Felével drágult egy tonna kakaó ára tavalyhoz képest

Nehéz helyzetbe hozta a brit csokoládékereskedőket a rekord magas kakaóár Húsvét előtt. A klímaváltozás miatt idén 11 százalékkal kevesebb termés várható kakaóból, mint tavaly, ami jelentős áremelkedést jelentett a globális piacon. Ebben az évben 50 százalékkal kerül többe egy tonna kakaó, mint tavaly ilyenkor. A világ kakaótermésének 75 százaléka 4 nyugat-afrikai államból származik, ez: Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun és Nigéria. A klímaváltozás és a hőmérséklet emelkedése miatt szakértők szerint 1-2 évtized alatt a felére csökkenhet a termőterület.

Az Euronews írt cikket a kakaó termesztéséről és árváltozásáról, ezt az anyagot szemléztük. 

A kakaó árnövekedése miatt egyre több édességgyártónak lépnie kellett a népszerű élvezeti cikk piacán
A kakaó árnövekedése miatt egyre több édességgyártónak lépnie kellett a népszerű élvezeti cikk piacán

Az angol példa

“Ha összehasonlítjuk a kakaó árát a tavalyival vagy a tavalyelőtti árral, akkor látjuk a hatalmas különbséget. Az én vásárlóim azonban környékbeliek, minden árat jól ismernek. Olyan mintha kívülről tudnák azokat. Nem emelhetem nagyon meg az árakat. Talán csak egy kicsit. Mert nem akarom elszomorítani a vevőimet. Azt szeretném, ha továbbra is nálam vásárolnának” – mondja Niaz Mardan, a londoni Sandrine Chocolates bolt tulajdonosa.

A kakaó ára a kisvállalkozásokat sújtja az Egyesült Királyságban

Így válaszoltak a cégek a drágulásra

Azt már a Portfolio írta meg, hogy a kakaó árnövekedése miatt egyre több édességgyártónak lépnie kellett a népszerű élvezeti cikk piacán. Sok esetben csökkentik a csokoládé kiszerelését, és egyre többször a csokoládé alapanyagát, a kakaót veszik ki az egyenletből.

Tavaly a Mars módosította a népszerű Galaxy csokoládészeletet, 10 grammot lefaragva a standard termékméretből és újracsomagolta azt az ár csökkentése nélkül – közölték.

Ugyan eddig még működött az a modell, hogy a vállalatok a magasabb költségeket a fogyasztókra hárították, mivel az édesség nem létkérdés, a sorozatos áremelkedések egy idő után romló értékesítési számokba csaphatnak át. Ezt támasztja alá a NIQ piackutatócég 2023. szeptemberi felmérése is, amely szerint a fogyasztók a legnagyobb valószínűséggel a csokoládéra és az édességekre fordított kiadásokat fogják csökkenteni, ha az infláció tovább emelkedik.

Carl Quash III, az Euromonitor International snackekért és táplálkozásért felelős vezetője szerint ma az Egyesült Államokban értékesített formázott és szegmentált csokoládészeletek több mint 40%-át valami mással töltik meg, legyen az karamell, dió vagy gyümölcs. Ez a trend egy ideig hanyatlott, de most, a kakaó magas ára miatt egyre több ilyen újítás várható a piacon.

A New Yorkban kereskedett határidős ügyletek átlagosan jóval 3500 dollár alatt maradtak tonnánként az 1980-as évektől 2023-ig minden évben. Február 22-én a kakaó határidős jegyzései először lépték át a 6000 dollárt tonnánként – fogalmaztak.

Egyes élelmiszer-gyártók megtalálják a módját, hogy a kakaóvaj egy részét olcsóbb helyettesítő anyagokkal, például pálmaolajjal helyettesítsék termékeikben. A kakaóvajról a kakaómentes csokoládéhelyettesítőkre való átállás jobban működik az olyan nem prémium csokoládéknál, mint például a vékony bevonatok a müzliszeleteken és a pékáruk töltelékeinél. A kakaómentes helyettesítő anyagok egyébként már régóta elterjedtebbek az olyan melegebb éghajlatú országokban, ahol a kakaóvaj alacsony olvadáspontja egyébként is problémát jelent – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Alkalmazkodni tudni kell a klímaváltozáshoz Múlt hét pénteken jelent meg az MTI-n „A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től” elnevezésű ábra. Az üvegházhatás-prognózist ábrázoló grafik...
A kukorica és a klímaváltozás Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta szakértőnk, Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Ezúttal egyrészt a mezőgazdasági munkák, má...
Mi várhat a kukoricatermesztőkre a következő 10-20... Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Előző cikkéből pedig már sok mindent megtudtunk a kukor...
Mindig az a fránya időjárás! Ónos eső és belvíz okoz károkat az erdőkben, és a földeken; termésátlagok az őszi betakarítási és vetési munkákról; kevesebb idén a kárbejelentés, min...
A meteorológia világnapja – március 23. Egy nappal a Víz világnapja után tartjuk a Meteorológiai Világnapot, már több mint 50 éve. A főként meteorológusok ünnepelt világnapról mi is megemlék...