Digitális technológiák segítik az agroökológiát Magyarországon is

Az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a PATH2DEA (Paving the Way towards Digitalisation Enabling Agroecology for European Farming Systems) projekt keretében nyáron lezajlott kérőíves felmérés folytatásaként, a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesülettel közös szervezésben műhelymunkát tartott. A projekt alapvető célja, hogy támogassa az agroökológiai szemlélet megvalósítását elősegítő digitalizációt a mezőgazdaság különböző ágazataiban, köztük a legeltetett húsmarhatartás területén. 

Az ÖMKi írta meg, hogy a 2023. december 7-én sikeresen lezajlott eseményen részt vettek a húsmarhaágazatban tevékenykedő gazdálkodók, szaktanácsadók, kutatók, valamint a tenyésztő egyesületek képviselői.

A PATH2DEA (Paving the Way towards Digitalisation Enabling Agroecology for European Farming Systems) projekt alapvető célja, hogy támogassa az agroökológiai szemlélet megvalósítását elősegítő digitalizációt a mezőgazdaság különböző ágazataiban, köztük a legeltetett húsmarhatartás területén - Fotó: ÖMKi
A PATH2DEA (Paving the Way towards Digitalisation Enabling Agroecology for European Farming Systems) projekt alapvető célja, hogy támogassa az agroökológiai szemlélet megvalósítását elősegítő digitalizációt a mezőgazdaság különböző ágazataiban, köztük a legeltetett húsmarhatartás területén – Fotó: ÖMKi

A kutatás és a műhelymunka alapjai

A résztvevők aktív közreműködésével feltérképezték, melyek azok a területek, ahol a munkájuk során találkoznak a digitalizációval, elkülönítve a tevékenységekhez kötődő, valamint a kapcsolattartást, tudás- és tapasztalatmegosztást segítő infokommunikációs eszközöket. Ezt követően összegyűjtötték a digitális technológiák terjedését előmozdító, gátló és kockázati faktorokat. 

A vélemények alapján a legeltetett állattartás területén a digitalizáció legnagyobb előnye, hogy nagy mennyiségű adat egyidejű áttekintését teszi lehetővé.

A digitális adatgyűjtésen keresztül (állatról, legelőterületekről, környezetről stb.) növeli a hatékonyságot, segíti a döntéshozatalt és lehetővé teszi az ellenőrzést. A gátló faktorok között kiemelték az esetleges kiszolgáltatottságot a gyártó-fejlesztő cégek irányában, támogatások hiányában a magas beruházási és fenntartási költségeket, az adatátvitelhez szükséges hálózati lefedettség problémáit országos szinten, végül pedig kockázatként megfogalmazódott, hogy jelen van egyfajta bizalmatlanság is az eszközök pontosságával és karbantartásával kapcsolatban. A résztvevők hangsúlyozták, hogy szükség van a felhasználók oldaláról egy nagyfokú elhivatottságra az új technológiák iránt. 

Előadásokkal zárták a programot:

A program folytatásaként Dr. Tikász Ildikó Edit az AKI – Agrárközgazdasági Intézet képviseletében bemutatta a sertés és baromfi ágazatban végzett hasonló felméréseiket, ezt követően az ÖMKi részéről Biszkup Miklós ismertette a legeltetett húsmarhatartásban alkalmazható, a precíziós állattartást segítő legújabb digitális technológiákat, melyeket az ökológiai és agroökológiai szemléletben gazdálkodó állattartók is alkalmazhatnak. Végül Dr. Papócsi László Gábor mutatta be a CAPTIVATE projekt keretében a gazdaságok fenntarthatósági értékelésére kifejlesztett eszközt. 

A nap zárásaként a jelenlévők témajavaslatokat fogalmaztak meg, melyekre a következő műhelymunka alkalmával keresik a válaszokat, megoldásokat és javaslatokat a szakpolitika irányába, a fenntarthatóbb mezőgazdasági rendszerek és szemlélet terjedése érdekében – írták.

A műhelymunka során elhangzott előadások itt olvashatók:

Dr. Tikász Ildikó Edit: A fejlett információs technológiák alkalmazásának feltételei a sertés- és baromfitartásban

Biszkup Miklós: A legeltetett húsmarhatartásban alkalmazható digitális technológiák

Dr. Papócsi László: A CAPTIVATE projekt keretében kifejlesztésre kerülő eszközök, KAP előírások és gazdálkodói gyakorlatok összekapcsolt tudásbázisa,gazdaságok fenntarthatósági értékelése

Az esemény a PATH2DEA projekt támogatásával, az Európai Unió(101060789) és a svájci Oktatási, Kutatási és Innovációs Államtitkárság(SERI) társfinanszírozásában valósult meg (22.00535 számú támogatás).

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Biogazdaság vagy ökogazdaság? Mi a különbség a bio, az öko és az organikus jelzővel ellátott termények, zöldségek, gyümölcsök között? Ha valakinek biogazdasága van, az egyben ökoga...
Fertőzött lehet a humusz és a szarvasgombás zöldsé... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botuliz...
Biopiaci helyzet – kitekintés Tudta, hogy a miniállamban, Liechtensteinben is folyik biogazdálkodás? És azt, hogy az egyik legújabb trend szerint inkább almából készítik a mézet? K...
Újra Vidék Mustra a belváros szívében! Naponta változó kínálattal újra nyit Budapesten a Vidék Mustra a belváros szívében. Hétfőtől szombatig a Belvárosi Piacon, péntekenként pedig a Szabad...
Nem volt bio a fertőzött humusz és zöldségkészítmé... Fontosnak tartjuk tisztázni az elmúlt héten nagy port kavart fertőzött humusz és különböző zöldségkészítmények ügyében kialakult téves híreket. A NÉBI...
Mi a gond a hazai biopiaccal? Egy éve hatályos az az igen hosszú nevet viselő rendelet, ami az ökológiai gazdaságokból származó termékek tanúsítására vonatkozik. Célja a fogyasztói...