Hamarosan hazai komló kerülhet a holland világmárka söreibe

A közelmúltban írtak alá azt a az együttműködési megállapodást, aminek következtében a magyar árpa, meggy és bodza után ezentúl újabb hazai alapanyaggal bővülhet a Soproni sör ízvilága. A magyar komlótermesztés újjáélesztéséről szóló írt alá együttműködési megállapodást a Heineken Hungária Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az Agrárminisztériumban. Hazai komló kerülhet a magyarországi Heineken gyárak söreibe.

A hároméves programban a vállalat tovább növelheti a felhasznált hazai alapanyagok arányát termelésében. Ennek köszönhetően munkalehetőséghez jutnak egy kistérség hátrányos helyzetű családjai. A hírt a Somogyivár írta meg. Nagy István agrárminiszter a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy az 1980-as években 500-550 hektáron termesztettek Magyarországon komlót. Ez 2011-re mindössze 5 hektárra csökkent. A stratégiai megállapodás lehet az ugródeszka ahhoz, hogy a komlótermesztés újra felkerülhessen a magyar mezőgazdaság tevékenységei közé. A sörgyártó vállalja, hogy a megtermelt komlót piaci áron felvásárolja. Ezzel biztosítja a fenntartható működést és a hátrányos helyzetű családok megélhetését. Az első komlópalánták ültetésére várhatóan ősszel kerül sor a Somogy megyei Kastélyosdombón. 

Hazai komló lehet a Heineken gyár söreiben, ráadásul a termesztés rászoruló családoknak nyújt segítséget, a képen Nagy István agrárminiszter a bejelentéskor - MTI Fotó: Bruzák Noémi
Hazai komló lehet a Heineken gyár söreiben, ráadásul a termesztés rászoruló családoknak nyújt segítséget, a képen Nagy István agrárminiszter a bejelentéskor – MTI Fotó: Bruzák Noémi

Három évvel ezelőtt egy hasonló együttműködés tette lehetővé, hogy a Soproni sör kizárólag idehaza termesztett árpából készülhessen.

Több lábon áll a segítő program Somogyban

A Heineken támogatásával létrehozott komlóültetvény szorosan kapcsolódik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Somogy megyei kastélyosdombói modellprogramjához. Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a Barcsi kistérségben immár 8 éve tartó nagyszabású szociális projekt hátrányos helyzetű családoknak kínál kiutat a szegénységből. A támogatásnak köszönhetően a segélyszervezet egy hektáron kezdheti meg a komló termesztését, amelynek gondozásával és szüretelésével a háztartások munkalehetőséghez jutnak – tette hozzá.

José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a Heinekennél arra törekednek, hogy söreiket főleg helyi alapanyagokból készítsék és hozzájáruljanak a helyi gazdaságok fejlődéséhez. Utóbbiaknak a program tervezhető jövőt jelent, míg a vállalat komlóhoz jut. 2017-től a Soproni sört 100 százalék magyar árpából főzik, ezzel több, mint 100 magyar gazdát támogatnak. Idén pedig már a Soproni Radlerekhez felhasznált meggy és bodza is magyar földön termett.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kalóriaszegény sört találtak ki nőknek A biomérnökök dolga nem egyszerű, mégis sokan választják ezt a hivatást. Az Ifjúsági Bolyai Pályázat nyertes munkáját elkészítő leendő biomérnök hölgy...
Ha a magyarok a sörivásban nem is, a magyar sörgyá... Egy magyar évente 62 liter sört iszik, ami elég messze van az európai élbolytól, hiszen egy tisztességes cseh állampolgár 143 litert gördít le a torká...
Tudta, hogy több a sörfőzde Magyarországon? Folyamatosan nő a hazai sörgyártással foglalkozó vállalkozások száma 2016 óta. Annak ellenére több a sörfőzde Magyarországon, hogy a 2016-os 149 milli...
Meglepődik, hogy a sör lehetett a mezőgazdaság kia... Bizonyíték nélkül a tudósok eddig csupán feltételezni tudták, hogy a mezőgazdaság kialakulása összefüggött a különféle gabonák magvának szénhidrátjait...
30 milliós támogatással kezdtek komlótermesztésbe ... 2500 tő komló elültetésével, több mint két évtized után újra elindul a komlótermesztés Magyarországon. A termelés a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ...
100 millió forint támogatást kaphat a magyar komló... 100 millió forintot csoportosít át az agrártárca új komlóültetvények telepítésének támogatására, az erről szóló miniszteri rendelet hamarosan megjele...