Csak mesterséges hús kerül az emberiség tányérjára 30 év múlva

Harminc év múlva az emberek már nem ölnek állatokat a húsukért a híres brit milliárdos szerint. Richard Branson, a Virgin lemezkiadó dúsgazdag tulajdonosa azt állítja, hogy addigra minden fehérjeforrás növényi, vagy sejttenyészet alapú lesz. Mesterséges hús lesz a jövőben?

Minden hús tiszta és növényi alapú lesz harminc év múlva, és mindegyik ugyanolyan ízű lesz – állította egy korábbi blogbejegyzésében Richard Branson. A brit lemezkiadó milliárdos többek között telekommunikációs és űrhajózási céget is alapított. Valamint a Tesla tulajdonosához, Elon Musk-hoz hasonlóan már többször állt elő olyan jóslatokkal, amik az emberiség fejlődési irányát mutatták meg. Branson összefogott a Microsoft-zseni Bill Gates-szel és a Cargill vállalattal egy olyan amerikai cégben, ami különleges módon készít húsokat. Ha ez a program megvalósul, Branson szerint nem kell majd leölni az állatokat a húsuk miatt.

Laborban készülő mesterséges hús váltja a húsipart?
Laborban készülő mesterséges hús váltja a húsipart?
Mesterséges hús jöhet?

Az Independent cikkében Branson azzal érvelt, hogy az állattenyésztés az üvegházhatású gázok 18 százalékát termeli. Ezzel pedig sokkal jobban hozzájárul a globális felmelegedéshez és a környezetromláshoz, mint a közlekedés bármely formája, illetve a járművek kipufogógázai – írja az Agrárszektor honlapja. A férfi néhány évvel ezelőtt abbahagyta a marhahús fogyasztását. Főleg azért, mert összefüggést látott a nagyüzemi szarvasmarhatartás és az esőerdők pusztulása között. A közelmúltban pedig jobban belelátott a vágóhidakon uralkodó körülményekbe is, és ez is nagy hatást tett rá.

Ezért a brit milliárdos nemrég összeállt Bill Gates-szel, a Microsoft társalapítójával, illetve az óriás amerikai agrárvállalattal, a Cargill-lel.

Közösen fektettek be nagy összeget egy Memphis Meats nevű amerikai cégbe, amely húsokat állít elő olyan állati sejtekből, amik önreprodukálásra képesek. Az új cég hosszú távú célja, hogy úgy lehessen megoldani a világ egyre növekvő fehérjefogyasztását, hogy az emberiség közben csökkenti a termőföld, a takarmány és a víz iránti szükségletét.

Nem mindenki álma a mesterséges hús

A világon élő emberek nagyobb része szereti a húst. Sok kultúrának és hagyománynak a húsfogyasztás az egyik központja, és az alapja. A hagyományos hús előállítása azonban nagy terhelést jelent a környezetre, az állatokra és az emberi egészségre nézve is – közölte a milliárdos üzletember.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Disznó- és csirkehús helyett sáskát fogunk enni... Komoly problémákat okozhat a jövőben a növekvő társadalom hússzükségletének biztosítása. Szakértők szerint a jelenleg tömegesen tenyésztett és fogyasz...
Húsnagykerben csapott le a Nébih – 9 tonna húst fo... Az élelmiszerágazatban a termékek jelölése kiemelten fontos annak érdekében, hogy nyomon követhető legyen a származásuk és ’életútjuk’ akár a vevő szá...
Húst hússal lesz az új divat Az élelmiszertermelés komoly kihívás előtt áll, mivel a következő évtizedekben az élelmiszer iránti kereslet 70%-kal is nőhet, miközben jelentős étren...
Az EU tesz róla, hogy eggyel kevesebb gond miatt f... Nem is gondolnánk, hogy egy kiadós fejfájást akár egy kiadós étkezés is okozhat. Kutatók ugyanis felfedezték, hogy némely élelmiszeradalék túlzott has...
Valóra válhat a fantázia: húskészítés laborban... Húszmillió dollárral száll be a Memphis Meats startup-cégbe Bill Gates (Microsoft), Richard Branson (Virgin) és Jack Welch (a GE egykori vezére). A vá...