A rovarfehérjék a mezőgazdaságban és az élelmezésben is egyre fontosabbak

A rovarok a megporzáson és a biológiai növényvédelmen kívül a táplálkozásban és a takarmányozásban is hasznosak. A rovarevés (entomofágia), rovarfogyasztás viszont megosztó téma, fogyasztói megítélése általában negatív. Bár több milliárd ember táplálkozásának része a Földön, nem része az európai gasztrokulturális hagyománynak. Mégis érdemes róla beszélni, mert hosszú távon valószínűleg a mindennapi étkezés részévé fog válni. Sőt, áttételesen már ma is része az emberi élelmezésnek. A mezőgazdaságnak pedig közvetlenül is.

A népességnövekedés és a mezőgazdasági termelés fenntarthatósága új fehérjeforrások bevonását hozta magával. A húsliszt, a halliszt és a szójabab is ennek eredményeképpen szerepel a takarmányiparban. Az új trend a rovarfehérje – írta az Agrárágazat szakcikke.

A rovarok a megporzáson és a biológiai növényvédelmen kívül a táplálkozásban és a takarmányozásban is hasznosak, ám a rovarevés megosztó téma, fogyasztói megítélése általában negatív - Fotó: Magro.hu, CSZS, Diósjenő
A rovarok a megporzáson és a biológiai növényvédelmen kívül a táplálkozásban és a takarmányozásban is hasznosak, ám a rovarevés megosztó téma, fogyasztói megítélése általában negatív – Fotó: Magro.hu, CSZS, Diósjenő

Hús, fehérje, rovar

A rovarok energiatartalma hasonlít a friss húséra, fehérjetartalmuk általában 45–65 százalék. A fogyasztásra vagy takarmányozásra termelt fajok könnyen szaporíthatók és tenyészthetők. Az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezete (FAO) kiemelten kezeli a rovarok mezőgazdasági és élelmiszeripari felhasználását. Teszi ezt elsősorban azért, mert alkalmas eszköze lehet az éhezés elleni küzdelemnek és a kisebb ökológiai lábnyomú mezőgazdasági termelésnek. 

A rovarfehérjék egyre nagyobb teret fognak nyerni az agráriumban, közvetett és közvetlen módon egyaránt. A rovarfogyasztás számos afrikai és ázsiai ország táplálkozási gyakorlatának része. Nem csak a csúcsgasztronómia, hanem a street food ételek között is gyakran fordul elő ehető rovar. A legnagyobb hagyománya Délkelet-Ázsiában van, ott ténylegesen a mindennapi táplálkozás eleme, az étrend szerves része. Európában a legnagyobb fogyasztó Nagy-Britannia és a Benelux-államok népessége, ahol főként az újdonságra nyitott, tehetősebb réteg eszi az ízeltlábúakat. Itt mindjárt megmutatkozik egy alapvető kettősség: az ehető rovarok Ázsiában és Afrikában olcsó alternatív fehérjeforrásnak, Európában viszont kifejezetten drága ínyencségnek számítanak. 

Egyrészt nehéz a rovarok felhasználásáról anélkül beszélni, hogy ne vetődnének fel megosztó politikai és kulturális kérdések, másrészről nehéz megkerülni azt a tényt, hogy már ma is használunk rovarfehérjéket, rovarok feldolgozásából nyert anyagokat az állati takarmányozásban vagy akár az élelmiszeriparban.

Fontos és hasznos tápanyagok vannak bennük

A rovarfehérjék kedvező összetételük és beltartalmi értékeik miatt fontos alapanyagok. Az Európai Unióban 2017 óta haltakarmányként, 2021 óta pedig sertés- és baromfitakarmányként használhatók ipari volumenben rovarfehérjék. A rovarliszt, a rovarőrlemény fontos összetevője az említett állatfajok tömegtakarmányozásának. A haltáp fehérjéi nagyon hasonlóak a rovarokból kinyert fehérjékhez, ezért is válhatott a haltenyésztés a rovarfehérje-felhasználás egyik első felhasználójává. 

A humán célú felhasználás is terjed, 2023. januárban engedélyt kapott a szárított és porított házi tücsök forgalmazása. Az Európai Unió szabályozása alapján az emberi fogyasztásra szánt rovaralapú élelmiszereket új élelmiszerként (novel food) minden esetben előzetesen engedélyeztetni kell. Az új összetevők biztonságosságának átfogó értékelését az EFSA (European Food Safety Autority = Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) végzi. A jóváhagyásról a tagállami képviselőkből álló testület dönt, kedvező elbírálásnál az EU Bizottság adja ki az engedélyt – írták.

Kivéve Magyarország

Magyarország egyedüli tagállamként nem támogatta azt az európai uniós szándékot, hogy rovarokat hozzanak forgalomba élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként. A rovarfehérjékkel kapcsolatos új szabályzás pedig előírja, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni. 

„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!”, és a többi terméktől elkülönítetten kell kihelyezni. A szabályozás nem érinti az élelmiszeriparban már eddig is széles körben használt, rovarból származó adalékanyagokat, az csak a rovarokra mint összetevőkre vonatkozik.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 2014/36 (XII.17) FM-rendelet módosításának értelmében a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel kell feltüntetni a fentebb idézett mondatot. A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosított élelmiszer-jelölési rend nyomán az élelmiszerek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek.

A vonatkozó magyar jogszabály előírja, hogy a vevők tájékoztatására a nem előrecsomagolt élelmiszerek kiskereskedelmében az eladás helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” tájékoztatást
A vonatkozó magyar jogszabály előírja, hogy a vevők tájékoztatására a nem előrecsomagolt élelmiszerek kiskereskedelmében az eladás helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” tájékoztatást

Két ezer ehető faj

A rovarfogyasztást elutasítók aránya 2016 óta 2,4%-kal növekedett a Nébih reprezentatív felmérése szerint. Ettől függetlenül rengeteg élelmiszer és gyógyszer tartalmaz rovarrészeket vagy akár rovarok által előállított váladékot, számos összetevő származik rovarokból. Élelmiszeripari adalékként a leggyakrabban a kárminnal és a sellakkal találkozhatunk. 

A kármint kosnilból állítják elő, ami nem más, mint a bíbortetű (Dactylopius coccus Costa) nőnemű egyedeinek szárított teste. Az E120-as adalékot, a vörös színű kárminsavat élelmiszerfestéknek használják, elsősorban húskészítmények és édességek pirosas színárnyalatáért felelős. A sellak állati eredetű, természetes gyanta, a fákon élősködő lakktetű (Laccifer lacca) váladékából készül. Az E904-es adalék édességek és gyümölcskészítmények fényes hatását adja.

A cikk szerint a szakirodalom 2000 ehető rovarfajt említ, a leggyakrabban bogarak, hernyók, hangyák, méhek, darazsak és termeszek fogyaszthatók, szinte minden fejlődési szakaszban. Az Európai Unióban az ehető rovarok közül takarmányozási és fehérjekinyerési célra a fekete katonalégy, a házi légy, a közönséges lisztbogár és a házi tücsök lárvája engedélyezett. A legnagyobb mennyiséget a fekete katonalégy lárvájából állítják elő. Ázsiában és Afrikában a rovarokat szintén használják takarmányozási célra is. Kínában a legfontosabb alternatív fehérjeforrás a selyemhernyó lárvája, Afrikában és Délkelet-Ázsiában a szöcske az elterjedtebb.

A feltételek a rovarok számára is adottak

Fontos kiemelni, hogy a rovarok tartásának és takarmányozásának ugyanúgy meg kell felelnie a takarmány és élelmiszer-biztonsági követelményeknek és az európai uniós rendeletekben meghatározott előírásoknak. A rovarok és rovarlárvák takarmányozására nem használhatók fel kérődző állatokból származó fehérjék (a tejfehérje kivétel), illetve ételmaradék, hús, csontliszt vagy szerves trágya. 

A rovarok, rovarlárvák takarmány-alapanyagként való felhasználását európai uniós rendelet szabályozza, a takarmány teljes nyersfehérje-tartalmának legfeljebb 50 százaléka lehet rovareredetű. A rovarokból, rovarlárvákból kivont és hidrolizált fehérje akkor használható fel, ha a rovarok tartása és takarmányozása megfelel az előírásoknak (2069/2009 EU), valamint a fehérjekivonás és -feldolgozás a rendeletnek (142/2011) megfelelően, szabályszerűen történik. 

A közvetlen felhasználható és fehérjekinyerés céljából biztonságosnak tartott fajok a következők az EFSA állásfoglalása szerint: 

  • fekete katonalégy (Hernetia illucens), 
  • házi légy (Musca domestica), 
  • közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor), 
  • alombogár (Alphitobius diaperinus), 
  • házi tücsök (Acheta domesticus), 
  • csíkos tücsök (Gryllodes sigillatus), 
  • földi tücsök (Gryllus assimilis).

Javuló termelési paraméterek lendítik az iparágat

A baromfihizlalásnál bebizonyították a rovarfehérjék takarmányozásban való létjogosultságát. A kutatások alapján összeállított recepteket az állatok szívesen fogadják. A rovarfehérjék az állatjóléti és higiéniai törekvésekkel teljes mértékben összhangot mutatnak, azoknak mindenben megfelelnek. 

A fekete katonalégy lárvájával az extrahált szójadara 25, a szójapogácsa 50 százaléka váltható ki. A házi légy lárvájával 50 százalék szójadara helyettesíthető. A lisztbogár 10 százalékban használható (az optimális termeléshez szükséges 19 százalék nyersfehérje-tartalmon belül), alkalmas lehet az extrahált szójadara teljes kiváltására. A házi tücsökből kivont fehérje aminosav-összetétele a baromfi és a sertés számára nem teljesen alkalmas önmagában, ahhoz aminosav-kiegészítés szükséges. 10–15 százaléknyi mennyiségben metionin- és triptofán-kiegészítés mellett azonban a szójadara már teljes mértékben kiváltható vele.

Magyarországon 2018-ban rendezte meg az akkor még Szent István Egyetem (ma MATE) Élelmiszer-tudományi Kara az első Rovaripari Konferenciát, ahol szakértők és ipari szereplők találkozhattak az érdeklődőkkel. Erről mi is részletesen beszámoltunk.

A szektor azóta tetszhalott állapotot mutat. Pedig a fehérjeellátás a jövőben még fontosabbá válhat, a hagyományos fehérjeforrások mennyisége véges. A termőterületek és a kapacitások behatároltak, szójánál, hallisztnél egyaránt. A rovarfehérjék melléktermékekből előállíthatók, az előállítás folyamata megfelel a fenntarthatóság követelményeinek és a körkörös gazdaság elveinek. A kisebb ökológiai lábnyommal, helyben előállított fehérjeforrás mint nyers- és alapanyag nagy értéket képvisel. Az alternatív fehérjeforrások szerepe hosszú távon felértékelődik, ezért vizsgálják folyamatosan szerte a világban a hasznosítható fajokat, és tökéletesítik a tartás, illetve a feldolgozás technológiáit – írták.

Új üzleti lehetőség a rovarfogyasztás

A német Farminsect cég elkötelezett a rovarfehérjék mellett. A München melletti vállalkozás fontosnak tartja az alacsony CO2-kibocsájtású, a globális szállítási láncoktól független, helyi fehérjetermelést. A fekete katonalégy szaporítóanyagát saját maguk állítják elő bergkircheni telephelyükön, az öt napos lárvákat pedig továbbnevelésre helyezik ki. A kifejlett lárvákat visszavásárolják a környező partnerektől. A körkörös gazdasági elveket megvalósító termesztéstechnológiát 5 év alatt fejlesztették ki. Ennek során együttműködtek a rovartartás háttériparának olyan szereplőivel, mint a Better Insect Solution, a Big Dutchman, a Skov és az Inno+. 

A gazdák számára biztosítják a gépeket és az eszközöket, felügyelik a beruházást, szaktanácsadásukkal folyamatosan segítik a tartástechnológiát. Akit érdekel az itthon még kevésbé ismert, kevésbé kutatott téma, az további hasznos információkat talál a cégek honlapján, angol és német nyelven. Ez egy újabb üzleti lehetőség lehet, amivel egy gazda vagy egy mezőgazdasági vállalkozás diverzifikálhatja a bevételeit. A rovarok, ahogy a takarmányozásban, úgy a gasztronómiában is csupán egy megismerésre érdemes alternatívát jelentenek, majd eldől, ez mennyire érdekli az embereket. A kutatások szerint fogyasztásukkal számos betegség kialakulásának kockázata mérsékelhető. Kedvező tápérték-összetételük, magas fehérjetartalmuk és remek zsírsav-összetételük miatt fogyasztásra érdemesek, por és darálék formában való felhasználásuk megfontolásra érdemes – írták.

Biztonságos, de jelölni kell a rovarfehérje-tartalmú élelmiszert

A cikkben említett 2014/36 (XII.17) FM-rendelet módosításával született szabályozás nem érinti az eddig az élelmiszeripar által széles körben használt, rovarból származó adalékanyagokat, hanem a rovarokra, mint összetevőkre vonatkozik – írta az Agrárminisztérium márciusban az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló rendelet kapcsán. A jogszabály előírja, hogy a vevők tájékoztatására a nem előrecsomagolt élelmiszerek kiskereskedelmében az eladás helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” tájékoztatást. A nem előrecsomagolt vendéglátóipari termék távértékesítés útján történő forgalmazása esetén biztosítani kell, hogy a végső fogyasztó a rovarfehérjének a késztermékben való jelenlétéről tájékoztatást kapjon.

A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereknél a termék nevéhez kapcsolódóan legalább a megnevezésre használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” tájékoztatást. A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.

A fentieknek meg nem felelő csomagolóeszközök és címkék a rendelet hatálybalépését követő három hónapig használhatóak fel, és az ilyen csomagolóeszközzel vagy címkével ellátott termékek legfeljebb további három hónapig tarthatók forgalomban.

A rendelkezés kapcsán egyébként a magyar agrárminiszter, Nagy István két hangsúlyos nyilatkozatot tett. Egyrészt rámutatott, hogy hazánkban nem kell élelmiszer- vagy fehérjehiánytól tartani. Másrészt, még a szabályozás idején, azaz év elején bejelentette, hogy január végén humán élelmezési célokra engedélyt kapott a szárított és a porított házi tücsök, miután az élelmezési hatóságok biztonságosnak ítélték a fogyasztását – írta a cikk.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...