő leendő biomérnök hölgy...
Hamarosan hazai komló kerülhet a holland világmárk... A közelmúltban írtak alá azt a az együttműködési megállapodást, aminek következtében a magyar árpa, meggy és bodza után ezentúl újabb hazai alapanyagg...
Bolond aki tavaszi sörárpával kezd? A gazdasági válság után jellemző kiugróan magas szintről mára elhanyagolhatóan szerényre szűkült a kalászosok jövedelmezősége. Amíg a termelés korábba...
Az országos sörvizsgálat alapján kifogástalan a mi... A nyár egyik legjobban fogyó termékét, a világos dobozos söröket tesztelte Szupermenta projektjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih...