Asszonyélet: van, ahol már másodszor vetik

Igen, a zöldborsóról van szó. A kertek állandó jelenlévője, amely már kora tavasszal elvetésre kerülhetett, így a kedvező időjárással rendelkező területeken már le is lehetett szedni a termést és újra el lehetett vetni. De miért szeretjük a zöldborsót?

A zöldborsó valószínűleg Észak-Nyugat India síkságairól kezdte meg világkörüli hódítását. Ez a gyorsan növekvő lágyszárú növény a jó vízelvezetésű, laza szerkezetű talajokat kedveli, ami mellé, ha kissé hűvös éghajlat és megfelelő nedvesség társul, kitűnő termésben bízhatunk. Hüvelyei 2-10 szem borsót tartalmaznak érést követően.

Következzen néhány hasznos információ a borsóról:

  • a zöldborsó az egyik legértékesebb hüvelyes zöldségnek számít,
  • igen tápláló, ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag,
  • kalóriatartalma alacsonyabb a babhoz képest,
  • a friss borsóban rengeteg folsav található (100 g borsóban 65 mcg folsav), amely például a terhesség idején rendkívül hasznos a kismamák számára,
  • 100 g borsóval a napi C-vitamin szükségletünk 67 százalékát tudjuk fedezni, ugyanis 100 g zöldborsóban 40 mcg C-vitamin található,
  • a magas koleszterin szintre is hatékony segítség a zöldborsó, mivel gazdag béta-szitoszterolban,
  • a csonttömeg-építésben elengedhetetlen K-vitamin is megtalálható a zöldborsóban, 100 g friss borsó 24,8 mcg K-vitamint tartalmaz, ami a napi K-vitamin szükségletünk 21%-át képes fedezni,
  • leginkább közvetlenül a szedés után, frissen ajánlott fogyasztani a zöldborsót, amíg cukortartalma nem alakul át keményítővé, de
  • a zöldborsó nem csak frissen fogyasztható. Szárítva, fagyasztva, konzervben tartósítva is fogyaszthatjuk az év bármely szakaszában,
  • egy kiló hüvelyes borsóból körülbelül 35-40 dkg borsószemet lehet kifejteni,
  • főzéskor ügyelni kell arra, hogy egy ideig puhul a borsó a forró vízben, majd utána keményedni kezd, ezért maximum 20 percig célszerű főzni a friss zöldborsót,
  • fáradékonyság esetén javasolt beépíteni az étrendbe, javítja az erőnlétet és a közérzetet is.
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Magyar az a híres paprika? A külföldi turisták hazánkba tévedve azonnal a paprikára kíváncsiak. Pedig a paprika nem egy magyar zöldség, sokkal inkább Amerikában keresendő a szár...
Exportra kerül a hazai konzervek java A hazai konzervpiac leginkább exportra állítja elő termékeit. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a hazai adottságok kiemelkedőek ebben a szektorban, ...
A répa mellett szüksége van-e vitaminokra a nyulak... A nyúl a többi kisemlőshöz képest is igen sokféle vitamint igényel, így A-, D3- és E-vitamint, kolint, pontoténsavat, niacint, piridoxint és riboflavi...
Ha minden olyan jól menne itthon, mint a zöldborsó... A FAO adatai szerint a világon átlagosan közel 20 millió tonna zöldborsó termett az elmúlt években. Az EU-ban 960-970 ezer tonna volt az előző szezono...
Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kult... A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb ...
Szúrós és kockázatos kihívás a homoktövis termeszt... Homoktövis termesztésébe kezdett egy kis, családi ökogazdaság Csongrád megyében, Kistelek közelében. A gazdálkodó házaspár Gödöllőn, a Szent István E...