“Párja nincs” zserbó

Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az egész. Most egy olyan zserbó receptet osztunk meg a Kedves Olvasókkal, amelyben tökéletes az összhang, és a töltelék és a tészta aránya. ráadásul az sem gond, hogy nincsenek mérőedényei.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 3 csésze liszt
  • 13 evőkanál zsír
  • 3 tojássárga
  • 4 kanál cukor
  • 3 kanál tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 egész élesztő

Töltelék:

  • 7 kanál cukor
  • 30-40 dkg darált dió
  • 1 vaníliáscukor
  • lekvár (A legjobb választás szerintünk a házi baracklekvár.)

Tetejére:

  • 1 tábla étcsokoládé
Már most megkóstolná? :)
Már most megkóstolná? 🙂

 

Elkészítése:

Három elemből épül fel a tészta:

  1. A tejbe teszünk 1 kanál cukrot, kicsit meglangyosítjuk, és beletesszük az élesztőt. Hagyjuk felfutni. (Tipp! Ha nem nagyon akar kelni az élesztő, mikróval még rásegíthetünk a tejre, hogy kicsit melegebb legyen.)
  2. A felolvasztott zsírral a lisztet, és pici sót elmorzsoljuk egy nagyobb tálban.
  3. A tojássárgáját 3 kanál cukorral és a tejföllel habosra kell keverni egy másik tálban.

Ha ezekkel megvagyunk, összegyúrjuk az egyes részeket. Jó tanácsként érdemes megfogadni, hogy a zsíros, lisztes hozzávalókkal teli tálba adjuk hozzá a habosra kevert tojásos-cukros-tejfölös egységet, ezt keverjük el nagyjából. Majd tegyük hozzá a tejes-élesztős egységet is, és alaposan dolgozzuk el, gyúrjuk tésztává.

Ezt követően osszuk 3 részre (ez lesz a 3 lap), nyújtsuk ki azonos méretűre egyenként, és a kizsírozott, kilisztezett tepsibe tegyük be az első lapot. Kenjük meg lekvárral, majd oszlassuk el rajta a diós-cukros (és ízlés szerint fahéjas) keverék felét. Erre jön a második lap, újra lekvár, és a diós töltelék másik fele, majd a 3. lap. Villával néhány helyen megszurkáljuk a tetejét. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük aranybarnára. Ha elkészült, olvasztott étcsokoládét önthetünk a tetejére.

A siker garantált lesz, jó étvágyat hozzá! 🙂

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
Sütőtök krémleves a javából! Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket...! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi...
Asszonyélet: túrós rakott alma! Ha az ünnepek körül elég volt a beigliből, a zserbóból és a mézeskalácsból, de mégis jólesne egy kis könnyed édesség, akkor ajánljuk a figyelmébe a di...