Külkereskedelmi információk az első negyedévről

Vegyesen zárta az első negyedévet a mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelmünk. A sertés- és a baromfihús külkereskedelme gyengült, míg a kukoricakivitel másfélszerese volt az egy évvel korábbinak.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitele 2,6 milliárd eurót, míg a behozatal 1,6 milliárd eurót tett ki folyó év első négy hónapjában. A kivitel értéke nem változott az egy évvel korábbihoz képest, míg a behozatal értéke 4 százalékkal emelkedett. Ezért az egyenleg 5 százalékkal kevesebb lett, mint 2014-ben, azonos időszakban.

A teljes nemzetgazdasági exportból a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek 8,7 százalékot, míg az importból 6 százalékot birtokolt. Az export aránya 0,7 az importé 0,1 százalékponttal kisebb, mint 2014 első négy hónapjában.

Hazánk sertéskivitele élénkült, a behozatal pedig visszaesett 2015 áprilisában. Folyó év első 4 hónapjában az egy évvel korábbi mennyiség fele került exportra, míg a behozott mennyiség másfélszeresére nőtt.

A vágóhidakon is nagyobb lett a forgalom az első négy hónapban, 17,5 ezer tonnával több sertést vágtak, mint egy évvel korábban. A sertéshús kivitele 600 tonnával, a behozatala 2400 tonnával csökkent idén a tavalyihoz képest.

A sertéshús mellett a baromfihús külkereskedelmi forgalma is csökkent, az export 1300, az import 5400 tonnával maradt el az egy évvel korábbitól.

Hazánk vágóhídjain jelentősen megnövekedett a forgalom
Hazánk vágóhídjain jelentősen megnövekedett a forgalom

 

A tej exportvolumene 16 százalékkal nőtt, azonban az átlagár 27 százalékkal esett. A tejimport az egy évvel korábbi szinten maradt, és az import átlagára csak 10 százalékkal csökkent.

A kukoricakivitel igen intenzíven alakult 2015 első négy hónapjában. Márciusban 487 ezer tonna, áprilisban 547 ezer tonna került exportra, április végéig pedig összesen 1,8 millió tonna került külföldre, ami másfélszer annyi, mint egy évvel korábban.

A repce exportvolumene kétszeresére nőtt, de a napraforgómag és a napraforgómag-olaj kivitele több, mint 10 százalékkal csökkent.

Forrás: AKI

Fotó: morfondir.ro

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Merre tart a gabonapiac? – AgromashExpo szak... Minőségi váltás 2006-tól...25-35 euró/tonnás árcsökkenés..2013 erős visszaesést produkált. Valószínűleg senkinek sem új információ, hogy az előbbi ada...
Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Sertés tőkehús – figyelni fogják a kereskedő... A jövő évre tervezett sertéshús áfacsökkentést fokozottan figyelemmel fogják követni a Nemzetgazdasági minisztérium szakemberei. Amennyiben a keresked...
Piaci körkép – élő sertés és sertéshús 1,9 százalékkal emelkedhet a világ sertéshús-előállítása 2015-ben az előrejelzések szerint. Eközben az Európai Unióban és Magyarországon is jelentősen...
Ausztrál és uniós baromfikörkép Ausztráliában egyre több baromfihúst fogyasztanak az emberek, legalábbis az utóbbi évek tapasztalatai ezt mutatják. Az árak évről-évre versenyképesebb...
Baromfihúspiac jelene és jövője 2025-ig folyamatosan növekedhet a baromfihús-termelés az Európai Unióban. Sőt, a termelés mellett a fogyasztás is felfelé ívelhet az előrejelzések sze...