Az EU tesz róla, hogy eggyel kevesebb gond miatt fájjon az emberek feje

Nem is gondolnánk, hogy egy kiadós fejfájást akár egy kiadós étkezés is okozhat. Kutatók ugyanis felfedezték, hogy némely élelmiszeradalék túlzott használata vérnyomás-emelkedést és fejfájást is képes okozni. Az unió azonnal intézkedéseket tett.

A húskészítmények gyártása során gyakran használnak glutaminsavat és glutamátot. Ezekről derült ki most, hogy túlzott fogyasztásuk vérnyomás- és inzulinszint-emelkedéssel is járhat. A túlzott fogyasztás meghatározáshoz azonnal be is vezette az úgynevezett biztonságos beviteli szintet az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság).

Ennek túllépése különösen a csecsemőkre, a sovány alkatúakra és a gyerekekre jelent veszélyt. A túladagolás jellemző tünete a fejfájás.

A biztonságos beviteli szintjét a szervezet a sókra együttesen napi 30 mg/testtömegkilogramm mennyiségben állapította meg az EU. Ennél magasabb fogyasztás esetén érzékelhetőek a negatív egészségügyi hatások. Ezelőtt nem határoztak ilyen értéket, egyedül azt szabályozták, hogy az élelmiszerekhez kilónként 10 g glutaminsav és glutamát adható.

Egy jól kinéző, bolti sonkától ki gondolná, hogy megfájdulhat a fogyasztó feje?
Egy jól kinéző, bolti sonkától ki gondolná, hogy megfájdulhat a fogyasztó feje?

 

Várhatóan a biztonságos beviteli szint megállapításával még nem ér véget a történet. A hatóság ugyanis most azt kéri, a szakemberek gondolják az élelmiszerhez adható glutaminsav és glutamátok legmagasabb mennyiségét is. Mivel ezek az adalékok a húskészítmények ízéért felelnek, kérdés, ha csökkentik a felhasználható mennyiséget, mennyiben lesz ez érzékelhető a fogyasztók számára.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...