A következő receptet az interneten, böngészés közben találtam és megakadt rajta a szemem. Házi tejből készítettem már sajtot, de boltiból még nem, így érthető módon érdekelt, milyen is lehet ez a sajt.
Hozzávalók:
- 1 liter, 3,5 százalékos tej (nem a ’nagyon tartós’ tejek közül választottam, inkább a kevésbé tartós, így kevesebb kezelésen átesett tejek közül került ki az alapanyag),
- 25 dkg túró (a túró lehet rögösebb és krémesebb is, ettől függően lesz a sajtunk darabosabb, vagy éppen lágyabb, de ez a minőségén és az ízén nem változtat),
- 6 dkg vaj (szigorúan vaj, semmiképpen sem margarin!!!),
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1-2 teáskanál só, ízlés szerint,
- egy kis fej lilahagyma (ez elhagyható, aki csak natúr sajtot szeretne készíteni, ezt nem teszi bele)
Elkészítés:
- A tejet és a túrót egy lábasba fel kell tenni a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett fel kell forralni,
- amint elkezd forrni, levesszük a tűzről és 20 percig állni hagyjuk, ez idő alatt a fehérje és a savó tökéletesen elválik egymástól,
- következő lépésben egy apró lukakkal rendelkező szűrőn, vagy egy sűrűbb szövésű konyharuhán keresztül leszűrjük a lábas tartalmát,
- a szűrőben maradt ’töretet’ egy másik, lehetőleg tapadásmentes lábasba öntjük,
- Hozzáadjuk a vajat, a sót és a szódabikarbónát és közepes lángon 10 percig főzzük, ennyi idő alatt egy homogén masszává áll össze, (ennek a folyamatnak a végén kevertem hozzá a hagymát)
- Ezt követően egy edénybe öntjük a sajtot, jól megnyomkodjuk, hogy tömör legyen és megvárjuk, amíg kihűl.
- Ha kihűlt, kiborítjuk a tányérból és 2-3 órát szobahőmérsékleten hagyjuk száradni, majd fóliába csomagolva a hűtőben tároljuk, feltéve, ha nem falja fel a család azonnal…
Jó étvágyat hozzá! 🙂