Asszonyélet: Sajtkészítés bolti tejből

A következő receptet az interneten, böngészés közben találtam és megakadt rajta a szemem. Házi tejből készítettem már sajtot, de boltiból még nem, így érthető módon érdekelt, milyen is lehet ez a sajt.

Hozzávalók:
  • 1 liter, 3,5 százalékos tej (nem a ’nagyon tartós’ tejek közül választottam, inkább a kevésbé tartós, így kevesebb kezelésen átesett tejek közül került ki az alapanyag),
  • 25 dkg túró (a túró lehet rögösebb és krémesebb is, ettől függően lesz a sajtunk darabosabb, vagy éppen lágyabb, de ez a minőségén és az ízén nem változtat),
  • 6 dkg vaj (szigorúan vaj, semmiképpen sem margarin!!!),
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
  • 1-2 teáskanál só, ízlés szerint,
  • egy kis fej lilahagyma (ez elhagyható, aki csak natúr sajtot szeretne készíteni, ezt nem teszi bele)
Elkészítés:
  • A tejet és a túrót egy lábasba fel kell tenni a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett fel kell forralni,
  • amint elkezd forrni, levesszük a tűzről és 20 percig állni hagyjuk, ez idő alatt a fehérje és a savó tökéletesen elválik egymástól,
  • következő lépésben egy apró lukakkal rendelkező szűrőn, vagy egy sűrűbb szövésű konyharuhán keresztül leszűrjük a lábas tartalmát,
  • a szűrőben maradt ’töretet’ egy másik, lehetőleg tapadásmentes lábasba öntjük,
  • Hozzáadjuk a vajat, a sót és a szódabikarbónát és közepes lángon 10 percig főzzük, ennyi idő alatt egy homogén masszává áll össze, (ennek a folyamatnak a végén kevertem hozzá a hagymát)
  • Ezt követően egy edénybe öntjük a sajtot, jól megnyomkodjuk, hogy tömör legyen és megvárjuk, amíg kihűl.
  • Ha kihűlt, kiborítjuk a tányérból és 2-3 órát szobahőmérsékleten hagyjuk száradni, majd fóliába csomagolva a hűtőben tároljuk, feltéve, ha nem falja fel a család azonnal…

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
“Párja nincs” zserbó Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az ...
Sütőtök krémleves a javából! Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket...! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi...