Hazánkban évente fejenként mintegy 33 kilogramm olyan ételt dobunk a szemétbe, ami még fogyasztható lenne. Mindezt attól függetlenül, hogy lejárt-e a szavatosság. A helyzet viszont hamarosan változhat. A londoni Imperial College egyetem munkatársai egy olyan érzékelőt fejlesztettek ki, amit ha összekapcsolunk az okostelefonunkkal, azonnal megmutatja, hogy az adott csomagolásban lévő élelmiszer ehető-e még. A fejlesztés nagyon olcsó, ugyanakkor jelentősen csökkentheti az ételpazarlást, ezzel pedig az előállításhoz szükséges energiafogyasztást.
Valószínűleg mindenkivel előfordult, hogy a hűtőjében olyan élelmiszert talált, aminek nem sokkal korábban járt le a szavatossága. Ilyenkor felvetődik a kérdés: vajon megromlott-e már az étel, vagy még fogyasztható? Sokan ilyenkor a biztosra mennek, és inkább kidobják azt a szemétbe, mintsem hogy megkockáztassanak egy gyomorrontást. Pedig sokszor erre nem volna szükség – írja a hvg.hu.
Nagyon olcsó lesz a szavatosság állapotát mutató szenzor
Az új laboratóriumi prototípust az Imperial College London egyetemen fejlesztették ki és 2 amerikai centbe, vagyis összesen 6 forintba kerül darabja. A papíralapú elektronikus gáz szenzor (paper-based electrical gas sensors – PEGS) érzékeli az ammónia és a trimetil-amin gázokat a húst és halat tartalmazó termékekben, így jelzi az ehetőségi állapotot. A szenzor adatait okostelefonos alkalmazáson lehet értékelni, így a felhasználók csak odatartják a telefonjukat a csomagoláshoz, és azonnal látják, hogy az étel ehető-e, vagy sem.
A PEGS használatával az üzletek és a vásárlók is pénzt takaríthatnak meg, csökkentve a hulladékképződést. Ráadásul lehetővé teszi a boltosok számára, hogy célzottan és biztonságosan alkalmazzanak árcsökkentést a közeli lejárati dátumú élelmiszerekre.