Mézeskalács recept

Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’öltöztetik’ ezzel az édességgel.

Az itt leírt különleges mézeskalács receptünket egy családi kirándulás alkalmával, egyenesen a Szentendrei Skanzenből sikerült megszereznünk. Több receptet is kipróbáltunk, de amióta erre rábukkantunk, csak ezt használjuk. Sütés után kemény lesz a sütemény, de ettől nem kell megijedni, pár nap alatt megpuhul és nagyon finom, omlós lesz.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg cukor
  • ½ csomag szódabikarbóna
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja
  • gyömbér
  • 25 dkg margarin
  • 35 dkg méz
  • 2 tojás sárgája

Díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
Elkészítés

1 kg liszthez hozzákeverjük a 1/2 csomag szódabikarbónát és ízlés szerint a fűszereket (őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, citromhéj, gyömbér). A liszt közepébe 1 db 25 dkg-os margarint helyezünk.

A 35 dkg mézet 25 dkg cukorral felforraljuk, majd a margarinra öntjük. Ha a margarin kissé megolvadt, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját. Melegen összegyúrjuk a tésztát, nyújtjuk, majd szaggatjuk. Sütés előtt tojással megkenjük.

Közepesen meleg sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, díszíthetjük 1 tojás felvert habjához keverés közben hozzáadott 15 dkg porcukorból készült habbal, amely a mézeskalács tetején kb. 25-30 perc alatt megszárad.

Jó étvágyat kívánunk hozzá! 🙂

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
“Párja nincs” zserbó Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az ...
Sütőtök krémleves a javából! Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket...! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi...
Asszonyélet: túrós rakott alma! Ha az ünnepek körül elég volt a beigliből, a zserbóból és a mézeskalácsból, de mégis jólesne egy kis könnyed édesség, akkor ajánljuk a figyelmébe a di...