Piaci körkép – élő sertés és sertéshús

1,9 százalékkal emelkedhet a világ sertéshús-előállítása 2015-ben az előrejelzések szerint. Eközben az Európai Unióban és Magyarországon is jelentősen csökkent a sertéshús ára az elmúlt egy év folyamán. Jöjjenek a részletek!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint idén 1,9 százalékkal emelkedhet a világ sertéshús-előállítása a 2014-es adatokhoz képest. Az emelkedésben a fejlett és a fejlődő országok egyaránt részesednek. Kína a világ sertéshústermelésének több mint a felét adja. Itt 2015-ben 1,2 százalékkal emelkedhet az előállított sertéshús mennyisége, ami így 57.8 millió tonna lehet.

A sertéshústermelés erősödése a globális kereskedelemre is hatással lehet, növekedhet a fő exportőrök kivitele és a legnagyobb felvásárlók kereslete is. A globális export és import egyaránt 1,7 százalékkal emelkedhet 2015-ben.

Az USA-ban már az idei év első négy hónapjában 7 százalékos emelkedést figyeltek meg a szakemberek a sertéshústermelést illetően. A vágások száma 7 százalékkal nőtt, míg a sertés ára 1,37 dollár/kg hasított súly lett, ami közel 50 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi árakhoz képest. Hozzá kell tenni ehhez azonban, hogy a 2014-es magas árak a PED-vírus pusztításának és az ebből adódó alacsony malackínálatnak volt köszönhető.

A FAO adatai szerint az USA sertéshús-kibocsátása 6 százalékkal emelkedhet idén, a sertéshúsexport 1,3 százalékkal növekedhet, míg az import 1,5 százalékkal csökkenhet.

Globálisan emelkedhet idén a sertéshústermelés
Globálisan emelkedhet idén a sertéshústermelés

 

Az Európai Unióban is növekedett 2015 első negyedévében a nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége, méghozzá 8,7 százalékkal. Az exportált termék több, mint fele Kínába, a Koreai Köztársaságba és Hongkongba irányult. Az első két országba 31 illetve 61 százalékkal több uniós sertéshús került, mint egy évvel korábban. Az EU sertésimportjának 55 százaléka Svájcból származott 2015 első negyedévében, a behozatal mértéke pedig 10,4 százalékkal nőtt.

A FAO előrejelzései szerint az Unió sertéshústermelése 1,2 százalékkal (23 millió tonnára) növekedhet idén, míg a sertéshúsexport 1,6 százalékkal (2,3 millió tonnára) emelkedhet az előző évhez képest.

Hazai sertéspiaci hírek

A KSH adatai szerint jelentősen, mintegy 53 százalékkal csökkent az élősertés-kivitel hazánkban 2015 első két hónapjában. Az élősertés-exportunk két fő célországa Románia és Ausztria volt. 2014-hez képest jelentősen csökkent a Szlovákiába (-78 százalék) és a Szerbiába (-82 százalék) szállított élő sertések mennyisége idén. A csökkenő kivitel mellett jelentősen megnövekedett (+43 százalék) a behozatal mértéke. Fő forrásaink élő sertésből Szlovákia, Németország és Hollandia voltak. Érdekesség, hogy a Szlovákiából behozott sertések mennyisége a triplájára emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben Németországból 12, Hollandiából 1 százalékkal kevesebb sertés került hazánkba.

A nemzetközi piacon 2,8 százalékkal több sertéshúst értékesítettünk 2015. január-február hónapjában, mint egy évvel korábban. A legtöbbet Olaszországba, Japánba és Romániába szállítottuk. Japánba dupla annyi sertéshúst értékesítettünk, míg Olaszországba 27 százalékkal csökkent az értékesített sertéshús mennyisége. A sertéshús importjának mennyisége 4 százalékkal csökkent, míg értéke 8 százalékkal esett vissza. Az importált sertéshús több, mint fele Németországból és Lengyelországból származott.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára 425 Ft/kg hasított súly volt 2015 áprilisában, ami az egy évvel korábbihoz képest 11,2 százalékos árcsökkenést jelent. Az AKI adatai szerint a darabolt sertéshús értékesítési ára 5,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Beavatkozik a WTO az orosz hústilalomba? A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) döntését kéri az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy jogszerűen tiltja-e Moszkva a sertéshús és élő álla...
180 milliárd Ft-os exportkiesés az orosz hústilalo... Szakértők szerint új piacok után kell nézniük a sertéshússal foglalkozóknak, ha tovább folytatódik az orosz húsembargó. Már, amennyiben nem kívánják n...
Sertéshús-előállítás az Európai Unióban és Magyaro... Cikkünkből kiderül, hogy mennyi sertéshúst állítanak elő az Európai Unió területén, illetve hogy Magyarországon hogyan alakul a sertéshús-export és im...
Sertéshús árcsökkenés a láthatáron! Kedden a sertés tőkehús általános forgalmi adójának csökkentését jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tervek szerint, 2016-ban 5 sz...
Sertés tőkehús – figyelni fogják a kereskedő... A jövő évre tervezett sertéshús áfacsökkentést fokozottan figyelemmel fogják követni a Nemzetgazdasági minisztérium szakemberei. Amennyiben a keresked...
Külkereskedelmi információk az első negyedévről... Vegyesen zárta az első negyedévet a mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelmünk. A sertés- és a baromfihús külkereskedelme gyengült, míg a kuko...