A zöldborsópiac alakulása az EU-ban és hazánkban (2014.)

Hazánkban a zöldségfélék közül a zöldborsót termesztik a második legnagyobb területen, így nem csoda, hogy az orosz zöldborsókonzerv-import 42 százalékáért mi vagyunk a felelősek. De mi a helyzet Európában?

Európai Uniós zöldborsópiaci körkép

Friss zöldborsó piac

Az Európai Unió legnagyobb frisszöldborsó-exportőrének Franciaország számít, míg a legnagyobb importőr címet Belgium viselte a maga 110-130 ezer tonnás zöldborsó importjával. Az Európai Unió éves szinten 23-26 ezer tonna friss zöldborsót vásárol harmadik országból. Ennek a készletnek a java része az Egyesült Királyságba és Hollandiába vándorol. Harmadik országokba exportált zöldborsó mennyisége jóval elmarad az importtól, körülbelül 3,6-4,5 ezer tonna zöldborsót értékesít az EU harmadik országok felé.

Fagyasztott zöldborsó piac

Az Európai Unió belső piacának legnagyobb fagyasztott zöldborsó-exportőrének Belgium számított 2014-ben (110.000 tonna), őket Franciaország (30.000 tonna) és Svédország (26.000 tonna) követte. A legtöbb fagyasztott zöldborsót Olaszország és az Egyesült Királyság vásárolja, összesen 46 ezer tonnát évente.

A fagyasztott zöldborsó kivitel 5 százalékkal 62,2 ezer tonnára, míg a behozatal 30 százalékkal 10,5 ezer tonnára csökkent 2014-ben az előző évhez viszonyítva.

Zöldborsókonzerv piac

Az EU belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Franciaország (36,7 ezer tonna) és Magyarország (30,9 ezer tonna) voltak, míg a legnagyobb importőrnek Németország (35,1 ezer tonna) számított. A zöldborsókonzerv külkereskedelmi egyenlege pozitív, a kivitel 3 százalékkal 75,3 ezer tonnára, a behozatal 45 százalékkal 2,4 ezer tonnára nőtt. A legnagyobb célpiac Oroszország volt, ahová 17 százalékkal több (34,9 ezer tonna) konzerv került értékesítésre. Érdekesség, hogy a harmadik országok felé az EU legnagyobb kiszállítója Magyarország volt.

Magyar zöldborsópiac

A KSH adatai szerint hazánkban a zöldborsót termesztik a második legnagyobb területen, csak a csemegekukorica foglal el nagyobb termőterületet a zöldségfélék között. Átlagosan 12-16 ezer hektáron folyik zöldborsótermesztés hazánkban és erről a területről 68-100 ezer tonnát szoktak betakarítani összesen a gazdák. Termésátlagát tekintve évről-évre ingadozás figyelhető meg, köszönhetően a rövid tenyészidőnek és az ilyenkor sokszor változó környezeti tényezőknek. A termésátlag 2011-ben például 6,1 tonna volt hektáronként, 2012-ben 5,6 tonna, míg 2013-ban csak 4,7 tonna. (Érdekesség, hogy Franciaországban az egy hektárra jutó termésátlag elérheti a 11-19 ezer tonna/hektárt is!!!)

A hazai termesztésű zöldborsó döntő részét a feldolgozóipar használja fel. 2014-ben a felvásárolt zöldborsó mennyisége 72 százalékkal emelkedett, 60,6 ezer tonnára, de a felvásárlási ár továbbra is 90 Ft/kg maradt.

2014-ben a zöldborsókonzerv kivitele 10 százalékkal 65,5 ezer tonnára, értéke 4 százalékkal 17,6 milliárd forintra csökkent 2013-hoz képest. Az exportált konzerv nagy része Oroszországba, Németországba és a Baltikum országaiba került. Szerencsére az embargó a zöldborsóra nem vonatkozott, így Oroszország az összes importjának 42 százalékát Magyarországról szerezte be.

A fagyasztott zöldborsót nézve a kivitel 11 százalékkal, 13,8 ezer tonnára, értéke 5 százalékkal 3,39 milliárd forintra csökkent 2014-ben az egy évvel korábbihoz képest. A magyar fagyasztott zöldborsó legnagyobb felvásárlói Németország, Románia és Olaszország voltak.

2015 első negyedévében a kivitel 40 százalékkal (4,39 ezer tonnára) nőtt, míg a behozatal 30 százalékkal (2,9 ezer tonnára) csökkent 2014-hez viszonyítva.

A friss vagy fagyasztott zöldborsó külkereskedelme romlott 2014-ben, 44,2 millió forintra csökkent le. A magyarországi friss zöldborsó legnagyobb felvásárlója Lengyelország volt tavaly. Az idei év első három hónapjában a kivitel 150 százalékkal (136 tonnára) nőtt, a behozatal 39 százalékkal 65 tonnára csökkent 2014 azonos időszakához viszonyítva.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

(Sok)minden a zöldborsópiacról A világ összesen mintegy 18 millió tonna zöldborsót termel egy évben. Ennek 80 százaléka Ázsiából származik. Az EU a maga átlagosan évi 1,5 millió ton...
Figyelmeztet a Hivatal: veszélyesek lehetnek a gyo... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az Európai Unió öt tagálla...
Ha minden olyan jól menne itthon, mint a zöldborsó... A FAO adatai szerint a világon átlagosan közel 20 millió tonna zöldborsó termett az elmúlt években. Az EU-ban 960-970 ezer tonna volt az előző szezono...