Igen, a zöldborsóról van szó. A kertek állandó jelenlévője, amely már kora tavasszal elvetésre kerülhetett, így a kedvező időjárással rendelkező területeken már le is lehetett szedni a termést és újra el lehetett vetni. De miért szeretjük a zöldborsót?
A zöldborsó valószínűleg Észak-Nyugat India síkságairól kezdte meg világkörüli hódítását. Ez a gyorsan növekvő lágyszárú növény a jó vízelvezetésű, laza szerkezetű talajokat kedveli, ami mellé, ha kissé hűvös éghajlat és megfelelő nedvesség társul, kitűnő termésben bízhatunk. Hüvelyei 2-10 szem borsót tartalmaznak érést követően.
Következzen néhány hasznos információ a borsóról:
- a zöldborsó az egyik legértékesebb hüvelyes zöldségnek számít,
- igen tápláló, ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag,
- kalóriatartalma alacsonyabb a babhoz képest,
- a friss borsóban rengeteg folsav található (100 g borsóban 65 mcg folsav), amely például a terhesség idején rendkívül hasznos a kismamák számára,
- 100 g borsóval a napi C-vitamin szükségletünk 67 százalékát tudjuk fedezni, ugyanis 100 g zöldborsóban 40 mcg C-vitamin található,
- a magas koleszterin szintre is hatékony segítség a zöldborsó, mivel gazdag béta-szitoszterolban,
- a csonttömeg-építésben elengedhetetlen K-vitamin is megtalálható a zöldborsóban, 100 g friss borsó 24,8 mcg K-vitamint tartalmaz, ami a napi K-vitamin szükségletünk 21%-át képes fedezni,
- leginkább közvetlenül a szedés után, frissen ajánlott fogyasztani a zöldborsót, amíg cukortartalma nem alakul át keményítővé, de
- a zöldborsó nem csak frissen fogyasztható. Szárítva, fagyasztva, konzervben tartósítva is fogyaszthatjuk az év bármely szakaszában,
- egy kiló hüvelyes borsóból körülbelül 35-40 dkg borsószemet lehet kifejteni,
- főzéskor ügyelni kell arra, hogy egy ideig puhul a borsó a forró vízben, majd utána keményedni kezd, ezért maximum 20 percig célszerű főzni a friss zöldborsót,
- fáradékonyság esetén javasolt beépíteni az étrendbe, javítja az erőnlétet és a közérzetet is.