Az új szenzor megmutatja, megromlott-e az étel

Hazánkban évente fejenként mintegy 33 kilogramm olyan ételt dobunk a szemétbe, ami még fogyasztható lenne. Mindezt attól függetlenül, hogy lejárt-e a szavatosság. A helyzet viszont hamarosan változhat. A londoni Imperial College egyetem munkatársai egy olyan érzékelőt fejlesztettek ki, amit ha összekapcsolunk az okostelefonunkkal, azonnal megmutatja, hogy az adott csomagolásban lévő élelmiszer ehető-e még. A fejlesztés nagyon olcsó, ugyanakkor jelentősen csökkentheti az ételpazarlást, ezzel pedig az előállításhoz szükséges energiafogyasztást.

Valószínűleg mindenkivel előfordult, hogy a hűtőjében olyan élelmiszert talált, aminek nem sokkal korábban járt le a szavatossága. Ilyenkor felvetődik a kérdés: vajon megromlott-e már az étel, vagy még fogyasztható? Sokan ilyenkor a biztosra mennek, és inkább kidobják azt a szemétbe, mintsem hogy megkockáztassanak egy gyomorrontást. Pedig sokszor erre nem volna szükség – írja a hvg.hu.

Az élelmiszer-szenzor gáz alapú érzékeléssel jelzi az okostelefonon, lejárt-e a szavatosság - képünk illusztráció
Az élelmiszer-szenzor gáz alapú érzékeléssel jelzi az okostelefonon, lejárt-e a szavatosság – képünk illusztráció

Nagyon olcsó lesz a szavatosság állapotát mutató szenzor

Az új laboratóriumi prototípust az Imperial College London egyetemen fejlesztették ki és 2 amerikai centbe, vagyis összesen 6 forintba kerül darabja. A papíralapú elektronikus gáz szenzor (paper-based electrical gas sensors – PEGS) érzékeli az ammónia és a trimetil-amin gázokat a húst és halat tartalmazó termékekben, így jelzi az ehetőségi állapotot. A szenzor adatait okostelefonos alkalmazáson lehet értékelni, így a felhasználók csak odatartják a telefonjukat a csomagoláshoz, és azonnal látják, hogy az étel ehető-e, vagy sem.

A PEGS használatával az üzletek és a vásárlók is pénzt takaríthatnak meg, csökkentve a hulladékképződést. Ráadásul lehetővé teszi a boltosok számára, hogy célzottan és biztonságosan alkalmazzanak árcsökkentést a közeli lejárati dátumú élelmiszerekre.

Kapcsolódó: A falánk nyugat veszélybe sodorja a világ élelmiszerbiztonságát
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Újabb magyar innováció az élelmiszerbiztonság növe... Minden gazda számára fontos, hogy a mezőgazdaságban olyan termékeket használhasson, amiknek a valódisága garantált. Az AGRO.bio Hungary Kft. március k...
Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Szükség van az élelmiszerbiztonságért felelős közp... Az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy szükség van arra a központi hatóságra, amely az élelmiszerláncban az élelmiszerbiztonságért felelős - ...
A szőlő gyökerében fontos hatóanyagra bukkantak a ... A világon először bukkantak rá szőlőalanyok gyökerében az epszilon-viniferin névre hallgató anyagra. A hatóanyag az antidepresszáns gyógyszerek készít...
Önkéntes jelölés segít eligazodni a GMO-mentes ter... Szeptember 20-án lépett életbe egy új rendelet, amely szabályozza a GMO-mentes termékek, élelmiszerek és takarmányok forgalmazását. Mivel az unióban n...
Egérürülék a húsboltban, lecsapott a kommandó... Ismét lecsapott a törvény keze, ezúttal Győr-Moson-Sopron megyében razziázott a Nébih. Egy húsboltban és a hozzá tartozó előállító üzemében számtalan ...