A magyar kutatók fejlesztésével alakulhat hatékonyabbá a baromfitartás, 400 partnert terveznek bevonni

Az Óbudai Egyetem kisebbségi társtulajdonosként startup-céget alapított, amely a baromfitartás rendszerét forradalmasítja a mesterséges intelligencia segítségével. A most alapított Birdwatcher Zrt. az egyetem kutatói bázisáról induló vállalkozás, amely a szárnyasok megfigyelése alapján olyan algoritmusokat alkalmaz, amely jelentős mértékben segítheti az egyedi súlybecslésen alapuló hízásiciklus-optimalizálást. Továbbá lehetővé teszi a vészhelyzetekre és betegségekre való gyors reagálást, ezzel óvva az állományt – mondta el Kovács Levente rektor.

A startup-cég és az egyetem együttműködésével komoly fejlesztés valósulhat meg a baromfitartásban. A Birdwatcher baromfifigyelő-alkalmazás kameraképek elemzésén alapuló algoritmusokkal a tartástérben lévő, teljes baromfiállományra vonatkozóan pontosabb súlybecslést ad a szárnyasok egyedi súlyát illetően, így valós időben pontosabban kalkulálható a hizlalási ciklus.

A most alapított Birdwatcher Zrt. az egyetem kutatói bázisáról induló vállalkozás, amely a szárnyasok megfigyelése alapján olyan algoritmusokat alkalmaz, amely jelentős mértékben segítheti az egyedi súlybecslésen alapuló hízásiciklus-optimalizálást
A most alapított Birdwatcher Zrt. az egyetem kutatói bázisáról induló vállalkozás, amely a szárnyasok megfigyelése alapján olyan algoritmusokat alkalmaz, amely jelentős mértékben segítheti az egyedi súlybecslésen alapuló hízásiciklus-optimalizálást

Mesterséges intelligencia a rendszer egyik alapja

Haidegger Tamás, az ÓE Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója az alkalmazás kapcsán úgy fogalmazott, hogy az egy speciális, a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást integráló kamera- és képfeldolgozó rendszer képes a nagyüzemi, zárt körülmények között tartott baromfiállományok viselkedésének megfigyelésére is, észlelve az esetleges eltéréseket, és figyelmezteti a gazdát a vészhelyzetekre és betegségtünetekre. Hasonló minőségbiztosítási elvek mentén szerveződnek az Ipar 4.0 területen elterjedt egyedi folyamat-optimalizációs rendszerek is – fogalmazott.

Alexy Márta agrármérnök és Szabó Sándor villamosmérnök projektgazdák kollégáikkal már évek óta dolgoznak ezen a megoldáson az EKIK-ben Árendás Csaba mentorálása mellett, az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma NKFIH pályázat támogatásával. Jelenleg a prototípus egy hazai baromfitartónál üzemel, és tárgyalásokat folytatnak a rendszer bevezetéséről az egyik legnagyobb hazai baromfifeldolgozó vállalattal is – írták.

Több száz felhasználó csatlakozhat az ágazatból

Hazánkban nem kevesebb, mint 400 piaci szereplőnek készülnek értékesíteni a terméket. A precíziós baromfitartást kínáló megoldásokra hatalmas az igény a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt – írták.

Kezdetektől fogva a legfontosabb célunk, hogy a baromfitartók valós, a mindennapi gazdálkodási gyakorlatban nehézséget jelentő problémájára adjunk egyszerűen beépíthető, könnyen használható és megbízható informatikai megoldást, alkalmazkodva a nagyüzemi állattartás sajátosságaihoz – mondta Alexy Márta.

A megoldásunk lényege az egyszerű használat, a skálázhatóság, az adott baromfitartó gazdaság automatizáltsági szintjétől és telepméretétől függetleníthető technológiai megoldás – tette hozzá Szabó Sándor.

Az Óbudai Egyetem az EKIK-ben összpontosította az elmúlt években az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma fejlesztési eredményeit. Ennek eredményeképp több sikerre törő startup és fejlesztési projekt is született már – közölték.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Nőtt a sertés- és a szarvasmarha-állomány is Tovább emelkedik a szarvasmarha-állomány, így 2014 végére a számuk meghaladta a 800 ezer darabot. A sertéságazat sem panaszkodhat, a sertések száma is...