Erősödik az igény a házi pálinkára

Újra napirendre kerülhet az Európai Unió illetékes fórumain az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani – mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A jelenleg hatályos szabályok szerint 2016 óta legálisan csak az állíthat elő az otthonában, a bejelentett készülékkel pálinkát, aki előzőleg párlatadójegyet vásárolt. A jegy ára 700 forint, és egy liter tömény ital elkészítésére jogosítja fel az érintettet.

Tavaly 151 ezer adójegy talált gazdára, ami több, mint 30 százalékkal haladja meg az előző évben rögzített mennyiséget. Ezek szerint 2019-ben megugrott a háznál készített pálinka iránti érdeklődés. A jegyekből az állam 105 millió forint bevételre tett szert – ismertették a cikkben az MTI szerint. Tállai András elmondta, hogy 2010 után – bizonyos mennyiségig – jogszabályba foglalták az adómentes pálinkafőzés jogát, de az Európai Unió emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy kemény tárgyalások révén jutottak el a mostani rendszer, a kedvezményes, 700 forintos adójegy bevezetéséhez. Ám ezt a csekély terhet is szeretnék eltörölni, ezért minden ilyen törekvést támogatnak. Az adómentes párlatkészítés lehetősége az Európai Unióban mindenkit megillethetne – jegyezte meg Tállai András.

Egyre nagyobb a pálinka népszerűsége az otthoni főzés adatai alapján
Egyre nagyobb a pálinka népszerűsége az otthoni főzés adatai alapján

Az otthoni pálinkafőzés szabályai

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható, ha azt nem értékesítik. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető – írta a NAV. Magánfőző az a 18. életévét betöltött személy, aki gyümölcstermesztéssel, saját gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik. A magánfőzőnek a desztillálóberendezés megszerzését 15 napon belül be kell jelentenie a lakóhelye szerinti önkormányzatnál, amely értesíti a NAV-ot.

A készítés előtt kell párlatadójegyet igényelni

Az önkormányzatnál regisztrált magánfőzőnek a párlat előállítása előtt párlatadójegyet kell igényelnie a NAV-tól papíralapon vagy elektronikusan. A formanyomtatvány beszerezhető az ügyfélszolgálatokon, vagy letölthető a NAV oldaláról. A kitöltött igénylőlap benyújtható személyesen az ügyfélszolgálatokon, postán vagy az Ügyfélkapun keresztül. Az igénylőlapon többek között fel kell tüntetni a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a jövedéki adó megfizetésének módját, az igényelt adójegy mennyiségét és azt, hogy a bejelentő megfelel a magánfőzésre vonatkozó szabályoknak. Az igényelt adójegyet az ellenérték megfizetése után veheti át a magánfőző.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Csak gyümölcstermesztő főzhet kedvezményesen pálin... Egy az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-tervezet szerint a jelenlegi 200-ról 50 literre csökkenne a magánfőzés keretében előállítható pá...
Összeszedtük, milyen agrártörvények változnak 2015... Sokat lehetett idén hallani az új uniós támogatási ciklusról (2014-2020), és a 2015-től induló, megnövelt keretű támogatási összegekről. De mi a helyz...
Pálinkakóstolásra fel! 2015-ben is megrendezésre kerül a Pálinka Országkóstoló! A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium a Pálinka Nemzeti Tanáccsal közösen rendezi meg,...
Az ’égő víz’-től a pálinkáig 2015-ben ismét megrendezésre kerül a Pálinka Országkóstoló, ahol a különleges pálinkák bemutatása mellett kiválasztják Magyarország Pálinkáját is! Enn...
A fagyi, amiből 3 gombóc a maximum! Alig léptünk az igazi nyárba, mégis merészek vagyunk, és ki merjük jelenteni, hogy már meg is találtuk a nyár fagylaltslágerét. A magyar emberek rendk...
Csődközelben több pálinkafőzde is Töredékére esett vissza a pálinkafőzdék és kereskedelmi főzdék forgalma. Ennek oka a szeszadó újbóli bevezetése, másrészt a házi pálinkafőzés jelenleg...